HCB Karviná
Evropské poháry
čt 8.10.2009 | Martin Ruščin - Karvinský deník

Házenkáři se těší na Rumuny

Karviná - Po středeční předehrávce s Jičínem se házenkáři Baníku dnes dvě hodinky po poledni sebrali a vyrazili do Rumunska, kde je čeká v prvním ze dvou duelů EHF Cupu místní Resita.

Extraligu nyní musí hodit za hlavu a plně se koncentrovat na úvodní duel 2. kola Poháru EHF. Karvinští házenkáři včera krátce po obědě nabrali směr Resita a vypravili se na 775 km dlouhou štreku k pomezí rumunsko-srbských hranic.

Rumunský tým UCM Sport Resita třikrát po sobě vyhrál Vyzývací pohár, takzvaný Challenge Cup. Jedná se sice až o čtvrtou pohárovou soutěž v hierarchii evropských pohárů, nicméně když už ho některý klub vyhraje třikrát v řadě, musí zákonitě něco umět.

Resita má ve svém středu dva srbské reprezentanty Dušana Pašiće a Bojana Butuliju. Dále pak tři reprezentanty Rumunska – Mihaie Rohozneana, Ioana Stana a novou posilu z maďarského Szegedu Adriana Petreu. V bráně navíc stále odvádí dobrou práci někdejší reprezentant Srbska, již 42letý Nenad Damjanović.

„Ten tým staví na zkušenostech svých hráčů, především spojek. Pohromadě je už tři roky, kromě Petrey, jenž přišel před touto sezonou z maďarského Szegedu. Je jasné, že se musíme připravit na tvrdou nekompromisní obranu a také bouřlivou atmosféru v Rumunsku. Otázkou je, jak to naši hráči zvládnou psychicky,“ dívá se na první vzájemný zápas v Resitě trenér karvinského celku Jozef Hanták.

Baník do Rumunska určitě necestuje v nějaké poraženecké náladě. Své kvality má, soupeře viděl na videu a neměl by jej tudíž ničím překvapit. „Mě nepřekvapí. Záležet však bude na hráčích. Oni se na hřišti v daný okamžik musejí umět správně rozhodnout, tam to za ně nikdo jiný neudělá,“ usmívá se trenér HCB OKD.

Na Rumuny by mohla platit agresivní obrana s rychlým přechodem do protiútoku. Ten se ale musí obejít bez technických chyb, což je zatím alfa a omega karvinských výkonů. Pokud mají Karvinští den, mohou z palubovky smést třeba pražskou Duklu na jejím hřišti. Pokud ne, je to horší. „Motivace hráčů bude jistě vysoká. Ukázat se v dobrém světle skautům klubů ze západní Evropy je lákavé,“ nalézá motivační faktor manažer Baníku OKD Karviná Miroslav Pelech.

Karvinští odcestovali do Rumunska po vítězství nad Jičínem (31:20) v lepší náladě, než s jakou odcházeli z palubovky po nedělním debaklu v Hranicích. „Cestujeme ve stejné sestavě, jaká hrála proti Jičínu a bereme ještě Ivanova,“ ozřejmil trenér Hanták.

Připravil soupeř z Jičína karvinské házenkáře dostatečně? „Jičín disponuje jinými typy hráčů než rumunský tým. Ten má v kádru spíše silovější borce. Ne takové šikovné atlety jako Jičín. Proto očekávám, že naše útočná i obranná činnost budou odlišné od těch, které jsme praktikovali proti Jičínu. I když samozřejmě jsme si určité kombinace zkoušeli. Základem ale bude plnění taktických pokynů a velká bojovnost,“ pravil Jozef Hanták.

Úvodní utkání se hraje v Resitě v sobotu 10. října před kamerami rumunské televize od 14.30 hodin. Zápas píská duet chorvatských rozhodčích Lovrić - Petković. Odveta v Karviné je na programu v neděli 18. října v tradiční čas 10.30 hodin.