HCB Karviná
Rozhovory
so 24.4.2010 | Oldřich Horák - Karvinský deník

Trenér Karviné Jozef Hanták vidí šance 50 na 50

Karviná – V neděli to začne. Karvinské obhájce titulu vyzve potřetí za sebou ve finále mužské extraligy Zubří. Mírným favoritem jsou Gumárny, které v dlouhodobé části soutěže skončily druhé. Karvinští se umístili až na čtvrtém místě.

I proto mají Valaši ve finálové sérii výhodu domácího prostředí. Karviná se nehodlá předem smířit s druhým místem. Chce vybojovat sedmý titul za sebou, což se prozatím v éře samostatného Česka nikomu nepodařilo. Před finálovými boji jsme zašli za trenérem HCB OKD Karviná Jozefem Hantákem a položili mu několik otázek.

Co podle vás rozhodlo semifinálovou sérii s Duklou Praha?
Základní body rozdílu mezi námi a Duklou byly širší kádr hráčů, větší nasazení a zejména koncentrace. Na Duklu byl vyvíjen velký tlak, neboť poslední titul získala před patnácti lety. V sestavě jim chyběl velký pilíř obrany Landa, kterého nikdo nenahradil. Na bedrech to měl všechno kanonýr Polášek, kdežto u nás se střelba rozložila na všechny hráče. Na postupu do finále mají velkou zásluhu naší skvělí diváci, kteří vytvořili neopakovatelnou atmosféru. Velkým ocenění pro nás bylo, že po střetnutí zůstali naši příznivci na místě a neustále tleskali a křičeli radostí. Chci jim jménem hráčů a realizačního týmu touto cestou poděkovat.

Jaký je aktuální zdravotní stav mužstva?
Celá sestava včetně náhradníků, kteří hráli proti Dukle, je v pořádku.

Až na pivota Romana Požárka...
Ano, ale i Roman se po operaci dostává do dobrého stavu. Je v rehabilitaci velmi poctivý a svědomitý. Pod dohledem fyzioterapeuta dělá pokroky. Do plného tréninku nastoupí až začátkem nové sezony. Kdybychom jej zařadili do finálových bojů už teď, byl by to velký hazard.

Jak jste se připravovali na duely se Zubřím?
Jen v domácím prostředí. Nesehráli jsme ani žádný přípravný zápas. Bylo to také proto, že za B tým reprezentace hrálo pět našich hráčů a vrátili se až v pondělí pozdě večer. Trénovali jsme obrannou činnost a různé útočné kombinace.

Co říkáte na termín reprezentace?
Nebyl zvolen vhodně. Mezi semifinálem a finálem byla velká pauza. To je však věc českého házenkářského svazu.

Jak se díváte na souboj se Zubřím?
Podle mého názoru bude tato série vyrovnanější než v minulých dvou letech. Šanci vidím 50:50. Zubří má obrovskou motivaci, vždyť na titul už čeká nějakých třináct let. V tomto souboji rozhodnou maličkosti. Obě mužstva se velmi dobře znají, záležet proto bude na momentální formě hráčů.

V anketě českého svazu házené věří 71%, dotázaných Zubří, zatímco pro Karvinou se vyslovilo 28% respondentů. I podle sázkových kanceláří je favoritem Zubří. Co tomu říkáte?
Nic. Pro nás je to dobré. S Plzní i Duklou s námi nikdo nepočítal a vyhráli jsme. Mrzí mě, že v masmédiích se o našich úspěších moc nereferovalo. Ale aspoň jsme se mohli v klidu připravovat.

V loňském finále play off byl karvinský trenér Jaroslav Hudeček knockautován jedním ze zuberských diváků. Jste připraven na podobný útok?
Jsem fyzicky zdatný, takže nemám žádný strach (smích). Ale věřím, že se tento čin nebude opakovat.