HCB Karviná
Reprezentace
čt 19.3.2009 | Lucie Kantůrková

V prvním utkání Česko zvítězilo

Česko – Ukrajina 27:25 (15:9)
Český tým vstoupil do utkání s Nocarem a Filipem na křídle, Vraným na pivotu, na spojkách začínalo trio Mráz – Zdráhala – Sklenák. Ondřej Zdráhala se do obrany střídal s Kubešem, Sklenáka do defenzivy nahrazoval Hynek.

Ukrajinci našemu celku v začátku dělali problémy, když se prosazovali vysocí hráči na postu spojek, a udržovali si dvoubrankové vedení. Jejich vedení mohlo být i výraznější, když nastřelili hned několik tyček za sebou. Postupem času se jim ale přestala dařit střelba, když ve své hře byli příliš zbrklí a naši házenkáři díky dvěma brankám Filipa srovnali na 6:6. Další branky přidali Sklenák a Mráz a čtyřbranková šňůra poslala do vedení 8:6 Česko. Trenér Lipták v průběhu první půle často střídal a na hřiště se postupně dostali Berka, Říha, Mičkal i Prachař. Závěr poločasu vyšel našemu týmu, ve kterém se dařilo především Filipovi. Ten v poslední desetiminutovce vstřelil čtyři branky a pomohl týmu k poločasovému vedení 15:9.

I začátek druhé půle patřil Čechům, ve výborném výkonu pokračoval Filip, dvě branky přidal Berka a rázem jsme vedli již o osm branek 19:11. Ukrajincům se nedařilo prosazovat proti naší vysoké obraně, často stříleli nepřesně a my jsme z toho těžili branky z první a druhé vlny rychlého útoku. Branky ze střední vzdálenosti ale našemu celku chyběly, v jednu chvíli se na hřišti objevily vlastně tři střední spojky (Berka, Zdráhala, Sklenák). Ukrajincům se zlepšila obrana a postupně stahovali náskok. Tři minuty před koncem dokonce snížili na rozdíl jediné branky 24:25. Závěr ale patřil našemu celku, který nad Ukrajinou zvítězil 27:25. Nejlepším hráčem našeho týmu byl vyhlášen Jan Filip.

Sestava a branky Česka:Galia, Slabý - Nocar 2, Berka 1, Zdráhala 3, Vraný 1, Kubeš 1, Mičkal 2, Filip 11, Sobol, Prachař, Říha, Hynek, Mráz 3, SKlenák 3

Sedmimetrové hody: 1/1 - 3/1, vyloučení: 3 - 3,rozhodčí: Tajok, Dobrovits (HUN), diváků: 1380.

1.utkání: Slovinsko - Dánsko 31:30 (13:10)

zdroj: www.chf.cz