HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
st 5.5.2010 | Martin Ruščin - Karvinský deník

Oslaví dnes házenkáři Baníku další titul?

Karviná – Dnes v podvečer se můžeme dozvědět jméno staronového mistra v mužské házenkářské extralize. Baník OKD Karviná vede ve finálové sérii play off nad Zubřím 2:1 na zápasy a má mečbol. Dnešní utkání má pro hráče Baníku zvláštní význam.

Jednak nechtějí dát Zubří šanci k návratu do své haly za vyrovnaného stavu 2:2 na utkání, a jednak by rádi konečně zase oslavili titul před svými fanoušky doma v Karviné. Naposledy se totiž na karvinské palubovce slavilo v sezoně 2003/04 ve finálové sérii s Allriskem Praha (3:2 na zápasy). Pak následovalo pět let, ve kterých baníkovci vždy „spláchli“ svého soupeře, nejčastěji právě Zubří, 3:0 na zápasy. Postupně se tak slavilo ve Frýdku-Místku, v Zubří, v Praze, v Zubří a loni pro změnu zase v Zubří.

„Na to ale hráči nemyslí. Motivací je zisk samotného titulu, někteří hráči v kádru jej ještě nemají a to je žene vpřed,“ podotkl po nedělním třetím finále, ve kterém jeho svěřenci vyhráli na Valašsku o gól, trenér HCB OKD Jozef Hanták.

Ten se nemalou měrou přičinil o konečnou výhru v možná klíčovém utkání celé série, neboť zápas zvládl velice dobře takticky, asi nejlépe v celé sezoně.

Baník čeká, že Zubří bude kousat

Karvinští očekávají, že Zubří bude dnes velmi kousat. Aspoň do té doby, pokud bude cítit šanci na vítězství. „Nemyslím si, že by Zubří mělo odpadnout jako třeba Dukla v semifinále. Je zkušené a hlavně má jinou mentalitu než házenkáři z Prahy. Bude se rvát pořád,“ předpokládá Hanták.

Nicméně práv2 Zubří ve finálových soubojích s Karvinou nejčastěji rezignovalo, což je ale pochopitelné, neboť bylo také nejčastějším protivníkem Karvinských. V sezoně 2005/06 připravil svůj karvinský tým na Zubří nynější trenér Valachů Jiří Kekrt a to velmi dobře, neboť mu prakticky nedal šanci. Tým v sestavě se Srby Indjičem, Marjanovičem či Zdráhalou, Horákem a Sobolem svého soupeře přejel po výsledcích 30:23, 38:29 a 28:21.

Možná, že by dnes stálo za to vrhnout se na Zubří hned od začátku ze všech sil, aby si tým vybudoval solidní náskok, jako se mu to povedlo v utkání s Duklou. Ve finálové sérii se to totiž Karviné zatím nedaří. Začátky má lepší Zubří, přinejlepším je stav vyrovnaný. „My se ale budeme koncentrovat na každou minutu utkání. Byla by hloupost rozhodnout hned na začátku. Opakuji, že Zubří to nedopustí, nepřijede sem odevzdané a bude bojovat celých šedesát minut,“ myslí si však trenér Hanták.

Vyrovnané poslední bitvy

Už v sezoně 2007/08, ve které Baník oslavil svůj jubilejní 10. titul, se Zubřané ve finále výsledkově zlepšili. Karviné vzdorovali a prohráli až po výsledcích 22:21, 29:24 a 32:28 po prodloužení.

Loňské dramatické finálové bitvy se Zubřím mají možná ještě fanoušci v živé paměti. Hudečkův tým zvítězil 27:25, 28:23 a 24:23.

„Určitě bychom dnes rádi sérii ukončili. Byl by čirý nerozum doma prohrát a jet zase do Zubří k rozhodujícímu utkání. To už bychom taky nemuseli vyhrát. Nehledě na to, že by se psychická výhoda neúměrně přelila na stranu soupeře. To prostě nemůžeme dopustit,“ kategoricky odmítá jakékoliv diskuse Tomáš Heinz, držitel hned sedmi karvinských titulů.

Jen o jeden méně má na kontě hrající sekretář klubu Roman Farář, jehož přínos pro mužstvo v play off je nevyčíslitelný. Jen kolik tvrdé práce v obraně Farář zastane, nad tím musí plesat srdce každého karvinského fanouška. „Nechtěli bychom si nechat ujít tuhle jedinečnou šanci. Máme možnost oslavit celkově dvanáctý, ale jubilejní desátý titul v samostatné české éře. Chtěli bychom tím poděkovat našim divákům za obrovskou podporu,“ prohlásil závěrem Roman Farář.

Karvinští fanoušci, kteří mají konečně příležitost slavit titul doma, vezmou dnes házenkářskou halu asi útokem. Nechat si ujít možnost být přímo v dějišti oslav (samozřejmě pokud Baník vyhraje), to nechce nikdo se zakoupenou vstupenkou na dnešní finále připustit.

Čtvrté a možná poslední letošní finálové utkání extraligy začíná v Karviné od 18 hodin.