HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
út 9.3.2010 | Martin Ruičin - Karvinský deník

Házenkáři se loučili střeleckým rekordem

Karviná - Diváci, kteří navštívili závěrečný extraligový domácí zápas karvinských házenkářů v základní části, mohli být po jeho skončení naprosto spokojeni. Viděli střelecké rekordy kola i celé soutěže a před play off mohou mít ze hry baníkovců příznivé pocity.

Při neúčasti karvinských pivotů, dlouhodobě zraněného Požárka, aktuálně zraněného Ivanova i zraněného mladíka v záloze Hanische, jenž je dalším borcem na tomto postu, byl pro utkání se slabším soupeřem povolán do hry teprve osmnáctiletý Jan Pindej z karvinského staršího dorostu. A obstál, byť se potýkal s naprosto odlišnou situací, než jakou zažívá při dorosteneckých zápasech nebo v první lize za juniorku.

„Samozřejmě to pro mě bylo něco zcela nového. Sám jsem na brankovišti pociťoval, že mi v soubojích s vyspělejšími protivníky scházejí ještě kila,“ usmíval se po utkání Pindej, který i tak vsítil své premiérové góly v prvním mužstvu. „To mi ani nepřipomínejte. První zápas, první gól, teď ještě první rozhovor, kluci mi to v šatně asi hezky spočítají,“ smál se Pindej. To však nic nezměnilo na tom, že mohl mít výtečnou náladu.

„Diváci nám v závěru tleskali, užívali jsme si to. Jsem rád, že mám za sebou vítěznou premiéru. Vlastně celý zápas se vedlo, což mi roli usnadnilo. Mám z utkání opravdu jen kladné dojmy,“ prohlásil talentovaný házenkář z karvinské mládežnické líhně.

Trenér Baníku Jozef Hanták správně nasadil do hry méně vytížené hráče, aby pošetřil ty klíčové a u zbylých naladil formu na blížící se play off. Soudě podle posledních výsledků se mu to celkem daří. „Sice jsme teď hráli se slabšími týmy, ale dokázali jsme vyhrávat docela výrazně, což by nám do vyřazovací části mohlo zvednout sebevědomí,“ míní brankář týmu Jakub Lefan, který dostal proti Frýdku šanci odchytat padesát minut a vedl si velmi dobře. Frýdek mu za první půli dokázal dát jen dvanáct gólů a o výsledku bylo rozhodnuto.

„Chtěli jsme na soupeře vlítnout a rychle rozhodnout. Nechtěli jsme dopustit loňskou blamáž, kdy jsme s Frýdkem v domácím utkání remizovali,“ vybavil si únorový zápas z loňského roku Jakub Lefan.

Hosté v Karviné sice vedli 1:0, ale pak domácí otočili na 4:1 a zápas nabral očekávaný scénář. Góly ve frýdecko-místecké síti přibývaly a domácí si zápas skutečně užívali. Hrající sekretář klubu Roman Farář zaznamenal svůj premiérový domácí gól, posléze přidal ještě další tři.

Střelecký rekord kola obstaral svou trefou výtečně hrající Krzysztof Łyźwa, autor 42. branky. Tentýž hráč pak svým 46. gólem vytvořil nový střelecký rekord celého extraligového ročníku a pak, aby se to nepletlo, ho ještě vylepšil posledním gólem. Primát v počtu nastřílených branek drželi doposud Zubřané (45) v domácím utkání proti Dvoru Králové. „Měli jsme chuť hrát celých šedesát minut hry a šlo to i poznat. Nic jsme nevypustili a vlastně kromě domácího duelu s Hranicemi jsme druhou fázi základní části zvládli celkem dobře. Rozhodně cítíme před play off formu a to je pro celý mančaft velmi dobrá zpráva,“ líbilo se Lefanovi, jak karvinský tým v posledních utkáních se svými soupeři zametá.

Sled: 0:1, 4:1, 7:5, 15:7, 17:10, 19:11, 22:11, 30:14, 34:17, 36:22, 41:23. Rozhodčí: Simu, Nesvadba, sedmičky: 3/3:3/3, vyloučení: 3:2, červená karta: 53. Vacula (F-M), diváci: 684.

Karviná: Lefan, Mrkva – Vančo 5, Farář 4, Sliwka 2, Heinz 5, Chudoba 4, Hanták, Šulc 6/2, Kružík 2, Mrózek 1, Petrovský 8, Lyźwa 8/1, Pindej 2. Trenér: Jozef Hanták.

Frýdek-Místek: Pohludka, Kula – Meca 2, Straka 4, Pavlík, Štěpánek 1, Bednárek 1, Unger 1, Dyba 4, Vacula 1, Hes 2, Holbein 2, Skála, Hojník 9/3. Trenér: Lubomír Kavka.

Další zápas, již 1. utkání čtvrtfinále play off, sehrají Karvinští v neděli 14. března doma proti Plzni (10.30 hodin).