HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
st 14.10.2009 | Martin Ruščin - Karvinský deník

Nejdřív Plzeň, pak Resita

Karviná - Házenkáři mistrovské Karviné se dnes v Plzni mohou probít do čela tabulky. Jejich myšlenky však již směřují k neděli a odvetě s Resitou. Extraligový zápas v Plzni bude v dnešním podvečeru předčasným tahákem celého kola. Hraje totiž druhý tým tabulky se třetím, a tak se v tomto duelu bude hrát o první místo v tabulce.

„V tuto chvíli ale není rozhodující, jestli jsme v tabulce první nebo pátí. Důležité je, abychom se dokázali maximálně připravit na další průběh sezony. Důležitější zápasy přijdou až v play off,“ připomíná trenér Baníku OKD Karviná Jozef Hanták.

Jeho tým zatím extraligu zvládá poměrně slušně. S nejvážnějšími soupeři zatím nezaváhal, jediná porážka je překvapivá, zrodila se v Hranicích, které potvrdily, že to na Karvinou umějí. Dnešní Plzeň je na tom ale podobně.

Západočeši postavili okolo zkušeného exreprezentanta Martina Šetlíka perspektivní kádr mladých hráčů, který si dokáže poradit se soupeřem i na jeho palubovce. „Vše se točí okolo Šetlíka, který na place působí jako táta ostatních mladých hráčů. Plzeň disponuje pevnou obranou, se kterou si musíme poradit. Doma je velmi nebezpečná a mladí hráči jako Linhart nebo Bečvář dokáží dávat góly. Nejspíš se s Plzní budeme tahat o každý míč,“ předpovídá Hanták, jak se bude dnešní duel na západě Čech vyvíjet.

Přesto, že do zápasu evropského poháru s rumunskou Resitou zbývají ještě čtyři dny, myšlenky karvinských hráčů už se převážně upínají tímto směrem. „Přestože jsme podlehli soupeři o osm branek, chceme postoupit do dalšího kola. První půle nám nevyšla podle představ, dělali jsme hodně chyb a špatně nám pracovala obrana. Ve druhé půli se ale tato činnost podstatně zlepšila. Na to chceme navázat nejen dnes v Plzni, ale hlavně v neděli,“ přeje si kouč Karviné.

Pro odvetu se zkušeným týmem Resity není skutečně proč skládat předčasně zbraně. I když ani mnozí fanoušci Baníku nevěří. „Naše poznatky z toho utkání, to, že jsme soupeře viděli na vlastní oči a vypozorovali, jakým stylem hraje, nám dávají naději, že osmibranková prohra není pro domácí odvetu beznadějná,“ věří Hanták v obrat.

K němu by mohlo dopomoci karvinské publikum, které umí vytvořit perfektní atmosféru podobnou té, jakou zažili házenkáři Baníku v Rumunsku. „Diváci v Karviné jsou v důležitých zápasech naším osmým hráčem a toto důležitý zápas je. Vždyť je to pro nás vrchol podzimu,“ připomíná Jozef Hanták.