HCB Karviná
Rozhovory
st 11.8.2010 | Martn Ruščin

Adamík se chystá na šanci v áčku

KARVINÁ – Čeští házenkářští junioři na nedávném evropském šampionátu v Bratislavě zklamali, to se však nedá říci o karvinských hráčích HCB OKD, kteří v národním týmu figurovali.

Marek Monczka byl v několika případech vyhodnocen jako nejlepší hráč českého týmu, neztratil se ani Radim Chudoba, kterého při nedostatku hráčů jako ortodoxní křídlo zařazovali trenéři na pravou spojku, ovšem naprosto spolehlivým výkony se prezentoval poslední hráč Karviné Artur Adamík.

Jeho výkony si zaslouží velké uznání už proto, že brankář HCB OKD více než půl roku laboroval se zraněním. „Vůbec jsem nečekal, že se po půlroční pauze vrátím na palubovku takhle bez potíží. Překvapilo mě to,“ uznává sám Adamík. Přitom vynechal celou druhou část minulé sezony. A vypadnout na tak dlouhou dobu ze zápasového rytmu a pravidelného herního zatížení, to je vždy složité. „Začátkem ledna jsem musel na operaci s kolenem, protože jsem si utrhl přední křížový vaz. Po operaci jsem regeneroval a posléze i sám individuálně trénoval v posilovně,“ přiblížil svůj další postup Adamík. „Chtěl jsem se vrátit co nejdřív. Povedlo se mi to na první soustředění nároďáku tři týdny před mistrovstvím a nakonec mě trenéři vzali i na něj, což mě potěšilo,“ poznamenává další odchovanec karvinské házenkářské školy.

S hodnocením samotného šampionátu však spokojen být nemůže. „Bída,“ zhodnotil stručně vystoupení českého celku Artur. Češi skončili čtrnáctí z šestnácti účastníků a to je zklamání. „Vepředu to jakž takž šlo, ale v obraně nám nefungovalo skoro nic. Snažil jsem se něco pochytat, ale nestačilo to. Nebylo to dobré,“ kroutil hlavou Adamík.

Trenér juniorského celku Pavel Pauza však na jeho adresu poznamenal, že za tak děravou obranou si počínal ještě naprosto skvěle. A počítá s ním jako s jedničkou i na další akci juniorky. „Na přelomu září a října jedeme do Polska na mezinárodní turnaj za účasti Norska, Ruska a Polska a bude to generálka na kvalifikaci o světový šampionát,“ přiblížil mladý brankář Baníku.

S ním se letos počítá jako s jistotou mezi tyčemi prvoligové juniorky, ovšem Adamík už potajmu pošilhává i po místě v prvním týmu. „Zrovna tento týden jsem se už zařadil do přípravy s ostatními hráči prvního týmu a budu se snažit, abych trenéra přesvědčil, že bych mohl dostat šanci,“ vytyčil si nový cíl karvinský gólman. Poté, co do Německa odešel fenomén Tomáš Mrkva, cítí pochopitelně i další odchovanec klubu větší příležitost prosadit se v áčku. „Ta šance tady je, ale nevím, jaké má se mnou trenér zatím záměry. Soustředím se na to, abych co nejlépe chytal a pak se uvidí,“ zakončil Artur Adamík. luk