HCB Karviná
Reprezentace
čt 30.10.2008 | Ivo Dudek

Úspěšné vykročení do kvalifikace o Euro 2010

Lotyšsko – Česká republika 31:34 (18:18)

Prvním utkáním proti Lotyšsku vstoupili čeští házenkáři do kvalifikace o postup na Mistrovství Evropy 2010. To bude hostit na přelomu ledna a února 2010 Rakousko.
zdroj: www2.chf.cz

Lotyšsko, které v zápase postrádalo svoje dvě opory z německé Bundesligy Klešnikse a Lībergse se věhlasnějšího soupeře vůbec nezaleklo a v prvním poločase se zcela potvrdila slova českého trenéra Martina Liptáka. Ten před pobaltským týmem v jeho domácím prostředí rázně varoval a jeho slova potvrdila vyrovnaná první půle. V jejím průběhu dokonce Lotyšsko po většinu času vedlo jednobrankovým rozdílem, zatímco čeští hráči jen dotahovali. Dvě minuty před koncem se dostali domácí do vedení 18:15, ale naši házenkáři třemi brankami v řadě srovnali na poločasových 18:18. V naší brance nastoupil Petr Štochl, ale český tým svému brankáři špatnou obranou příliš nepomohl a tak jej ve 24.minutě vystřídal Martin Galia. Především díky Filipu Jíchovi, který v první půli vstřelil sedm branek, jsme s Lotyši ale drželi vyrovnaný stav.

I začátek druhé půle byl vyrovnaný, ve 39.minutě se nám podařilo konečně stav utkání otočit v náš prospěch na 21:22 a po dvou třetinách utkání jsme vedli 22:25. Tří až čtyřbrankové vedení se nám podařilo udržet až do samého konce, přestože Lotyšsku se při přesilové hře podařilo snížit. Nejlepším střelcem se stal Filip Jícha se třinácti přesnými zásahy. Na postu pivota nastoupil Tomáš Říha, kterého do obrany střídal Jiří Hynek.

Komentář trenéra Martina Liptáka: „Utkání se nám příliš nevydařilo, jsem zklamaný především z prvního poločasu, kdy jsme špatně bránili. Zde se možná projevil i malý čas, který jsme na společnou přípravu měli. Ve druhé půli hráči zabojovali a přestože se nám herně příliš nedařilo, kolektivním výkonem jsme utkání dovedli do vítězného konce. Jeli jsme do Lotyšska pro dva body a to se nám také podařilo, když jsme zkušeností zvládli závěr utkání. Soupeř nám dělal problémy svojí rychlostí, hodně branek vstřelil z rychlých protiútoků a z prostoru pivota.

Branky Česka: Galia, P.Štochl – Jícha 13, Nocar 5, Horák 4, Mráz 2, Zdráhala 3, Filip 3, Číp 2, Hynek 1, Říha 1, Mráz 2, Kubeš, Lehocký, Řezníček

Nejvíce branek Lotyšska: Armands Uščins 8, Gūtmanis 4, Valkovskis 4, Jurdžs 4

Sedmimetrové hody: 4/3 – 4/3, vyloučení: 5 - 4, rozhodčí: Reisinger, Käschitz (AUT), delegát: Järv (EST).