HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
ne 6.9.2009 | Martin Ruščin - Karvinský deník

Ivanov by si rád zahrál proti špičkovému týmu

Pivot Alexandr Ivanov je vedle svého parťáka Joža Hantáka mladšího druhý letní úlovek házenkářského Baníku OKD Karviná ze Slovenska. V sobotu byl na hřišti u toho, když baníkovci zažili úspěšný návrat do pohárové Evropy. Porazili totiž Dudelange z Lucemburska 32:21 a mají nakročeno do dalšího kola.

„Doufám, že to na odvetu v Lucembursku bude stačit. Začali jsme trochu strnule, asi na nás byla patrná nervozita nebo co, ale postupně jsme se rozběhali a už to šlo. Výsledek je přijatelný,“ mrknul Saša Ivanov po skončení zápasu na novou časomíru v hale, která má malou pihu na kráse, a to tu, že neukazuje čas. Ten reálný.

Začátek z vaší strany tedy nebyl optimální? Myslím, že ne. Naštěstí nás podržel gólman Mrkva. A když si pak potřeboval oddychnout, tak přišel Lefan a taky měl pár dobrých zákroků. Zastoupil ho. Je dobré mít v týmu dva kvalitní brankáře.

Druhá půle už však byla ve vaší režii. Cítili jste na hřišti, že máte navrch fyzicky? Ano, kondičně jsme byli lépe připraveni než nás soupeř, to šlo poznat. Rychlostí jsme ho převálcovali, také kombinačně jsme měli navrch. Nakonec i v té obraně jsme se zlepšili a úspěšně hráče z Lucemburska blokovali. Jde to vidět i na výsledku – 21 obdržených gólů je slušné číslo. Radostí skákat do oblak však nemůžeme. České kluby, ale koneckonců i ty slovenské, by si měly s amatéry nebo poloamatéry z Lucemburska poradit, to je jasné.

V Dudelange působí také Slovák Peter Zaťko. Znáte se osobně? Jasně, znám ho už z domácí soutěže, když hrával v Považské Bystrici a já v Nových Zámcích. Také jsme se potkali v reprezentaci. Je to kvalitní hráč, což doložil tím, že byl nejlepším střelcem Lucemburčanů. Po zápase jsem za ním zašel, byl jsem zvědavý, jak to v Dudelange chodí, jak to tam vypadá a co nás čeká. V Lucembursku jsem ještě nebyl.

Zpátky k vám, v létě jste přišel jako nová posila. Jak se vám líbí v klubu a ve městě? Líbí se mi tu moc. Město je pěkné, útulné, bydlím od haly pár minut, což je výhoda. Také kolektiv mě bez problémů přijal, jsou tady mladí kluci, snad i já se můžu považovat ještě za mladého hráče, takže mě ostatní vzali (smích). Tréninky jsou výborné, na začátku dost makáme, ale to je třeba. Navíc pana Hantáka znám z doby, kdy mě vedl v Nových Zámcích, nastupoval jsem i proti němu jako trenérovi soupeřů, takže se známe velmi dobře. V zásadě mi tady v Karviné vše vyhovuje.

Když vás trenér Hanták dokonale zná, chce po vás i nějaké speciální úkoly? Kromě obrany třeba nějakou nadstavbu v útočné fázi? Je to hlavně ta obranná činnost. Jde o to, abychom si navzájem vypomáhali, abych dirigoval spojky a v obraně abychom vystupovali jednotně. Musíme umět zhustit prostor, aby soupeř neměl šanci nám dát gól. Je to samozřejmě otázka delší doby a součinnosti. Mám z toho ale dobrý pocit – kluci mě poslouchají, také já si od nich nechávám poradit, co jim vyhovuje a jak je třeba zlepšit konkrétní věci, abych se tomu přizpůsobil. Zatím to funguje bez problémů.

Jak se vám jeví kádr Karviné? Síla tady je velká. Do Karviné jsem přišel pro to, abych jí pomohl obhájit titul a sám jej taky získal, protože zatím nemám žádný. Tak doufám, že chlapci budou bojovat i za mě (smích). Já každopádně udělám vše pro to, abychom jej získali. Moje nejlepší dosavadní umístění je třetí místo a to jak uznáte nemá takový zvuk.

A kam až sahají možnosti Baníku v pohárové Evropě? Budu rád, když postoupíme přes lucemburského soupeře, ale třeba já osobně bych se jenom s tímhle spokojit nechtěl a doufám, že ani spoluhráči ne. Ve druhém kole už na nás čeká rumunská Resita a to je sice silný soupeř, ale můžeme přes něj jít určitě dál. Tento kádr na to má. Naším cílem by mělo být zahrát si proti kvalitním týmům ze Španělska, Německa a podobně.

Vy už nějaké podobné zkušenosti na klubové úrovni máte? Právě, že moc ne, proto bych je chtěl načerpat. Zatím jsem se proti takovým silným soupeřům utkával jen v reprezentaci. Jakýmsi vrcholem v klubu byla jen utkání proti německému Nordhornu v Challenge Cupu. To byla skutečně jiná házená, dost mi to dalo. Moc se libilo i prostředí v Německu.

Takže cílem Baníku na podzim by mělo být zahrát si proti nějakému špičkovému evropskému družstvu? Přesně tak.