HCB Karviná
Evropské poháry
pá 16.10.2009 | Redakce

Přijďte nás v neděli povzbudit v souboji s UCM Sport Resita!

Čeká nás totiž zřejmě nejdůležitější utkání podzimu! Na naši palubovku zavítá trojnásobný držitel Challenge Cupu z Rumunska – UCM Sport Resita. V prvním utkání jsme podlehli zkušenému soupeři 32:40 a proto stojíme před těžkým úkolem vyhrát o devět branek. Trenér Jozef Hanták se domnívá, že se to může podařit.

„Ve druhé části prvního zápasu v Rumunsku jsme odvedli poctivý, v obraně navíc spolehlivý výkon, na který chceme navázat,“ začal Hanták. Takový a možná ještě lepší, musí v neděli předvést všichni baníkovci do jednoho.

Výsledek prvního zápasu naznačuje, že se domácí nebudou nikam hnát. „Určitě to z naší strany nebude nějaké bezhlavé útočení. Vsadit vše na ofenzivu nemůžeme. Budování vlastního náskoku, respektive mazání toho soupeřova, musíme provádět velice trpělivě, minutu po minutě. A samozřejmě ze zajištěné obrany,“ zdůrazňuje kouč Karviné.

Své hráče nabádá především ke kolektivnímu výkonu. „Hráči vědí, že pokud chceme něčeho dosáhnout, musíme táhnout za jeden provaz a obětovat se ve prospěch týmu jak v obraně, tak před brankovištěm soupeře. Obrana však bude základ,“ připojuje Hanták.

Karvinští brankáři, především reprezentační trojka Tomáš Mrkva už mnohokrát dokázali, že když mají den, dovedou bránu zavřít. A dvacet obdržených gólů jako z posledního domácího duelu s Jičínem by Karviná určitě brala všemi deseti.

„Pochopitelně. Mrkva, ke kterému začíná do dvojičky přistupovat Adamík, jsou bezesporu kvalitní gólmani a my na ně spoléháme. Zároveň jim musíme v obraně maximálně pomoci, protože brankář a obrana jsou spojité nádoby. Jeden bez druhého nefunguje,“ připomněl Hanták oblíbená slova právě mladého brankáře Mrkvy.

Naproti tomu – na druhé straně hřiště bude stát soupeř, který bude usilovat o pravý opak. „Ano, vždycky je to o tom, co vám soupeř dovolí. My ale doufáme, že to bude tentokrát on, kdo se bude muset přizpůsobit naší hře,“ konstatoval lodivod karvinské posádky.

A na co hráče před utkáním připraví? „Budu jim říkat, že právě dobrou obranou můžeme vedení soupeře pomaloučku ukrajovat. Vždyť je před námi šedesát minut a to je hrozně dlouhá doba,“ upozornil Hanták.

Speciální úkoly, jako například hlídání střelce Petrey hned od úvodního hvizdu, Hanták nechystá. „Máme již připraveno několik herních variant, jak otupit útočné ostří soupeře. Další věci vyplynou z průběhu skóre. Prvořadé je, abychom nedělali technické chyby,“ nechtěl být moc konkrétní trenér Baníku.

Zato měl jasno v tom, jak by měl vypadat přístup hráčů i odevzdaný výkon. „Nemám rád ty otřepané formulky o zodpovědném přístupu, když to pak hráči nerealizují na hřišti. Oni sami moc dobře vědí, že se jedná o vrchol podzimní části, a tak jim nebudu ani zvlášť připomínat, že se mají vydat ze všech sil. To musí být samozřejmost,“ nabádal.

Na nepodařený závěr zápasu v Plzni už Baník dávno nemyslí. „Jsem přesvědčen, že to nebude mít vliv a že kluci chtějí na Rumuny vyrukovat s naprostým odhodláním, koncentrací i bojovností. A kdyby se nám postoupit nepodařilo, pak si všichni přejeme aspoň to, abychom mohli pohárovou scénu opouštět se vztyčenou hlavou. Aby si každý hráč mohl po zápase říci, že pro úspěch udělal maximum možného,“ poznamenal Hanták.

Stejně jako on věří i samotní hráči v mohutnou podporu karvinských diváků. Na vrchol podzimní sezony by konečně mohla být slušně zaplněná hala, jako v dobách největší slávy karvinské házené. „Na fanoušky spoléháme také. Doufáme, že nám vytvoří takovou atmosféru, jaká panovala v Rumunsku a v ní to bude mít Resita přetěžké,“ zakončil Hanták.

Zápas začíná v karvinské hale házené v neděli 18. října od 10.30 hodin.