HCB Karviná
mládež
út 1.6.2010 | Jaroslav Hudeček

Mladší dorostenci na přeborech třetí

V sobotu a neděli 29. – 30. 5. 2010, obhajovali naši mladší dorostenci v Kopřivnici titul přeborníků ČR. Všichni jsme s napětím očekávali jak si naši mladí hráči povedou a rovněž jsme byli zvědaví na úroveň družstev z Čech. Naši dorostenci odjeli v plné sestavě a tak jsme věřili, že je v silách tohoto kolektivu titul obhájit.

HCB OKD Karviná – Lokomotiva Plzeň 30 : 22 (16:11)

V prvním utkání, které se hrálo dopoledne narazili naši dorostenci na celek z Plzně. Hráči Plzně naše hráče převyšovali jak výškově, tak hlavně fyzicky. Utkání bylo vyrovnané i když jsme se ujali vedení a poločas vyhráli 16 : 11. Soupeř s námi držel krok hlavně zásluhou svých výborně hrajících spojek a slabší úspěšnosti našich brankářů. Ve druhém poločase hráči Plzně dokázali vymazat náš náskok na rozdíl jediné branky!! Naši hráči však nepodlehli panice a opět soupeři odskočili na rozdíl 5 branek, který navýšili na konečný výsledek 30 : 22. Náš výkon nebyl optimální, ale vzhledem k prvnímu utkání a částečné nervozitě, to nebylo špatné. Udělali jsme však 18 technických chyb a brankáři chytali na slabých 29%!! Vázla nám spolupráce v obranné činnosti i v přechodu do rychlého útoku. Věřili jsme, že náš výkon bude v dalším utkání výrazně lepší.

Sestava: Pala, Bartoň, Vančo, Nebroj 5, Užek Jiří 2, Kanaloš 2, Užek Jan 8/4, Paululík 3, Mlotek, Borys, Lukacs 1, Jensen 9, Marhons, Mrozek,

HCB Karviná – Tatra Kopřivnice 33 : 37 (14:21)

Odpoledne se naši dorostenci utkali s domácí Tatrou, která remizovala v dopoledním utkání s Jičínem. Hráče i hru domácích jsme měli zmapováno z našich mistrovských zápasů. Dobře jsme věděli o jejich klíčových hráčích Gřesovi a Rečkovi. Naši hráči však totálně selhali ve všech činnostech!! V obraně si nedokázali poradit s hrou výše jmenovaných a všichni pak hráli se strachem!! Do soubojů 1:1 se odvážil jen Mlotek, který byl vzorným příkladem našim ustrašeným spojkám Jensenovi, Kanalošovi i Niebrojovi.
Špatnou a nedůraznou hrou spojek trpěla křídla, která dostala jen minimum míčů do střelby. Stejně tak se těžce prosazoval Užek na pivotu.
Hráči Tatry se nemuseli vůbec vysouvat na naše špatně hrající spojky a mohli tak uzavřít prostor na brankovišti!! Celé utkání jsme tak odehráli ustrašeně, bez nasazení a bojovnosti!! Zaslouženě jsme prohráli! Boj o titul představuje daleko větší nasazení a bojovnost!!

Sestava: Pala, Bartoň, Vančo, Nebroj 4, Užek Jiří 1, Kanaloš 7, Užek Jan 8/4, Paululík 3, Mlotek 7, Borys, Lukacs 1, Jensen 2, Marhons, Mrozek.

HCB OKD Karviná – HBC Jičín 23 : 28 (11:16)

