HCB Karviná
Liga mistrů
st 13.6.2007 | Ivo Dudek

HCB OKD Karviná nasazena v třetím koši

Vzhledem k tomu, že jsou již známi všichni mistři evropských zemí, které se účastní klubové soutěže pořádané Evropskou házenkářskou federací Ligy mistrů, zveřejnila EHF společně s programem této soutěže i nasazení jednotlivých týmů do výkonnostních košů.

Slavnostní rozlosování již patnácté sezóny LM je na programu 29. června v rámci Galavečera pořádaného EHF v Uniqua Platinium v centru Vídně. Celý večer federace uvádí pod mottem "Oslavte vášeň" a bude mu přítomno na 250 pozvaných hostů z elitních házenkářských a sportovně-manažerských kruhů, přičemž bude pojato jako velkolepá oslava u příležitosti losu ženské a mužské Ligy mistrů pro sezónu 2007/2008.

Středem pozornosti budou samozřejmě oba losy této prestižní klubové soutěže, přičemž je to vůbec poprvé, co budou obě kategorie losovány současně. Zároveň zde budou oceněni nejlepší střelci nedávno skončeného ročníku, kterými se stali Nikola Karabatic z THW Kiel s 89brankami a Bojana Popovic z dánského Slagelse DT, která vstřelila dokonce 96 branek.

Den před slavnostním galavečerem, tedy 28. června bude předcházet ještě jedno losování 1. a 2. předkola LM mužů i žen, které se bude konat v sídle EHF v 11 hodin dopoledne.

Nadcházející ročník Ligy mistrů zároveň zaznamená změny jak u ženské tak u mužské soutěže. U žen budou před samotnou hlavní fází odehrány dva kvalifikační turnaje. V prvním z nich budou dvě skupiny po 4 týmech z nichž první dva postoupí do další fáze soutěže. Tam již budou čtyři skupiny po čtyřech, ze kterých se pouze vítěz dostane do samotné hlavní části LM. Ta bude hrána systémem 4 základních skupin ze kterých první dva postupují do další části soutěže. I ta bude hrána systémem skupin, ze dvou po čtyřech týmech již vzejdou semifinalisté Ligy mistrů žen 2007/208.

U mužů k tak velkým změnám nedojde, v kvalifikačním kole na sebe narazí 8 dvojic, které si to k.o. systémem rozdají o postup do hlavní části soutěže. Tam již bude klasických 8 skupin po 4 účastnících, mezi nimiž je i český mistr HCB OKD Karviná. Ta figuruje ve třetím koši Ligy mistrů mužů 2007/2008.

Rozdělení týmů do výkonnostních košů - muži:

Koš 1 : THW Kiel , Ciudad Real , Pick Szeged , Celje Pivovarna Lasko , US Ivry Handball , GOG Svendborg TGI , Chekhovskie Medvedi , HC Croatia Osiguranje

Koš 2 : Portland San Antonio , HSV Hamburg , MKB Veszprem , RK Gorenje Velenje , Montpellier HB , Lukoil-Dinamo Astrakhan , Ademar Leon , Flensburg-Handewitt

Koš 3 : VfL Gummersbach , HC Zaporozhye , Hammarby IF , Tatran Prešov , RK Sarajevo , HCB OKD Karviná , MKS Lubin , Kadetten Schaffhausen

Koš 4 : vítězové kvalifikačního kola

Účastníci kvalifikace o LM :

HCM Constanta (ROU)
RK Vardar Pro (MKD)
Valur Reykjavík (ISL)
Italgest Casarano (ITA)
Drammen HK (NOR)
Crvena Zvezda Beograd (SRB)
Viking Panevezys (LTU)
Panellinios A.C. (GRE)
BHC Meskov (BLR)
A1 Bregenz (AUT)
SPE Strovolos (CYP)
Istanbul Besiktas (TUR)
Handball Esch (LUX)
KV Sasja (BEL)
ABC Braga (POR)
Pölva Servitti (EST)

Zdroj: www.chf.zdarsko.cz