HCB Karviná
Rozhovory
út 29.9.2009 | Martin Ruščin - Karvinský deník

Krzysztof Łyźwa by chtěl zlato

Karviná - Mladý polský hráč Krzysztof Łyźwa přišel v létě společně se svým kamarádem Michałem Bałwasem do Baníku jako investice do budoucna. Jeho úkolem je zorientovat se v novém působišti, stát se plnohodnotným členem kádru a časem možná i lídrem týmu.

Jak jste viděl dnešní utkání s Lovosicemi?
Byl to zatím nejtěžší zápas, jaký jsme doma odehráli. Ale nakonec jsme si poradili, což je důležité. Čeká nás ještě spousta zápasů, ten nejtěžší asi proti Zubří, ale doufám, že po první polovině soutěže budeme ve vedení my a ne někdo jiný.

Kdy se utkání lámalo, protože soupeř byl prakticky až do 45. minuty ve vedení?
Potáhl nás Ondra Zdráhala. Je dobré mít v týmu takového hráče, který dá důležité branky v pravý okamžik. Taky jsme se trochu zlepšili v obraně, která dnes byla naší nejhorší stránkou. Pevně věřím, že v příštím utkání už to bude z naší strany mnohem lepší.

Čili je to o dalším postupném sehrávání, sžívání se s týmem...
Ano, půjdeme zápas od zápasu, budeme dělat pokroky. Hlavně musíme odstranit technické chyby, se kterými máme velký problém. To je zatím naše Achillova pata. Když uděláme v útoku takové hrubky, pak nás to sráží dvojnásob, protože z kontraútoku inkasujeme gól a musíme dotahovat. Jako třeba dneska.

Nicméně zatím máte ze čtyř zápasů čtyři výhry. Jste určitě spokojeni, nebo ne?
S postavením v tabulce ano. Vůbec bych se nezlobil, kdyby to tak vydrželo až do konce.

Teď k vám. Vy jste v létě posílil kádr Baníku jako nová posila. Bylo to těžké rozhodování?
Ani ne. Chci se nadále herně zlepšovat a postupovat v kariéře. Nabídka karvinského klubu mě potěšila, je to dobrá volba. Baník je v Česku renomovaným klubem, má už snad devět titulů...

Jedenáct.
No tak vidíte, omlouvám se. Určitě pro mě bude tato štace přínosem.

Jak dlouho byste chtěl v Karviné setrvat?
Počítám tak tři roky, kdy budu mít šanci se dál rozvíjet. Doma v Polsku ve svém klubu Ostrow Wielkopolski bych takovou možnost neměl, protože hrajeme až první ligu, tedy druhou nejvyšší soutěž po extraklase. Doufám, že budu v Baníku platným hráčem a přispěji k zisku titulu. To je můj cíl.

Jak to máte s Michałem vyřešené s bydlením? Předpokládám, že asi nedojíždíte?
To ne, bydlíme tady v Karviné. Je to kousek od haly, takže ideální.

Jak je na tom vůbec váš mateřský klub doma v Polsku? Karviná je známa velmi dobrou prací s mládeží. Platí to i o Ostrowie Wielkopolském?
Ano, v mládežnických kategoriích se Ostrow drží nahoře. Teď na Mistrovství Polska juniorů, kde si nás vyhlédli i trenéři Baníku, jsme skončili bohužel druzí, když jsme ve finále prohráli s Wislou Plock. Ale doma mám už zlatou medaili z roku 2004 i bronzovou z roku 2006 v těchto kategoriích. Mám tedy kompletní sadu a věřím, že ji rozšířím i o zlato mezi muži tady v Karviné (úsměv).