V neděli čekal naše hráče celek z Jičína, který ve své skupině v základní části nepoznal hořkost porážky. Boj o titul se doslova zamotal. Domácí Tatra mohla slavit titul v případě, že porazí Plzeň, která do té doby nevyhrála. Bohužel domácí toto utkání nezvládli a odešli nečekaně poraženi. Tento výsledek tak otevřel našim hráčům opět možnost bojovat o titul!
Ale náš výkon byl opět ustrašený, bez patřičné bojovnosti a nasazení. Naši hráči v těch nejdůležitějších chvílích kupili technické chyby, které soupeř tvrdě trestal. Opět nám selhali hráči na spojkách, kteří hráli ustrašeně a nepouštěli se do soubojů 1 : 1!! Rovněž obrana a brankáři zůstali dlužni své pověsti ze základní části soutěže.
Družstvo Jičína se opíralo hlavně o vynikající hru svých reprezentantů do 18 let: levou + střední spojku Babáka, pivota Drbohlava, brankáře Machalického. Dalším vynikajícím hráčem byl Svoboda na levé spojce.
V našem družstvu hráli rovněž reprezentanti do 18 let: pivot Užek, který příkladně bojoval, ale byl osamocen, dále pravá spojka Kanaloš, který sice nezasáhl do bojů o postup na ME, ale svým výkonem hluboko zaostal za spojkami Jičína, levá spojka Jensen patří pouze do širšího výběru ČR 18, ale právě on nejvíce zklamal!! Špatná obranná činnost, ustrašený výkon v postupném útoku a hlavně strach rvát se ve hře 1 : 1!! Rovněž brankář Pala, který patří do širšího výběru ČR 18, svým výkonem zůstal za očekáváním. Připočteme-li k tomu nevýrazný výkon Niebroje, vyjde nám zasloužené vítězství Jičína.

Toto družstvo jako jediné nemělo po celou dobu přeboru žádný velký výpadek ve své hře!! V každém utkání jeho hráči hráli s maximálním nasazením a opírali se především o výborné výkony jmenovaných hráčů. Škoda této promarněné šance, ale upřímně jsme při tomto výkonu neměli na titul žádnou šanci!!

Sestava: Pala, Bartoň, Tabara, Nebroj 1, Užek Jiří 1, Kanaloš 4, Užek Jan 6/4, Paululík 1, Mlotek 2, Borys, Lukacs 2, Jensen 6, Marhons, Mrozek,

Máme-li hodnotit účast našeho družstva na přeborech, musíme vyslovit velké zklamání. Ve své skupině naše družstvo v řadě utkání vysoce převyšuje své soupeře a vítězí vysokým rozdílem. Z 22 mistrovských utkání tak naši hráči sehrají pouze 4 těžké zápasy se Zubřím a Tatrou. Lehké a vysoké vítězství pak mnoho hráčů svádí k podcenění přípravy a hlavně účasti na tréninkovém procesu. Řada hráčů hledá možnost jak se tréninku vyhnout!!! A dokonce i v posledním týdnu před přebory někteří hráči vynechali 2 tréninky!! S takovým přístupem se pak nedá pomýšlet na dobré umístění, natož na zisk titulu!!! Musíme smeknout před panem Láclavíkem, který po práci v dole přichází na trénink 100% připravený a odevzdá hráčům maximum!! Již několikrát jsem naše hráče za jejich přístup a plnění svých povinností kritizoval, ale zřejmě se nesešla ta správná parta, která chce ve svém sportovním životě něco dokázat!! Hráči nejsou schopni obětovat své osobní zájmy nad zájmy klubu, ale hlavně kolektivu!!! Nepoučí-li se z tohoto propadáku a nesrovnají-li si vše ve svých hlavách, mám obavy o jejich další herní růst. Musí si uvědomit co vlastně chtějí? Ve starším dorostu je totiž čekají daleko náročnější utkání a hlavně tvrdší hra!! Jen tvrdým a nekompromisním přístupem k sobě samým, tvrdým a náročným tréninkem mohou se svým talentem dojít opravdu daleko. Řada hráčů je ve výběru reprezentačního družstva do 18 let a účast na ME, nebo MS stojí za to tvrdě na sobě pracovat a rvát se o tuto možnost.
Jen málo hráčů tuto možnost má a bylo by trestuhodné tuto šanci promrhat!! Věřím, že si mou kritiku vezmou hráči k srdci a zamyslí se nad sebou v tom dobrém. K tomu jim přeji hodně štěstí a hlavně zdraví.

Hodnotil trenér SCM Hudeček Jaroslav.