HCB Karviná
Reprezentace
čt 14.6.2007 | Ivo Dudek

Oslavíme v sobotu postup na ME?

Českou reprezentaci házenkářů čeká v sobotu odveta kvalifikace play-off o postup na Mistrovství Evropy mužů 2008 a pro diváky je v Chomutově připraven nejen sportovní program.

Čeští házenkáři si z prvního utkání v Lotyšsku přivezli těsné vítězství o jedinou branku a i vzhledem k domácímu prostředí, které je v chomutovské hale v sobotní odvetě čeká, by bylo obrovským překvapením kdyby se jim na lednové ME, které hostí Norsko, nepodařilo postoupit.

V prvním utkání na půdě soupeře v Olympijské aréně v Rize české družstvo téměř 40 minut prohrávalo, když mu především v prvním poločase špatně pracovala obrana, která Lotyšsku umožňovala střílet laciné branky. "V prvním utkání jsme chtěli hrát obranu 1:5 s předsunutím jednoho hráče na levé straně. Ten měl eliminovat pravou stranu lotyšů, která je nebezpečnější. Na tuto pozici jsme počítali s Davidem Juříčkem, který bohužel z utkání na poslední chvíli vypadl. Zkoušeli jsme pak v zápase Karla Nocara nebo Filipa Jíchu, ale příliš to nefungovalo. Proto jsme se v dalším průběhu zápasu vrátili k obraně 0:6. Pokud bude Juříček v pořádku, rádi bychom v sobotu praktikovali znovu 1:5”, řekl nám trenér reprezentace Pavel Pauza.

Obrana se ale ve druhé části hry podstatně zlepšila a češi díky ní dokázali střílet branky z rychlého protiútoku a utkání otočit. Bude i v sobotu toto cesta k vítězství? "Určitě, vždyť dobrá obrana a rychlý protiútok jsou v házené tou největší zbraní. Budeme se snažit vytvořit na soupeře souvislý tlak, zatlačit ho do defenzivy a tím utkání rozhodnout. Musíme si zároveň získat respekt protihráče a využívat našich hráčů pro rychlý útok, tj. Sobola, Juříčka a z druhé vlny Jíchy," souhlasil Pavel Pauza.

Trenér Pavel Pauza bude mít k dispozici plnou sestavu včetně pivota Davida Juříčka, který k prvnímu utkání nemohl nastoupit, do odvety je připraven i Filip Jícha, který v Rize nastřílel 12 branek. "Všichni hráči jsou fit, David se včera hlásil na prvním tréninku, jinak nemá nikdo žádné závažnější poranění," okomentoval zdravotní stav družstva Pauza. I proto je v utkání jednoznačným favoritem a postup do Norska je pro tým povinností, stejně tak to cítí i trenér národního týmu: "Jsme favoritem a jinak to říci ani nelze, to bychom lhali. Zvládli jsme utkání v Lotyšsku, i když jsme možná mysleli na lepší výsledek, ale play-off se hraje na dva zápasy a proto je potřeba zvítězit i v sobotu”.

Čeští házenkáři dostali po utkání v Rize dva dny volna, k závěrečné přípravě ke druhému utkání se sešli opět ve středu již v místě konání odvetného zápasu v Chomutově. Dnes mají na programu dva tréninky, zítra je čeká pravděpodobně již jeden, v sobotu případné lehké protažení a odpoledne již ostrý start. V případě vítězství budou čeští házenkáři po 4letech opět na Mistrovství Evropy, když se jim na ME 2006 ve Švýcarsku nepodařilo probojovat přes tým Portugalska.

Utkání v Chomutově začíná v 16hodin a diváci, kteří se do chomutovské haly sjedou, se mohou těšit nejen na sportovní program v podobě utkání Česko - Lotyšsko. V průběhu odpoledne pro vás pořadatelé připravili několik miniinteriew se známými osobnostmi, např. Martinem Maxou. Zatancuje vám i taneční skupina Star dance a celé odpoledne bude moderovat Leoš Mareš z rádia Evropa 2. Ani samotní diváci nepřijdou zkrátka, neboť na ně o poločasu čeká soutěž o ceny! Na závěr utkání bude hlavní sponzor předávat cenu nejlepším hráčům z každého týmu. Proto neváhejte a přijďte podpořit naše hráče v boji o postup na Mistrovství Evropy!! Jak získat vstupenky si můžete přečíst zde.

Nominace ČR: Štochl Jan, Štochl Petr - Nocar Karel, Brůna Michal, Hrubý Petr, Vítek Jiří, Buchta Lukáš, Kubeš Daniel, Jícha Filip, Mičkal Pavel, Sobol Jan, Plšek Robert, Motl Jiří, Juříček David, Hynek Jiří, Řezníček Tomáš.

trenér: Pavel Pauza
asistent: Jiří Mika
vedoucí týmu: Jiří Drnek
doktor: Petr Holub
fyzioterapeut: Sikora Milan

zdroj:www.chf.cz