HCB Karviná
Reprezentace
ne 15.4.2007 | Ivo Dudek

Opory ještě zdaleka nekončí...

Loučení se nekoná. Házenkářští matadoři v čele s Janem Filipem a Davidem Juříčkem si rozloučení s národním týmem rozmysleli a pokračují v dalším kvalifikačním cyklu. Jejich motivací by se měla stát náprava nevydařeného vystoupení na mistrovství světa v Německu. Kouče Pavla Pauzu přístup opor potěšil...

Lednový šampionát měl být pro třicátníky reprezentační derniérou. "Nechci to říkat naplno, ale nejspíš po turnaji skončím," prohlásil před jeho začátkem pivot David Juříček. Stejné myšlenky se honily hlavou křídelníku Janu Filipovi. Svůj odchod z mezinárodní scény však nakonec provedl pouze rutinér Petr Házl. Na víkendovém turnaji v Praze už se objevil pouze jako host.

Ostatní se rozhodli: Jedeme dál! "V Německu jsme se dohodli, že si hráči vezmou dva měsíce na rozmyšlenou. Měli si vše nechat projít hlavou. Teď jsme se sešli v Praze. Sedli jsme si a popovídali si o tom.

Nikdo neřekl, že končí. Kluci chtějí hrát, a to je pro mě podstatné," uvedl spokojený kouč Pavel Pauza. On sám měl velký zájem na tom, aby zkušení borci z kádru nevypadli. Nikoho nepřemlouval, ale Filipovi a spol. dal jasně najevo, že s nimi chce nadále počítat.

"Každého, kdo je pro tým přínosem, vítám. Ale to konečné rozhodnutí muselo vyjít z hráčů. Já jsem se jen mohl snažit, aby misky vah převážily na stranu reprezentace," sdělil Pauza.

Rozloučit se s národním týmem zatím nikdo nechce a to je před červnovou kvalifikací s Lotyšskem o postup na mistrovství Evropy v Norsku dobrá zpráva. Hráčům to na světovém šampionátu v Německu nevyšlo, konečné 12. místo a hlavně předvedená hra byly zklamáním. "Nevím, jestli hráči chtějí něco napravovat. Někdo reprezentuje z vlasteneckých důvodů, jiný z ekonomických. Mě tohle nezajímá. Důležitý je výkon," tvrdí trenér, který dostal od svazu důvěru pro další kvalifikaci.

Před Pauzou je zdánlivě snadný úkol. Postup přes neznámé Lotyšsko by měl být povinností. Jenže... "Každý čeká, že uspějeme. Totéž se ale čekalo před utkáním se Švýcarskem," upozornil na úvodní duel turnaje České televize, který Češi nečekaně vysoko prohráli. "Bylo to ostudné. Snad se pro hráče stala lekce dostatečným varováním, že jen jména zápasy nevyhrávají," zdůraznil.

Kompletní český výběr si nakonec napravil reputaci, když zdolal silné celky Ruska a Srbska. Oba soupeři patří k evropskému nadprůměru a do Prahy přivezly silnou sestavu. Zejména triumf nad Ruskem v Sazka Areně před téměř osmi tisícovkami diváků je před kvalifikací příslibem.

Domácí bitvu s Lotyšskem však pražský sportovní chrám neuvidí. Reprezentanti budou usilovat o postup na ME 16. června v Chomutově. Na soupeřově půdě se hraje o týden dřív. "Nemůžeme si myslet, že takovou halu naplníme každé čtyři měsíce," vysvětlil kouč, proč si házenkáři nedají v Sazka Areně "repete".

zdroj - deník Sport - 11.04.2007 (MICHAL KOŠTUŘÍK)