HCB Karviná
Reprezentace
st 11.8.2010 | Martin Ruščin

Čeští dorostenci se zástupci Karviné odjíždějí na ME

Karviná – Trio mladých házenkářů HCB OKD Karviná Slavomír Mlotek, Jan Užek a David Krahulec má jistou nominaci na ME dorostenců v Černé Hoře, kam tým trenérů Pavla Faráře a karvinského Jaroslava Hudečka zamíří již tuto středu.

Národní tým dorostenců završil druhou fázi herní přípravy před evropským šampionátem v Černé Hoře turnajem v Polsku. „První fázi jsme měli koncem července v Hustopečích, kde jsme dvakrát vyhráli nad Slovenskem, ale z hlediska přípravy nám hodně dal až tento turnaj,“ konstatoval Hudeček.

Na něm se Češi střetli s účastníky ME Polskem a Ruskem a také Francií, která se zúčastní v Číně kontinentálního šampionátu nejlepších celků ze všech světadílů.

Mladí Češi se všemi hráči Karviné (Krahulec je hráč SCM ale přišel z Velká Bystřice) se na turnaji neztratili a především v duelech s Polskem a Francií předvedli mimořádné výkony. „S Ruskem jsme prohráli o gól, ale naprosto zbytečně, když jsme spálili asi dvanáct naprosto vyložených šancí. Proti Francii to kluci napravili. Hráli jsme o celkové prvenství a hodně mi to připomnělo náš rozhodující kvalifikační duel s Dánskem, v němž jsme také potřebovali vyhrát a to se po obdivuhodném výkonu povedlo,“ vybavil si Hudeček.

I tentokrát český tým hrál jako o život, eliminoval přednosti Francouzů a nedovolil jim rozvinout jejich typickou hru. „Výsledky jsou trochu divoké, ale takto se zkrátka moderní házená hraje. Je to tempo handbal na množství útoků, v němž hraje roli rychlost a spousta střelby. Nás může těšit, že trend celosvětového vývoje se nám podařilo zachytit a umíme se nejlepším týmům vyrovnat,“ upozornil Hudeček. Češi dosáhli prvenství na turnaji díky slibnému kolektivnímu výkonu, aktivnímu pojetí handbalu i silným individualitám, mezi něž se řadí brankář Machalický z Jičína, a co je potěšitelné, i karvinští hráči Slavomír Mlotek a Jan Užek.

„Mlotek dával proti Francii jedenáct gólů a byl jednoznačnou oporou v útoku i obraně. Vysoký standard si v defenzivě odvedl i Užek, jeho forma graduje,“ mnul si ruce Hudeček.

S takovou nejsou Češi bez šancí ani samotném mistrovství Evropy. „Dnes jsou soupeři z užší světové špičky tak vyrovnaní, že uspět může kdokoliv, kdo odvede vše, co v něm je. Pokud udržíme tento trend, pevně věřím, že ze skupiny, v níž jsou našimi soupeři Švýcarsko, Slovinsko a Island, postoupíme,“ je si téměř jist Hudeček.

Se svým kolegou Pavlem Farářem by rozhodně chtěli vylepšit 15. místo z evropského šampionátu v Tallinu, které před časem s národním týmem dorostu obsadili. Tento tým se totiž povedl a má na umístění v první osmičce. „Je škoda, že nám z kádru vypadl další Karviňan Lukáš Kanaloš, mohli jsme mít na Evropě ještě silnější karvinské obsazení, ale i tak je to pro všechny trenéry mládeže v Baníku ocenění jejich práce,“ míní závěrem Hudeček. Češi odlétají do dějiště turnaje ve středu 11. srpna. Hned ve čtvrtek hrají se Švýcary, v pátek se Slovinci a v neděli s Islandem.