HCB Karviná
Reprezentace
pá 20.3.2009 | Lucie Kantůrková

První prohra Čechů, na turnaji prohráli se Slovinskem

Česko – Slovinsko 27 : 28 (14:12)
Napínavý zápas viděli diváci v Karviné. V týmu hostí do utkání nenastoupily dvě jeho opory Pajovič a Špiler. Naši nastoupili se Slabým v brance a Říhou na pivotu. Na spojkách se objevili Mráz – Berka – Sklenák a na křídlech Nocar se Sobolem, který nahradil odpočívajícího Filipa. Kromě něho pouze na tribuně zůstal Štochl, Horák a Jícha.

Slovinci vstoupili do zápasu lépe a vedli 3:1. I v dalších minutách se jim dařila především spolupráce mezi střední spojkou a pivotem, když krásné míče na brankoviště rozdával Zorman. Naši srovnali hru a poprvé se dostali do vedení brankou Sklenáka na 5:4. Až do konce poločasu si pak udržovali 1-2 brankové vedení, když trenér Lipták kromě tradiční obrany 0:6 vyzkoušel i avizovaný systém 1:5. Ani dnes jsme soupeři nehrozili střelbou ze spojek, dařil se nám ale přechod do rychlého útoku a v něm stejně jako včera vynikalo pravé křídlo. Sobol nastřílel do poločasu sedm branek a zasloužil se tak o poločasové vedení 14:12.

Druhá půle vyzněla ve prospěch soupeře, k otočení stavu zavelel vysoký Bilbija, kterého nedokázala naše obrana pokrýt. K němu se přidal brankami z rychlých útoků Brumen a ve 47.minutě bylo srovnáno na 17:17. Na našich krajních spojkách se objevili Kubeš a Hynek, ale celý český tým vyšel střelecky naprázdno v rozmezí 15.-20.minuty. Soupeř utekl na 19:23 a trenér Lipták si vybral oddechový čas. Našim hráčům se podařilo snížit na rozdíl dvou branek a v 58.minutě Sobol na rozdíl jediné 26:27. Výborným výkonem jim k tomu pomohl i brankář Slabý. Nakonec Slovinci připravili českému celku první porážku v historii turnaje i první pod trenérem Liptákem.

Sestava a branky Česka: Slabý, Galia - Nocar 2, Berka 1, Zdráhala 5, Vraný 1, Kubeš 2, Mičkal, Sobol 10/1, Prachař, Říha, Hynek 2, Mráz 1, Sklenák 3

Nejvíce branek Slovinska: Bilbija 6, Žvižej 6, Brumen 5

Sedmimetrové hody: 1/1 - 4/3, vyloučení: 1 - 4, rozhodčí: Tajok, Dobrovits, diváků: 1180

1.utkání: Ukrajina - Dánsko 30:33 (14:18)

Zdroj: www.chf.cz