HCB Karviná
mládež
ne 12.7.2009 | Jana Hajžmanová

Starší žáci se rozloučili se sezónou ve Švédsku.

V prvním týdnu prázdnin se zúčastnilo naše družstvo starších žáků největšího mládežnického turnaje v házené „PARTILLE CUP“ ve švédském Göteborgu. Tohoto, již 40. ročníku, se zúčastnilo 895 družstev ze Švédska, Dánska, Norska, Portugalska, Německa, Polska, Chorvatska, Rumunska, Ruska, Francie, Rakouska, Brazílie, Nigérie, Číny, Turecka, Řecka, Islandu, Belgie, Indie, Izraele, Japonska a Taiwanu.

Česká republika byla zastoupena družstvy Dukly Praha (ml.+st.žáci a ml.dorost), Sokola Úvaly (ml.+st.žáci), HC Zubří (ml.žáci) a Karviné(st.žáci).
Celý turnaj se hrál na 45 otevřených hřištích s umělým povrchem (trávou) a třech halách. Počasí bylo nádherné, teplota denně dosahovala pomalu tropických veder. Celkem bylo odehráno 3 239 utkání a bylo vstřeleno 79 113 branek. V naší kategorii bylo 79 družstev. Družstvo střídalo dobré výkony s méně zdařilými.
Do finálové skupiny jsme postoupily z třetího místa. Velkou bojovnost projevili hráči v utkání o postup do „šestnáctky“. Soupeřem nám bylo družstvo HK Huddinke. Utkání skončilo nerozhodně a o postupu rozhodoval systém K.O. Kdo vstřelí první branku - vyhrává.
Jirka Hodulík získal míč a nacvičenou kombinaci zakončoval vítěznou brankou Dominik Lukács. V dalším utkání o postup do osmifinále s družstvem HK Önnereds jsme štěstí již neměli a utkání prohráli.
Nebyli jsme o moc horším týmem, ale rozhodčí nás vůbec nepustili ke hře. Nemám ve zvyku si stěžovat na rozhodčí, spíše hledám chyby ve vlastních řadách, ale tentokrát se na nás opravdu „podepsali“ konstatuje trenérka Hajžmanová.

Nakonec jsme skončili na 9.-16 místě. Škoda, že družstvo nebylo kompletní. Do Švédska neodcestoval Nikolas Moj, Tomáš Mlotek, který léčí zranění ještě z přeboru ČR a Tonda Mrózek, který onemocněl těsně před odjezdem angínou.

Družstvo bylo složeno z hráčů ročníku 1994, 1995 a doplněno o dva mladé hráče Marka Drzyzgu a Daniela Karšulína (1996).
Byli šikovní i když byli o dva roky mladší, než někteří jejich spoluhráči.Výborně hrál Olin Navrátil, Dominik Lukacs, Jiří Užek, Jirka Hodulík a Patrik Suchý, střídavý výkon podal Martin Poliačik, Adam Borys, Michal Borys, Daniel Bartoň a Jakub Gasior. Velkým zklamáním je však výkon Michala Paululíka, hodnotí své svěřence trenérka.

Celkem jsme myslím nezklamali, umístili jsme se nejlépe ze všech zúčastněných českých družstev. Měli jsme možnost vidět v čem zaostáváme, hlavně oproti severským, házenkářský vyspělým zemím.
Určitě v činnostech jeden na jednoho, technice i střelbě. "Je důležité, aby samostatní hráči a nejen hráči, si odnesli z tohoto turnaje dobré poznatky a postřehy co zlepšit a jak lépe trénovat" konstatuje trenérka Jana Hajžmanová.

Pořadatelé turnaje připravili bohatý program. Hráči se mohli zúčastnit mnoha doprovodných kulturních i sportovních akcí. Turnaj zahájil prezident IHF Hassan Moustafa. Ve sportovní hale Scandinavium byla přítomna všechna družstva cca 15 000 házenkářů a házenkářek. K dispozici byl zábavný park, diskotéky a navíc jsme měli možnost vidět národní týmy reprezentací dorostenců do 19 let na otevřeném ME za účasti i našeho družstva. Kluci byli s vedoucím družstva panem Liborem Hanischem na procházce městem, prohlédli se památky Göteborgu a mimo jiné navštívili námořnické muzeum, kde mohli vstoupit a prohlédnout si historické lodě a ponorky.
Rádi by jsme se příští rok turnaje zase zúčastnili, a dali tak příležitost dalším hráčům být na tomto festivalu mládežnické házené. Velký dík patří rodičům hráčů a vedení ZŠ Slovenská Karviná, kteří tento turnaj financovali.

Výsledky:

KA :   FF  Karlshamms     21:13
KA :   IK  Sävenhof       13:15
KA :   IF   Skänella      15:17
KA :   IL   Sarpsborg     15:11  
KA :   HK  Throttur       18:10
KA :   HK Huddinge        18:17  
KA :   TTIF  Tistedal     19:5
KA :   HK  Önnereds       11:17  


Sestava a branky:

Brankáři:
Daniel Bartoň 42%, Patrik Suchý 48%
Hráči: Jiří Hodulík 25, Jiří Užek 23, Dominik Lukacs 21, Olin Navrátil 17, Martin Poliačik 12, Michal Paululík 10, Jakub Gasior 8, Adam Borys 7, Michal Borys 3, Marek Drzyzga 3, Daniel Karšulín 1. Foto