HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
st 6.5.2009 | www.karvinskydenik.cz

Házenkáře Karviné čeká po roce velká výzva

Karviná - A je to opět tady. Po roce bude mít házenkářské finále stejné obsazení. V boji o zlaté medaile v extralize mužů se utkají Gumárny Zubří a Baník OKD Karviná. První zápas se hraje v pátek 8. května od 10.30 hodin v Zubří.

Hráči karvinského Baníku, svěřenci trenérů Hudečka a Kostelníka, jsou patřičně nažhaveni na vrchol sezony. V boji o obhajobu titulu je však čeká ještě tvrdší oříšek než v semifinále s Duklou Praha. A sice vyzyvatel ze Zubří, nejlepší český tým soutěže po základní části, který vyloženě prahne po tom konečně sesadit nezdolné baníkovce z házenkářského trůnu.

Po roce je Zubří zase o jednu skvělou sezonu sehranější a zkušenější. Karviné naopak před sezonou starší a zkušenější borci, především cizinci, odešli a její finálová účast je do jisté míry velkým překvapením. Podobné finále jako loni, kdy Baník zarputilé Valachy přejel 3:0 na zápasy, se zřejmě opakovat nebude.

„Bude to určitě těžší než s Duklou a podstatně jiné než loni. Nám odešli lídři týmu, Srbové Indjič, brankář Marjanovič, obranný pilíř Kuzo, střelec Farkašovský, před pár měsíci i Juľo Korňan, máme prakticky nový tým. Kluci ze Zubří, myslím tím ta nadějná bývalá mládežnická generace, jsou naopak v extralize spolu už třetím rokem, takže herně dozráli, nabrali potřebné zkušenosti z těžkých zápasů v play off a teď jsou jednoznačně obrovským favoritem série,“ zrekapituloval známá fakta kouč Baníku Jaroslav Hudeček.

Soupeř ze Zubří navíc tolika podstatnými odchody jako Karviná netrpěl. Navíc získal z karvinského tábora svého hráče Plška, dobrého střelce z dálky. „Myslím, že je to momentálně velmi konsolidovaný a už i zkušený kádr mladých hráčů, ale i těch střední generace. Nevidím tam vyložené slabiny,“ podotkl Hudeček.

Své hráče připravuje na ostré souboje. Předem poražen se necítí. „Může se prohrát, ale po setsakra tvrdém boji. To hráčům neustále opakuji. Oni teď mají třeba i životní možnost dosáhnout na titul. To se také nemusí každému během kariéry povést. Je to jako s mistrovstvím světa. Tam jste třeba také jen jednou za život a musíte ze sebe vydat úplně všechno, co je ve vašich silách. Podobně je třeba k tomu přistupovat i v extraligovém finále. My také chceme uspět,“ burcuje Hudeček.

Je pravda, že postupem do finále mají Karvinští téměř splněno. Podobný úspěch po nevydařené sezoně v základní části se u takto mladého a obměněného týmu nečekal. Na druhou stranu, před play off v karvinské šatně vždy ožívá vítězný duch, který smete z cesty každého soupeře, který se Baníku postaví do cesty. Těžko říct, jak to karvinští hráči dělají.

Letos sice dostali malý políček od Dukly, čímž přetrhli unikátní sérii 32 vítězných zápasů během play off v řadě, ale to jim v postupu do boje o zlato nezabránilo.

„Teď jsme tam a chceme se o mistra poprat. Kluky upozorňuji, že to bude tvrdá a nesmlouvavá bitva. Musí se víc než kdy jindy dbát na disciplínu a taktické pokyny. Nerozptylovat se okolím, žádnými jinými vlivy, pouze a jen se soustředit na hru a na svůj výkon,“ vštěpuje svým hráčům do hlavy základní principy trenér Hudeček.

Házenkářský klub Baník OKD Karviná organizuje pro své příznivce tradiční finálový zájezd do Zubří. Případní zájemci se mohou hlásit na sekretariátu klubu ještě ve čtvrtek v době mezi 14. a 16. hodinou. Cena zájezdu činí 150 Kč plus 50 Kč vstupenka na zápas. Dohromady tedy 200 korun. Platí se ihned při přihlášení. Odjezd je v pátek 8. května v 7.30 hodin od haly.