HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
út 8.6.2010 | Martin Ruščin - Karvinský deník

Miroslav Pelech odchází z karvinské házené

Karviná - Manažer karvinských házenkářů Miroslav Pelech odchází z Karviné. Sport, který mu přirostl k srdci, mění za komunální politiku. Jeho stranou se stala TOP 09. Přestože se o tom v posledních dvou měsících spekulovalo, jisté je to až v tuto chvíli. Manažer házenkářského Baníku OKD Karviná Miroslav Pelech po dlouhých dvaceti letech končí v klubu ve funkci generálního manažera.

Končí s bilancí deseti mistrovských titulů. Jak sám říká, jeho novou společenskou výzvou bude nyní politická strana TOP 09. Nejen o svém přechodu do politické sféry Miroslav Pelech hovoří v našem exluzivním rozhovoru.

Máte za sebou 20 let v Baníku, což je kus historie. Když se za těmi roky ohlédnete, co dnes vidíte?
Především „brand“, neboli značku na sportovně-marketingovém trhu, která má svou dlouholetou historii. Také má obrovský zvuk v současnosti, a to jak svými výsledky v podobě deseti mistrovských titulů za posledních 11 let, tak špičkovou prací s mládeží, kterou registrují nejen u nás, ale hlavně v celé Evropě. A v neposlední řadě vidím i dlouholeté spojení se silnou a kvalitní značkou OKD, což je z mého manažerského pohledu to úplně nejdůležitější. Za pozadím toho všeho vidím rovněž množství vyprodaných hal a spokojených diváků, pro které to na této úrovni děláme především.

Jak moc vám karvinská házená přirostla k srdci?
Já myslím, že tak, že už to nikdy nejde přerušit. To spojení už tam navždy zůstane. Je to vlastně dvacet let duševního i fyzického investování do budování značky, o které jsem již hovořil. Jsem podílníkem v obchodní společnosti, která má marketingově na starosti tuto značku a vlastní veškerá nehmotná práva k tomuto produktu a přestože už nechci pokračovat v pozici generálního manažera klubu, chci se podílet se všemi dalšími společníky na ochraně toho, co jsme zde vybudovali před případným diletantstvím, které už v životě dokázalo zničit i daleko silnější produkty.

Myslíte, že to házenkářskému Baníku hrozí?
Doufám, že ne. Pod tím, čeho se v házené za dobu existence Baníku dosáhlo, je podepsáno už hodně generací funkcionářů a trenérů, a tak věřím, že tento klub tady bude i pro generace další a hlavně bude neustále rozvíjet kvalitní tradici, přičemž věřím, že v ještě lepších podmínkách ve městě Karviná než tomu bylo doposud.

Z čeho tak usuzujete?
Myslím, že třeba osoba Romana Faráře je toho zárukou. Samozřejmě záleží i na týmu, který si kolem sebe vybuduje. Tuhle práci jsem dělal dlouho, takže vím, že jde i o to správně analyzovat skutečnou kvalitu lidí. Dát dohromady fungující soukolí lidských povah je neskutečně složité. V klubu musíte dát dohromady nejen kvalitní tým na hřišti, ale možná ještě kvalitnější mimo něj.

Čemu se chcete věnovat nyní?
Bude to určitě něco jiného než ryzí práce marketingově-sportovního manažera, přestože mám k této činnosti už konkrétní nabídku, ale přímo tato pozice na plný úvazek už mě naláká. Aspoň ne v tom provedení, jako tomu bylo v Karviné.

Proč? Bylo to v Karviné tak náročné?
Složité to určitě bylo. Je tam například systémový problém v počtu lidí s pocitem rozhodujícím, který neustále narůstá a to si tam musí vyřešit už jiní. V tomto systému řízení se neorientuji, ani se to nechci učit. Já jsem si svůj úkol splnil a těším se na další výzvy života.

Dá se třeba říci, že jste jubilejním desátým titulem v novodobé historii klubu už třeba ztrácel motivaci?
Je to asi trochu kacířské, ale musím připustit, že po takové době už jsem motivaci skutečně malinko ztrácel. Dokonce bych řekl, že už přesluhuji. Prostě nazrál čas na změnu i vzájemný odpočinek od sebe. Je tam příliš hodně lidí, které mám rád a kterých si vážím. Navíc je to přece nuda pořád jen vyhrávat na jednom místě. Je třeba jít dál a výše (smích).

