HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
čt 4.3.2010 | týdeník Horník

Na hráčích Baníku je vidět herní vzestup

KARVINÁ - Házenkáři HCB OKD Karviná pomalu konsolidují své síly a chystají se na play off. Ještě jedno kolo základní části a před házenkáři HCB OKD Karviná se otevře brána nejdůležitější fáze sezony – vyřazovacích bojů.

Proti předchozím zápasům, které nepatřily zrovna k podařeným, lze v posledních dvou týdnech na baníkovcích pozorovat herní zlepšení v jednotlivých činnostech. Naposledy v Třeboni odehráli Karvinští vyloženě povedený zápas a vyhráli 32:19.
„Z našeho výkonu jsem měl velmi příjemný pocit. Fungovala nám obrana i rychlý přechod do útoku. Také jsme se vyvarovali pasáží, ve kterých nás posledně postihly výpadky koncentrace,“ přiblížil předposlední utkání házenkářů HCB OKD křídelní Marek Vančo.
„Já mám z toho tytéž dojmy jako Marek. Proti Třeboni jsme už skutečně zahráli tak, jak bychom si to představovali v play off. Ještě kousek a už se to bude blížit optimu z minulého play off. Na to letošní se už těšíme, zbývá odehrát poslední zápas,“ upozornil gólman karvinských házenkářů Tomáš Mrkva, stejně jako Vančo odchovanec klubu.

Čím lze lepší koncentraci v posledních zápasech vysvětlit? Že by již samotní hráči cítili větší zodpovědnost před blížící se nejdůležitější částí sezony? „To nevím. Možná to tak vypadá, ale to je asi otázka pro každého zvlášť. Každopádně máme z našich posledních výkonů lepší pocit, než jsme měli na konci loňského roku. Nás herní vzestup je patrný a to je dobrý odrazový můstek před play off,“domnívá se dále Mrkva.
Příznivou zprávou pro Baník je, že se mu začíná dařit střelecky. „V Třeboni se to prvních patnáct minut tahalo, do stavu 6:4 to bylo vyrovnané. Pak jsme ale nastoupili a otočili skóre. Vycházely nám hlavně trháky. Domácím se moc nechtělo vracet dozadu a Marek Vančo je z brejků trestal góly,“ přibližoval brankář Mrkva, jakým způsobem lze na soupeře vyzrát.

Důležitým elementem hryv play off bude karvinská obrana. „V ní se nám teď dařilo, což je příznivá zpráva před vyřazovací částí. Obrana je základ. Loni jsme vlastně získali titul především precizní obranou, takže věříme, že se nám to letos podaří zopakovat,“ doufá Tomáš Mrkva. A proč je pevná obrana pro vývoj hry tak podstatná? „Když se daří v obraně, lze úspěšně praktikovat rychlý protiútok a dosahovat laciných branek. Soupeře to může psychicky nalomit. Navíc se pak daří i v postupném útoku. Hráči působí uvolněně, protože vědí, že když se útok nepodaří zakončit, mohou se stále opřít právě o dobrou obranu. Snad nám bude zase fungovat jako loni,“ přeje si závěrem karvinská jednička mezi tyčemi.