HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
čt 6.5.2010 | Martin Ruščin - Karvinský deník

Baník podvanácté mistrem!

Karviná – Hráči Baníku OKD Karviná se ve středu stali staronovými mistry republiky v házené. Získali svůj dvanáctý titul v historii, jubilejní desátý český a sedmý v řadě.

Středeční večer a určitě i následující noc budou patřit v Karviné místním házenkářům, kteří ve čtvrtém finálovém utkání extraligového play off zdolali „věčně druhé“ Zubří 32:26.

„Teď si s klukama někam sedneme a patřičně to oslavíme. Čekám, že to bude velké,“ radostně halekal po svém prvním titulu v kariéře pivot karvinského celku Saša Ivanov. „Tak vynikající atmosféru, kterou dokáží vytvořit naši fanoušci, jsem dosud nezažil. Děkujeme jim,“ poslal pak děkovný vzkaz do hlediště.

Karvinskou halou se prakticky od prvních momentů čtvrtého finále neslo napětí v očekávání oslav dalšího titulu. Cítili to fanoušci, cítili to hráči a samozřejmě i soupeř. „Vlastně jsme pořád vedli, jednu dobu dokonce o devět gólů. Pak jsme trochu polevili s vidinou toho, že už je hotovo, tak jsem kluky trochu seřval,“ smál se po zápase brankář Baníku Tomáš Mrkva, který se tak na chvíli vtělil do role trenéra.

Ten pravý – Jozef Hanták starší, byl po utkání šťastný. Svůj tým dovedl zdárně do cíle, přestože se mu v průběhu sezony nevěřilo a mnozí fandové jej odepisovali. „Těm lidem odpouštím a nezlobím se na ně. Neměli by však člověka odsuzovat po pár nepovedených zápasech, tím myslím i samotné hráče. Teď jsem šťastný z toho, že jsme v play off prokázali nejlepší formu a zaslouženě došli do společného cíle. Poděkování patří všem, kteří se o to přičinili, tedy vedení klubu v čele s Pavlem Haladou, realizačnímu týmu, samozřejmě hráčům a také našim fanouškům. Byla to ta správná symbióza všech a všeho,“ zrekapituloval Hanták úspěch Baníku, na kterém se sám podílel lví měrou.

Předseda klubu Pavel Halada ocenil přístup hráčů ve vyřazovacích bojích, to jak dovedli táhnout za jeden provaz. „Také se ukázalo, jak tým potřebuje mít v kádru opravdové srdcaře, jakým je Roman Farář. Ten dýchá pro klub a pro úspěch, takoví hráči jsou nedocenitelní,“ upozornil Halada.

A co poražená strana? Nic. Trenér Zubřanů Jiří Kekrt nepřišel ani na tiskovku a údajně odešel z haly zadním vchodem...

Baník OKD Karviná – Gumárny Zubří 32:26 (18:12)

Sled: 1:0, 3:2, 5:4, 9:6, 11:7, 14:10, 16:11, 20:12, 22:15, 26:20, 28:25, 30:26. Rozhodčí: Novotný, Horáček, sedmičky: 7/5:3/2, vyloučení: 4:7, diváci: 2 510 (vyprodáno), konečný stav série: 3:1.

Karviná: Mrkva, Lefan – Pavlíček 1, Vančo 3, Farář 4, Sliwka 1/1, Heinz 3, Faith 2, Hanták, Šulc 4/1, Kružík, Mrózek 2/1, Petrovský 11/2, Ivanov. Trenér: Jozef Hanták.

Nejvíce branek Zubří: Stržínek 8/2, Jurka 5.