Proslýchá se, že se chystáte vstoupit nějak výrazně do politiky?
Nevím jestli slovo „výrazně“ je to pravé, já jsem vlastně politikem nikdy být nechtěl. Ale myslím si, že jsem už dost starý (Pelech letos oslaví jubileum 50 let – pozn. aut.) a také zkušený na to, abych své znalosti a zkušenosti předával raději na tomto poli, než o svých úspěších přesvědčoval třeba v hospodě. Jsou za mnou vidět nějaké výsledky, kterých je možno dosáhnout jedině tehdy, pokud máte kolem sebe fungující tým a musíte se naučit dotahovat věci do konce. A toto vědomí je určitě dobrý výuční list pro úspěšné zahájení v komunální politice. Jak to bude s politickou maturitou či státnicemi, to mi ukáže až čas.

Která strana vás vlastně nejvíce oslovila?
S ohledem na to, že vyznávám spíše pravicovější hodnoty, ale mám i výrazné sociální cítění s těmi, kteří to opravdu potřebují a mají snahu pro svůj vzestup také něco udělat, mě velmi oslovila strana TOP 09. Mně nevadí, když si někdo cokoliv půjčí , ale musí taky dělat vše pro to, aby to také někdy vrátil. Nebudu zastírat, že osoba našeho knížete Schwarzenberga v mém rozhodování také sehrála svou roli. Z logiky věci mi proto ze všeho vychází právě TOP 09, neboť si myslím, že rozhodující jsou činy a výsledky, ne slova a hospodské kecy. Ostatně s touto myšlenkou uspěl v uplynulých volbách i náš krajský lídr Pavol Lukša.

Kde vidíte své místo v politice a máte vůbec šanci uspět a své představy prosadit?
V současné době jsem členem krajského výboru a také regionálního výboru TOP 09 v Ostravě a zároveň jsem předseda místní organizace v Ostravě-Porubě, kde se začíná tvořit velice kvalitní věkově i odborně vyvážený tým politicky nezkažených a velice aktivních lidí. Vlastní terminologií bych to zhodnotil tak, že je tam cítit velice silný tah na branku a věřím, že budeme dávat nejen hodně gólů, ale také hlavně vítězit.

V jakém oboru byste se cítil nejpevněji v kramflících?
Působit bych chtěl především v oblasti sociální, školství, včetně zdravotnictví, v oblasti sportu, tělovýchovy a mládeže i celém spektru neziskového sektoru. Hlavní důraz chci věnovat z dlouhodobého pohledu výraznému otočení poměru hmotných i nehmotných investičních vstupů do prevence, nikoliv represe. Pracovat na vyváženosti duševní a fyzické úrovně našich budoucích pokolení. Systém v naší zemi začíná vychovávat generaci nekoordinovaných nepohyblivých koulí prožívajících už skoro jen virtuální život. Současný stav z dlouhodobého pohledu degeneruje celé lidstvo.

Vraťme se k házené. Jaký vztah ke sportu jste měl před nástupem do Karviné?
Od malička jen pozitivní. Otec i matka sportovali, byli trenéry mládeže, sport byl základ našeho rodinného života. Kariéru vrcholového sportovce jsem ukončil v jedenadvaceti letech po těžkém zranění několik týdnů před juniorským mistrovstvím světa, kde jsem měl nominaci už jistou a měli jsme tehdy špičkový tým, který nakonec dovezl z Portugalska bronzové medaile. Mimo jiné v tehdejší reprezentaci byli také v Karviné dříve působící Rasťa Trtík a Jirka Mika. Dodnes se rád hýbu, hraji teď hlavně squash a tenis, ale nebráním se žádnému sportu či pohybu. Kdysi platilo, že extraligový házenkář musí umět všechny ostatní sporty na úrovni minimálně druhé ligy. Ale samozřejmě, že se snažím sledovat moderní trendy ve všech sférách našeho života tak, abych se sám udržoval v duševní i fyzické rovnováze.

Vedete k tomu i vaše děti?
Jistě, ale nejen ke sportu, hlavně také ke vzdělání. Starší holky studují a studovat budou, dokud to půjde a bude to mít smysl. Kluk je na střední škole a hraje hokej, no a ta nejmenší se nezastaví celý den ani u jídla. Její hyperaktivnost mě někdy nabíjí a někdy naopak zcela vybíjí (smích).