HCB Karviná
Reprezentace
st 21.4.2010 | www.chf.cz

Junioři slaví postup na mistrovství Evropy

Domácí prostředí haly v Novém Veselí dokázali čeští junioři přetavit v postup na mistrovství Evropy v Bratislavě. To se hraje na přelomu července a srpna.

Kvalifikace juniorů Nové Veselí

Česko - Řecko 28:28 (16:13)

Čeští juniorští reprezentanti měli velmi dobrý vstup do zápasu a po sedmi minutách vedli nad Řeckem rozdílem čtyř branek 5:1. I v dalších minutách se českému celku dařilo a v 16.minutě dokázal náskok ještě o branku navýšit na 10:4. Pětigólový náskok si pak Češi drželi téměř po celý první poločas, až v jeho závěru Řekové snížili na poločasových 16:13.

Ve druhé půli se našim házenkářům opět podařilo odskočit na slibný brankový rozdíl 25:20, ale další fázi zápasu prohráli 0:5 a Řekové sedm minut před koncem srovnali na 25:25. V závěru zápasu, resp. tři minuty před jeho koncem soupeř poprvé získal vedení 27:26. Češi stav zápasu dokázali opět otočit ve svůj prospěch a získat vedení 28:27. V dramatickém závěru soupeř srovnal ze sedmimetrového hodu půl minuty před koncem na 28:28 a přestože naši házenkáři měli ještě možnost protiútoku, vítěznou branku již nepřidali. První utkání naší kvalifikační skupiny tak skončilo nerozhodně 28:28.

Komentář trenéra Vojtěcha Srby: „Podávali jsme téměř padesát minut velmi dobrý výkon. Měli jsme výborný vstup do zápasu, kdy jsme agresivní obranou 1:5 nutili soupeře k chybám. Dařil se nám i přechod do rychlého útoku, díky čemuž jsme získali pětibrankové vedení. Bohužel nás v závěru první půle přibrzdily dvě zbytečná vyloučení a soupeř do poločasu snížil naše vedení.

I do druhého poločasu jsme vstoupili dobře, ale další dvojnásobné vyloučení našich hráčů dostalo soupeře opět do hry. V posledních dvanácti minutách jsme udělali šest technických chyb a tím umožnili Řekům lacino skórovat. Jsem rád, že v závěru našel náš tým v sobě vnitřní sílu a dokázal nepříznivý stav otočit. Škoda, že nám nepřálo trochu štěstí, když jsme v posledních minutách nastřelili i dvě tyče. Remíza je určitě cenná a postup máme pořád ve vlastních rukou. Zítra máme den volna a budeme se věnovat zápasu našeho druhého soupeře, který nastoupí proti Turecku.“

Sestava a branky Česka: Novotný, Suchý – Hrstka 13/4, Brož 2, Monczka, Šůstek 3, Linhart 1, Jelínek, Chudoba 6, Horký 2, Šustáček, Vinkelhöfer, Kastner, Kolomazník 1

Sedmimetrové hody: 4/4 - 4/4, vyloučení: 4 - 7, rozhodčí: Lorrente, Serradilla (ESP), diváků: 400

Česko – Turecko 25:22 (11:11)

Čeští junioři nevstoupili do klíčového zápasu kvalifikace vůbec dobře. Po deseti minutách s Turky prohrávali 1:6 a trenér Srba byl nucen si vybrat oddechový čas. Po něm naši házenkáři zpřesnili hru a zlepšili obranu, což vedlo k srovnání stavu na 7:7. Remízou skončil také první poločas a to 11:11.

Druhá půle nezačala pro naše hráče opět nejlépe, když Turci získali tříbrankové vedení 15:12. Naštěstí čeští házenkáři dokázali zabojovat a i za pomoci vyprodané haly otočit zápas ve svůj prospěch na 19:16. Vedení si udrželi až do konce a vyhráli o tři branky 25:22. Nemalý podíl na výhře mělo fantastické publikum, které dohnalo naše hráče k postupu na ME juniorů 2010.

Komentář trenéra Vojtěcha Srby: „Bohužel jsme měli ustrašený vstup do utkání, kdy nám chyběl pohyb a důraz na brankovišti. Turci hráli uvolněněji a jednodušeji. Poté jsme zpřesnili důraz v obraně a začali se prosazovat z rychlého útoku. I přesto že jsme neproměnili několik vyložených šancí, dokázali jsme zápas srovnat. Ve druhém poločase jsme začali zbrzkle zakončovat, když nám chyběla trpělivost v postupném útoku. To vedlo k vedení soupeře o tři branky. Pak jsme ale bojovností a nasazením dokázali utkání dovést do vítězného konce. Vynikající výkon podal brankář Suchý, který měl devatenáct zákroků. Velmi nám pomohla také vyprodaná hala a fantastická kulisa, která nás hnala dopředu a má klíčový podíl na našem vítězství."

Sestava a branky Česka: Novotný, Suchý – Hrstka 3, Monczka 4, Brož, Šůstek, Linhart 3, Jelínek, Chudoba 5, Strýc 4, Šustáček 2, Vinkelhöfer 3, Kastner 1, Kolomazník
Sedmimetrové hody: 3/1 - 5/4, vyloučení: 5 - 6

Gratulujeme juniorům k postupu na mistrovství Evropy!