HCB Karviná
Reprezentace
ne 8.8.2010 | Redakce

ME dorostenců je za dveřmi

Zatímco junioři mají svůj šampionát v podstatě za sebou, jejich mladší kolegové se na něj teprve chystají. Budou jej hostit od 12. do 22.8.2010 města Nikšič a Podgorica v Černé hoře. O tom jak probíhala příprava a jak se v ní dařilo zástupcům našeho klubu vás v následujícím článku bude informovat asistent trenéra reprezentace dorostu Jaroslav Hudeček.

Družstvo ČR 18, které postoupilo na ME do Černé Hory začalo s fyzickou přípravou v první fázi od 19. 7. - 23. 7. ve svých klubech. S naším A družstvem tak začali přípravu hráči, kteří jsou v uzším výběru naši reprezentace. Jsou to: Mlotek Slavomír, Užek Jan, Kanaloš Lukáš a Krahulec David (ten přišel do našeho SCM z Velké Bystřice). V další části přípravy si naše družstvo pozvalo ke dvěma mezistátním zápasům družstvo Slovenska, které se rovněž kvalifikovalo na ME. Utkání byla sehrána v Hustopečích u Brna, kde měli naši dorostenci soustředění. Po kvalifikaci šlo po delší době o první ostrý test herní přípravy našeho družstva.

V prvním utkání naši dorostenci zvítězili 33 : 26 (14:14). V utkání dostali příležitost všichni hráči, kteří svým výkonem mile překvapili. Velkou radost jsme samozřejmě měli z výborných výkonů našich hráčů, kteří si vybojovali místo v základní sestavě. Na vítězství se podíleli: Mlotek 3 br., Krahulec 5 br. Bohužel se k našemu velkému zklamání rozhodl ukončit činnost v repre těsně před ME Kanaloš Lukáš (osobní důvody), který se tohoto soustředění již nezúčastnil.

Ve druhém utkání zvítězili opět naši dorostenci 34 : 26 (16:12). Naše družstvo opět přehrálo svého soupeře ve všech směrech a zaslouženě zvítězilo. Naši hráči zopakovali výborný výkon z prvního utkání.
Branky: Mlotek 3 br., Krahulec 4 br., Užek 1 br.

Ve druhé fázi přípravy zajíždělo družstvo ČR 18 na velice silně obsazený turnaj do Polska. Zde se naše repre střetla v prvním utkání s domácím celkem, který porazila po výborném výkonu vysoko 40 : 29 (21:15). Naši hráči svými výbornými výkony potvrdili, že právem patří do základní sestavy.
Branky našich hráčů: Mlotek 3 br., Krahulec 5 br., Užek 0.

Ve druhém druhém utkání nás čekalo družstvo Ruska. Bohužel jsme zaspali první poločas a pustili soupeře lehce do vedení o 9 branek!! Ve druhém poločase jsme dostali soupeře pod tlak a snížili na rozdíl jediné branky, ale na vítězství jsme nedosáhli. V utkání jsme spálili 12 vyložených šancí a propadli ve střelecké úspěšnosti 47%!

Věřme, že to bylo pro hráče varování před takovým výkonem v základní skupině na ME!!
Branky našich hráčů: Krahulec 5 br., Mlotek 9/4 br., Užek 1 br.

V posledním utkání o první místo nás čekalo neporažené družstvo Francie. Toto družstvo nestartuje na ME v Černé Hoře, ale připravuje se na kontinentální šampionát nejlepších celků ze všech světadílů v Šanghaji. V obou zápasech, které jsme měli možnost na turnaji vidět, předváděli hráči Francie moderní házenou založenou na výborné, pohyblivé obraně a vynikajícím přechodu do rychlého útoku. Vzhledem k výškové převaze, byli jejich hráči výborní v práci nohou. Utkání jsme začali OS 2 : 4, abychom eliminovali výborné spojky soupeře. Bohužel jsme prohrávali osobní souboje 1 : 1 a tak jsme přešli na agresívní OS 1: 5.
Změnou systému jsme soupeře dokonale zaskočili a získali 4 brankové vedení, které jsme udrželi až do závěrečného hvizdu. Tímto vítězstvím jsme si zajistili první místo právě před největším favoritem Francii.

Radost nám opět udělali naši hráči, kteří patřili k hlavním strůjcům našeho vítězství!! Hlavně Mlotek v tomto utkání předváděl famózní výkon!! Branky: Mlotek 11/3 br., Krahulec 3 br., Užek 0 (i když nevstřelil branku patřil jako v každém utkání k pilířům naši obrany).

Tento turnaj byl poslední, ale tou nejlepší prověrkou našeho reprezentačního družstva před ME. Družstvo se nyní sejde v úterý 10. 8. odpoledne v Praze a ve středu ráno 11. 8. v 10.30 odletí do Černé Hory. Základní skupinu odehrají v městě Nikšič, kde se postupně střetnou ve čtvrtek 12. 8. v 15.30 s favoritem skupiny družstvem Švýcarska, v pátek 13. 8. ve 14.00 se silným družstvem Slovinska a po dnu volna pak v neděli 15. 8. v 16.00 s nám prozatím neznámým družstvem Islandu. K rozboru hry tohoto družstva nám musí stačit dvě utkání, která uvidíme na vlastní oči.

Držme palce našemu družstvu, které svými výkony naznačilo, že se s námi musí počítat. Rovněž držme palce našim hráčů, kteří svými výkony v přípravě všechny mile překvapili. Škoda, že tak obrovskou šanci jakou je ME zahodil Kanaloš Lukáš.