HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
pá 18.6.2010 | Martin Ruščin - Karvinský deník

Házenkáři Karviné se přihlásili do PVP

Karviná – Jaké jsou novinky v házenkářském klubu HCB OKD Karviná po pár týdnech od zisku dalšího, již dvanáctého titulu mistrů republiky?

První muž karvinské házené Pavel Halada zrovna zajišťoval potřebné náležitosti k zájezdu do Chorvatska, kam míří výprava mladších žáků a mladších dorostenců. Každoroční výlet do Rijeky na házenkářský turnaj mládeže je spjat i s relaxací u moře a jakousi předprázdninovou přípravou na dva měsíce volna. „Děcka to mají za odměnu. Pilně trénovala během celé sezony, teď si dopřejí trochu zábavy,“ pousmál se předseda Baníku.

Podle jeho slov již klub uzavřel záležitost s odcházejícím manažerem Miroslavem Pelechem. „S panem Pelechem jsme se rozešli bez problémů dohodou, jeho agendu přebírá Martin Kostelník, což je dost schopný člověk, který by funkci manažera měl bez potíží zvládnout. Ještě to ale musíme posvětit. Sekretářem klubu zůstává Roman Farář, výkonný výbor zůstává ve stejném složení. Jedeme normálně dál,“ podotkl Halada.

Sám Kostelník Haladova slova potvrdil, ovšem s významným dovětkem. „Ještě jsme si nesedli, smlouvu jsem nepodepsal. V prvé řadě bych si totiž chtěl ujasnit, v jakých mantinelech se manažer klubu bude pohybovat. V klubu jsou dvě složky, a to s. r. o. a občanské sdružení, takže bych nejdříve rád věděl, jestli jako manažer budu smět rozhodovat a zastupovat klub v obou oblastech, nebo jestli budu mít právo jednat jen za A-tým. Za tu dobu, co jsem v klubu, jsem totiž vypozoroval, že v dobré míře se některá práce dělá dvakrát, různí lidé zajišťují různé a někdy stejné věci. Je tady spousta třecích ploch a je třeba si ujasnit, kde je čí hranice,“ poznamenal Kostelník, kterému evidentně záleží na tom, aby vnitří struktura klubu a kompetence statutárních orgánů dostaly jasný řád.

A co letos úspěšný trenér Jozef Hanták? „S panem Hantákem jsme se dohodli na jeho dalším působení u mužstva. Loni u nás podepsal smlouvu na rok s opcí a tuto opci jsme právě uplatnili,“ doplnil Pavel Halada.

Baníkovci se také přihlásili do evropských pohárů, konkrétně do druhého nejvýznamnějšího Poháru vítězů pohárů. „Liga mistrů je nad naše finanční možnosti, takže jsme uvažovali o PVP a Challenge Cupu. Jako mistr české ligy jsme však do Challenge Cupu nebyli připuštěni. Start v PVP pro nás je výhodný, protože pokud se nezúčastníme předkola, budeme hrát první zápasy až v listopadu a další kolo až v únoru. Tou dobou už budeme vědět, jestli se nám podaří navýšit finanční zajištění rozpočtu na příští sezonu,“ konstatoval Halada.

O Poháru EHF v Karviné údajně neuvažovali, navíc je předběhli zástupci Dukly a Zubří, kteří se přihlásili do této soutěže dříve. Tu však také dříve rozehrají, zatímco baníkovci získají čas na sehrání týmu.

A co hráčský kádr? Novopečený manažer Kostelník začne své „oficiální“ působení v této funkci jednáními s hráči. Hned deseti totiž letos končí smlouva. Zatím jistými odchody jsou Alexander Ivanov do maďarského Balatonu a Ondřej Šulc, o kterého mají zájem v Plzni či Nových Zámcích. On sám údajně preferuje Německo, ovšem kde nakonec zakotví, těžko říct. „V průběhu nejbližšího týdne si s hráči sedneme, vyslechneme jejich požadavky a budeme jednat o složení kádru pro nový soutěžní ročník. Více vědět budeme v úterý, ve středu,“ zakončil manažer Kostelník.