HCB Karviná
Reprezentace
čt 6.8.2009 | www.chf.cz

Úspěšný vstup juniorů do šampionátu

Výhrou načal juniorský celek svoje účinkování na mistrovství světa své kategorie v Egyptě. Ve svém prvním zápase porazil Bělorusko a připsal si tak důležité vítězství.
1.utkání: Česko - Bělorusko 38:29 (19:16)

Naši junioři vstoupili do zápasu dobře a brzo vedli 4:1. Brankový náskok si udržovali po celou první půli, ve které stejným rozdílem také zvítězili. Na začátku druhého poločasu odskočili Češi na sedmibrankový rozdíl 25:18. Bělorusku se podařilo částečně z náskoku ukrojit a snížilo na 21:25.
Naši hráči ale opět utekli, tentokráte na rozdíl osmi gólů 30:22 a svůj náskok si bez problémů udržovali až do samého konce. V zápase náš tým praktikoval obranu 0:6, v přesilových hrách pak trenéři osobně bránili jednu ze spojek soupeře a to především střelce Prakapeniju, který byl z dálky pro naši obranu hodně nebezpečný. Soupeř střídal obrany 0:6 a 1:5. Vysunutější obrana však českým hráčům vyhovovala a dokázali se přes ni bez problémů prosazovat. V zápase dostali příležitost všichni hráči a trenéři tak rozložili únavu na celý tým.

Komentář trenéra Jaroslava Hudečka: „Jsme rádi, že se nám podařilo zvládnout první utkání, protože celá řada favoritů měla problémy a nervozita u nich sehrála v úvodních zápasech značnou roli. My jsme ale zúročili dostatek informací, které se nám podařilo o soupeři získat a hráči podali kolektivní výkon, který vedl k zaslouženému vítězství. Dodrželi jsme taktické pokyny, hráli disciplinovaně a důkazem je pouhých pět technických chyb v celém zápase. Dařilo se nám v obranné fázi, kde jsme především ve druhé půli předvedli spolehlivý výkon. K tomu se přidal dobrý výkon brankáře Mrkvy, který dosáhl 42% úspěšnost zásahů. Využili jsme i naši velkou zbraň, kterou jsou rychlé útoky a podařilo se nám z nich vstřelit 16 branek (z celkového počtu 22 rychlých útoků). Přestože jsem měl před zápasem obavy z vysokých hráčů soupeře, tak se nám přes ně dařilo prosazovat kombinační a rychlou hrou a to i ze střední vzdálenosti. Jsem rád, že se nám podařilo vylepšit i procento střelecké úspěšnosti, která v dnešním zápase dosáhla 61%. Zítra nás čeká tým Maroka, což je živelný soupeř po celé utkání praktikující obranný systém 3:3. Na ten není nikdo zvyklý a musíme se na něj důkladně připravit.“

Sestava a branky Česka: Mrkva, Bavlnka – Hrstka 11/1, Polášek 7, Mika 2, Sliwka 2, Diviš 3, Třeštík 2, Kotrč 2, Krupa 1, Bečvář, Brykner 1, Číp 7, Šíra.

Nejlepší střelci Běloruska: Baranau 10/7, Prakapenija 7
Sedmimetrové hody: 1/1 – 7/7, vyloučení: 3 – 3.