HCB Karviná
Reprezentace
pá 11.6.2010 | www.idnes.cz - ČTK

Čeští házenkáři touží po mistrovství světa. Do Srbska jedou pro výhru

Dva zápasy play-off rozhodnou o tom, zda na světový šampionát 2011 do Švédska postoupí čeští házenkáři, nebo Srbsko. První utkání odehrají čeští reprezentanti v sobotu 12. června od 18:00 v Niši, odvetu o týden později v Plzni.

Diváci uvidí souboj stejných protivníků po dvou letech. V kvalifikaci minulého MS 2009, které se konalo v Chorvatsku, byli šťastnější srbští házenkáři. V Zubří vyhrál domácí tým o pět branek, ale v Niši český výběr stejným rozdílem podlehl a ve prospěch Srbska rozhodl větší počet branek vstřelených na soupeřově hřišti.

"Víme, že nás čeká silný soupeř. Máme respekt, ale ne strach, a věříme si. To, co jsme ukázali na mistrovství Evropy, nám dává sílu. Nejedeme k prvnímu zápasu s tím, že chceme uhrát dobrý výsledek, ale chceme vyhrát. Mluvili jsme o tom s hráči a jedeme do Srbska pro vítězství," řekl ČTK před odjezdem reprezentační kouč Martin Lipták.

Radost má trenér z toho, že Jiří Vítek vyřešil problémy s nemocnou dcerou, dorazil na soustředění týmu do Plzně a odcestoval i do Niše. Přesto bude Lipták postrádat dvě opory. Zraněný je Jiří Hynek, opora defenzivy, brankář Martin Galia se pak dočasně z nominace omluvil. V kádru není pro potíže s kolenem ani Pavel Mičkal.

Soupeř bude s největší pravděpodobností postrádat svoji největší hvězdu a spoluhráče Filipa Jíchy z Kielu Momira Iliče. Ten byl před dvěma lety hlavním strůjcem vyřazení českého celku, když v Zubří dal 16 branek a v Niši se trefil pětkrát.

"Měl přetržený zadní zkřížený vaz. Téměř jistě s týmem bude, ale nejspíše nenastoupí," uvedl Lipták, podle nějž je ale srbské mužstvo i tak nesmírně silné.

Z širšího osmnáctičlenného kádru nejedou do Niše brankář Tomáš Mrkva, Ondřej Zdráhala a Martin Prachař.