HCB Karviná
Rozhovory
po 8.12.2008 | Ivo Dudek

Július Korňan: Trenérská symbióza funguje

V karvinském deníku vyšel rozhovor S Juliusem Korňanem a my vám jej přinášíme na našich stránkách.
Jeden ze dvou nejstarších a nejzkušenějších hráčů házenkářského Baníku, byť mu ještě není třicet let, je Július Korňan. Člen základní sedmičky, který letos svými postřehy přispívá i k vedení společné přípravy mužstva. V neděli byl pochopitelně u toho, když karvinští hráči zametli doma s Plzní a vyhráli bez problémů 35:21.

Dnešní zápas se nesl v intencích vašich předešlých výsledků. Málo gólů dostáváte, hodně dáváte...

Ano, zatím se nám daří. Brankáři dobře chytají, vychází nám i rychlý protiútok, takže se tím pádem nemusíme trápit na postavenou obranu. Je ale třeba také vidět, že v posledních kolech jsme neměli top soupeře z vrchu tabulky.

Byl v dnešním utkání nějaký konkrétní moment, který rozhodl o vaší výhře? Já myslím, že žádný zásadní tam ani nebyl. Důležité bylo, že jsme se chytili hned na samotném začátku, vytvořili si náskok a pak jej navyšovali.

Měli jste proti Plzni o něco větší motivaci než na další řadové soupeře? Přeci jen vás porazil...

To je pravda, o něco větší motivace tam z naší strany byla. Chtěli jsme to Plzni vrátit. Ale zase o nějaké extra motivaci bych nehovořil. Ta zřejmě přijde až na Zubří za dva týdny.

Poslední celky, se kterými jste se střetli, patřily spíše k průměru české extraligy a moc vás neprověřily. Není to na škodu vašemu mladému týmu, že krizové momenty nezažívá častěji?

Těžko říct, my jsme si krizové chvilky prožili hned v úvodu soutěže, kdy jsme z pěti zápasů čtyři prohráli. Teď už vyhráváme. Možná až za dva týdny proti Zubří se přesvědčíme, jestli jsme se z toho poučili nebo ne.

Jste veden jako oficiální kouč A mužstva. Jak spolupracujete s trenérem Kostelníkem? Máte vymezené určité kompetence, vedete tréninky společně, nebo jak to vlastně je?

Je to tak, že hlavním koučem je Kosťa (Martin Kostelník – pozn. aut.) a my další přispíváme radami nebo svým pohledem na věc. Já jsem veden jen na papíře, hlavní slovo má Kosťa. Na přípravě mužstva se podílí i Farky (Roman Farář – pozn. aut.), všechno spolu konzultujeme. Kdo má nějakou připomínku, tak s ní přijde a rozebereme si to. Je to taková symbióza, každý do toho přinese něco svého. Společně s Tomášem Heinzem máme jako starší hráči nějaké slovo, takže třeba tréninky nebo předzápasovou přípravu probíráme společně s Kosťou a Farkym, ale poslední slovo má normálně trenér Kostelník.

Od začátku soutěže kladete důraz na rychlý a okamžitý přechod do útoku. Je to i váš osobní styl či filozofie hry, která je vám vlastní? Snažili jsme se o to za trenéra Trtíka i za trenéra Kekrta a teď to praktikujeme také. Ano, i mně je to bližší než zdlouhavý postupný útok. Jsem rád, když se snažíme o rychlou házenou a bleskové kontry. Góly, které z toho těžíte, jsou pak jednoduché a psychicky sráží soupeře, pro něhož je pak ta jeho pozice v útoku o to těžší. Je to velká zbraň všech mužstev, která to zvládají.

Nehledě na to, že takový styl je i atraktivnější pro diváky že?

Přesně tak, diváci mají rádi, když padá hodně gólů a dopředu se valí jedna útočná vlna za druhou. I pro hráče na palubovce je to lepší, než aby se vepředu motali jak malomocní a trápili se na postavenou obranu. I tak je ale ještě dost věcí, které musíme v tomto ohledu na tréninku vypilovat. Každopádně jsme v tom od začátku sezony dost pokročili. Jako spolutrenéra mě to těší. Jsem rád, když vidím, že náš mladý tým se oproti začátku sezony v brejcích a vůbec celkovém útočném stylu zlepšil a rychlá rozehra se nám daří naplňovat v takové míře.

Do konce kalendářního roku vás čekají ještě dva zápasy. Jeden snadný, jeden těžký. Počítám, že budete chtít splnit plán a tudíž čtyři body? Nejprve máme Třeboň. Ta je na chvostu tabulky. Tam prohrát, to by byla katastrofa, takže určitě chceme oba body. No a pak Zubří, to je jasné. Zápas je to jako obvykle velmi prestižní, může také hodně napovědět o postavení obou celků v konečné tabulce. Jsme si toho vědomi, ale já myslím, že se není čeho obávat. Na Zubří zahrát umíme, navíc budeme hrát doma a před vlastními diváky si věříme na každého soupeře tím spíš.

Ale Zubří zase vede trenér Kekrt, který má karvinský tým v malíčku...

No, ale také my dokonale známe zuberské hráče. Oba týmy se těžko mohou něčím překvapit. Hráli jsme za poslední roky spolu tolikrát. Myslím, že s žádným jiným soupeřem než se Zubřím jsme neodehráli tolik zápasů. Bude to určitě nejtěžší protivník a pro nás velká výzva.

Karvinský deník - Martin Ruščín