HCB Karviná
Reprezentace
čt 23.10.2008 | Ivo Dudek

Český tým vstupuje do kvalifikace na evropský šampionát

V pondělí se v Praze sejde český národní tým házenkářů před prvními zápasy kvalifikace na ME 2010, které hostí Rakousko. O dvanáct postupových míst bojují evropské týmy v šesti kvalifikačních skupinách. Jistotu účasti již má Dánsko jako obhájce titulu a Rakousko jako pořadatel.
zdroj: www.chf2.cz

Sraz reprezentace se uskuteční v hotelu Praha. V pondělí je na programu 90 minutový trénink v hale ČVUT a se dvěma tréninky přímo v Lotyšsku to bude pro družstvo nového trenéra Martina Liptáka jediná příležitost ke společnému nácviku resp. oživení herních situací. V pondělí je rovněž na programu sledování DVD se zápasem Lotyšska.

V úterý ráno již čeští házenkáři odlétají do Rigy, kde je ve středu večer čeká první zápas kvalifikace. Utkání se hraje v Olympijském centru a vstupenka stojí 3 LAL, což je v přepočtu asi 105 českých korun. Národní tým bude ubytován v hotelu Reval Hotel Latvija.

Na pondělním srazu přivítá Martin Lipták sedmnáctičlenný kádr, jeho složení ale ještě není definitivní, otazník visí především nad postem pivota. „Největší problém máme na tomto postu, Vraný sice na sraz přijede, ale má zlomený nos a neví se, zda bude moci nastoupit. Petr Hrubý si poranil chrupavku v koleni a bude dlouhodoběji chybět, David Juříček nominaci neodmítl, ale této akce se zúčastnit nemůže. V Montpellieru je po zranění jeho spoluhráče jediným pivotem,“ vypočítával trenér Lipták a dodal: „ještě řešíme příjezd Tomáše Říhy a Kamila Piskače. Ten nebyl původně ani v širší nominaci, ale teď bude záležet na jeho klubu, zda jej na reprezentaci uvolní.“ V nominaci došlo k jedné změně, když zraněného Jana Sobola (natržený prsní sval) nahradil Tomáš Číp ze Zubří. „Sobol bude mimo hru asi 4týdny, ostatní hráči by měli být v pořádku, s většinou z nich jsem mluvil a problémy mi nehlásili. Na akci jsou nominovaní tři brankáři. Martin Galia již odchytal utkání bundesligy i rezervního týmu a cítí se dobře. S Milošem Slabým jsme domluvení, že bude na soustředění přítomen jako pojistka za Petrem Štochlem a Martinem Galiou,“ řekl k brankářům Martin Lipták.

Prvním soupeřem v kvalifikaci bude Lotyšsko, které sice nepatří mezi nejlepší týmy, ale přesto jej trenér národního týmu nechce podceňovat: „Lotyši jsou v domácím prostředí silným týmem, i když je to spíše průměrné družstvo bez nějakých větších hvězd. Ta největší, Klešniks z německého Essenu, se podrobil operaci ramene a bude na palubovkách chybět celou sezónu. Pokud ale bude fungovat obrana, tak věřím, že utkání zvládneme.“ Trenér Lipták samozřejmě celek soupeře zná, například pivot Valkovskis hraje v rakouské lize proti jeho Bregenzu. Šikovné je podle něj i křídlo Serafimovič, který hraje 2.německou nejvyšší soutěž.

Kompletní informace o kvalifikaci a samotném šampionátu najdete na speciální stránce EHF určené vrcholným akcím www.ehf-euro.com .

Základní informace o VT MT LAT – CZE

Pondělí 27. října sraz týmu Praha TJ
Úterý 28. října odlet do Rigy TJ
Středa 29. října TJ utkání LAT – CZE 20hod
Čtvrtek 30. října odlet do Prahy

Nominace ČR pro utkání v Lotyšsku a s Francií

Brankáři: Petr Štochl (Füchse Berlin), Miloš Slabý (Balingen), Martin Galia (Lemgo)
Křídla: Karel Nocar (Chambery), Martin Lehocký (Dukla Praha), Tomáš Číp (Zubří), Jan Filip (RN Löwen),
Spojky: Ondřej Zdráhala (Groswallstadt), Daniel Kubeš (Lemgo), Filip Jícha (Kiel), Pavel Horák (Göppingen), Jiří Hynek (Ahlener), Jakub Szymanski (Wecker), Tomáš Řezníček (Celje), Alois Mráz (Wetzlar)
Pivoti: Václav Vraný (Essen), Tomáš Říha (Zubří), ??? Kamil Piskač (Coburg) ????