HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
pá 2.4.2010 | Martn Ruščin - Karvinský deník

Střelec Petrovský: Máme psychicky navrch

Karviná – Ostrá spojka házenkářského Baníku OKD Karviná Vojtěch Petrovský je se svými spoluhráči blízko postupu do finále. V semifinálové sérii vede Baník nad pražskou Duklou už 2:0 na zápasy a role favorita se plynule přenesla na jeho bedra.

„Zatím můžeme být opravdu spokojeni, porazili jsme Duklu dvakrát po sobě a psychicky teď máme navrch. Dukla si je určitě moc dobře vědoma, že obracet sérii z 0:2 bývá už ohromně složité,“ prohlásil po středečním vítězném duelu v Karviné (32:23) Vojtěch Petrovský.

Po domácí výhře nad Duklou vedete v sérii už 2:0 a máte nakročeno do finále. Čekali jste tak hladký průběh série?
Po našich výkonech v základní části nám moc lidí asi oprávněně nevěřilo, ale my se zvedli a dokazujeme, že se umíme na play off zkoncentrovat. Proti Dukle jsme hráli opravdu perfektně. Bránili jsme poctivě a Dukla se vlastně k ničemu nedostala.

Jednalo se o váš nejlepší zápas sezony?
Určitě. Dukla jako suverén základní části, který během sezony prohrál snad dvakrát, tohle asi nečekala. Ale my jsme ji porazili o devět branek, to o něčem vypovídá.

V závěru domácího zápasu jako by na Dukle bylo poznat, že je psychicky dole. Pozorovali jste to také?
Já se jim moc nedivím. Dukla vyhrála dlouhodobou část, ale asi je vidět, že nás do semifinále vyloženě nechtěla, protože s námi v posledních dvou letech pokaždé vypadla. Holt nám základní část nevyšla podle předpokladů a skončili jsme až čtvrtí. Po loňské sérii, kdy byla také favoritem a my přes ni přešli, vstoupila Dukla do letošní série s námi s určitými obavami a to se na ní zřejmě podepisuje. My si na ni pochopitelně věříme, potvrdili jsme to už v prvním utkání v Praze a nyní i doma.

Znovu jste Duklu udrželi na minimu vstřelených branek, což svědčí o vaší výborné práci směrem dozadu. V čem tkví proměna vaší hry v obraně?
To vám nepovím. Taky jsem nad tím přemýšlel, ale jen příchodem zkušeného Romana Faráře to asi nebude. Všichni prostě začali dobře bránit. Přišlo play off, my si řekli, že ještě není vše ztraceno a teď se dá všechno dohnat. Zatím to plníme. Koneckonců, loni jsme na titul dosáhli také především obrannou hrou, tak proč opouštět vítěznou taktiku?

A ta pro druhé utkání zněla jak?
Taktika vycházela pochopitelně z důsledné obrany, ale hlavně šlo o to makat pořád na sto procent. Dukla nemá tak široký a kvalitní kádr jako my, takže jsme věděli, že když budeme běhat naplno, musíme mít v závěru fyzicky navrch. Soupeř nemá na prostřídání sestavy takové možnosti jako my, a to je naše výhoda.

Nicméně se Dukla o jistá překvapení pokoušela. V oslabení nasadila místo svého brankáře dalšího hráče do pole, na vašeho gólmana Mrkvu střílela do horní poloviny brány…
Jo, to oni se pokoušet můžou, ale my se překvapit nenecháme (smích). Když podáme takový výkon jako dneska a znovu k zápasu přistoupíme jak se má, tak si do Prahy jedeme pro postup!