HCB Karviná
Reprezentace
út 17.3.2009 | Ivo Dudek

Turnaj Industrial cup je za dveřmi

V tomto týdnu se uskuteční již sedmý ročník mezinárodního turnaje juniorských reprezentací a podruhé bude jeho svědkem Jablonec nad Nisou.

Turnaj „INDUSTRIAL CUP“ vznikl v roce 2003, jako turnaj juniorských reprezentačních družstev v házené. Hned prvním ročníkem se zapsal do světového kalendáře turnajů a pravidelně se ho účastní družstva z celého světa. Jako například Brazílie, Japonska, Egypta, Ruska, Dánska, Norska, Francie atd. Prvních 5.ročníků se konalo v Jičíně pro ženskou juniorskou reprezentaci. V dalších letech bude turnaj organizován v Jablonci nad Nisou pro mužskou juniorskou složku.

Turnaj je pořádán házenkářským oddílem TJ ELP Jablonec ve spolupráci s Českým svazem házené a firmou DC point s.r.o. v Městské hale Corny. Akce probíhá za finanční podpory Města v rámci projektu Jablonec nad Nisou 2009.

V loňském roce, kdy se v Jablonci konal turnaj poprvé, se z vítězství radoval domácí tým České republiky, na druhé příčce skončil Egypt díky lepšímu skóre před celkem Srbska. I na letošním ročníku se představí druhý tým roku 2008 Egypt (hostí MS 21 2009), dále pak Maďarsko, Turecko a oba výběry Česka.

Na loňský ročník zavzpomínal i trenér Jaroslav Hudeček: „Z mého pohledu šlo o výbornou akci pro naše hráče, kteří měli opět možnost změřit síly se silnými zahraničními celky. Turnaj byl nejen kvalitně obsazen, ale i organizován. K vidění byla celá řada výborných utkání. Svou hrou určitě nejvíce překvapilo družstvo Egypta, které předvádělo rychlou, moderní házenou s výbornou hrou 1 : 1. Naše družstvo pak mělo vynikající možnost utkat se s naším soupeřem v základní skupině na ME v Rumunsku. Byli jsme rádi že družstvo Srbska naši pozvánku přijalo a my tak měli možnost si ověřit síly v přímém souboji. Toto utkání jsme rozebrali a připravili hráče na všechny možné herní situace. Dokonale jsme pak naše poznatky využili a porazili jsme Srbsko v základní skupině a tím si otevřeli cestu mezi 8 nejlepších celků na ME. Tento turnaj byl výbornou přípravou na ME. Jak jsem již řekl, šlo o výborně obsazený turnaj s vznikající organizací. O družstva bylo výborně postaráno ve všech směrech.“

A na co se letos tedy můžeme těšit? „V letošním ročníku samozřejmě očekávám stejnou kvalitu družstev jako loni. Opět přijede družstvo Egypta a neznámé družstvo z dalekého Turecka. Dalším účastníkem je družstvo Maďarska, které svým výkonem na ME v Rumunsku mile překvapilo. Budeme mít možnost ověřit si naše síly. Ale hlavně hráči si musí ze dne na den zvykat na jiné herní styly. Lepší přípravu na blížící se kvalifikaci o postup na MS do Egypta jsme si přát nemohli,“ pochvaloval si Hudeček.

Na turnaj zve všechny příznivce i ředitel turnaje Zdeněk Mičke: „Nemáme často příležitost sledovat u nás tak kvalitní výběr jako jsou juniorské celky Egypta, Maďarska a Turecka. Bohužel se mládežnickým reprezentačním družstvům v České republice nevěnuje taková divácká pozornost, jako dospělým složkám. Zažil jsem několikrát v zahraničí, zejména pak v Německu několikatisícové návštěvy na přátelských mezistátních utkáních dorosteneckých nebo juniorských reprezentací. Ti z vás, kteří navštívili turnaj IC v loňském roce, a sledovali velice kvalitní výkony našeho juniorského družstva,mi jistě dají za pravdu, že investice do mládeže má smysl a dává nám naději do budoucna. Pro příští rok uvažujeme i o možnosti uspořádat turnaj pro obě kategorie zároveň, vše bude závislé na finanční podpoře našeho turnaje.

Nezapomněl poděkovat ani těm, bez kterých by se turnaj uskutečnit vůbec nemohl: "Rád bych touto cestou poděkoval partnerům a sponzorům turnaje, bez jejichž pomoci by se tato jistě významná akce nemohla uskutečnit. Jejich podporu je potřeba vyzdvihnout zejména v letošním roce, kdy je ekonomická situace řady firem velmi složitá. Jsem rád, že jsem se rozhodl turnaj uspořádat v Jablonci nad Nisou, našel jsem zde, stejně jako v předešlých ročnících v Jičíně, obětavé a nadšené lidi z místního házenkářského oddílu, díky kterým byl turnaj vysoce hodnocen všemi našimi i zahraničními účastníky. Děkuji jim, protože jejich podíl na vysoké známce kvality, kterou „INDUSTRIAL CUP“ nese , je veliký. "

Vstup na dopolední utkání turnaje je zdarma, na odpolední dvojzápas 40Kč, na poslední utkání každého dne 20Kč. Všechna utkání turnaje budou přenášena on-line a sledovat je můžete na www.tvcom.cz

Oficiální stránky turnaje naleznete na www.hotelstartjc.cz/industrial a www.we-care.cz. Přijďte povzbudit oba české výběry! Těší se na vás nejen oni, ale i organizátoři turnaje v Jablonci.

Nominace juniorů na VT MT Industrial cup 2009:

brankáři: Bavlnka Jiří (Bohunice), Mrkva Tomáš (Karviná)
hráči: Hrstka Jakub, Číp Tomáš, Mika Ondřej, Krupa Štěpán, Třeštík Marek, Šíra Jakub (HC Zubří), Kotrč Milan, Polášek Zdeněk (Dukla Praha), Diviš Josef, Sliwka Radek (Karviná), Linhart Petr, Bečvář Roman (Plzeň), Kavka Martin (Přerov), Brykner Ladislav (Jičín)

Nominace dorostenců na VT MT Industrial cup 2009:

brankáři: Suchý Tomáš (Dukla Praha), Soukup Robert (Jičín)
hráči: Rečičar David, Chudoba Radim, Monczka Marek, Kuchař Michal, Horňák Matěj (Karviná), Vinkelhöfer Petr, Květoň Karel (Loko Plzeň), Kastner Jakub, Šafář Ivo (Dukla Praha), Kolomazník Jakub (Jičín), Vaněk Zdeněk (Eisenach), Horký Lukáš, Horut Libor (HC Zubří), Šustek David (Sokol Nové Veselí)

Realizační tým:

trenéři – Jaroslav Hudeček a Pavel Farář
vedoucí týmu
– Zdeněk Mičke