HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
st 25.8.2010 | Jan Vtípil - erasport.cz

Pohár PVP v házené mužů - Maribor se představil v Čechách

RK Maribor Branik, soupeř karvinských házenkářů v úvodním kole Poháru PVP, se představil v českém prostředí na 3. ročníku Valašského poháru, který hostilo Zubří. Slovinský tým se prezentoval rychlou házenou a po výhře nad, do té doby suverénními, HC Gumárnami Zubří (22:21) se stal vítězem celého turnaje. Zubří tak ani letos nedosáhlo na vítězství ve vlastním turnaji.

Výkony Mariboru pozorně sledoval v hledišti také asistent trenéra HCB Baník OKD Karviná Petr Kostelník, který pro server Erasport.cz uvedl:

„Jsme moc rádi, že jsme mohli na vlastní oči soupeře vidět a získat nějaké poznatky o jeho hře. Přeci jenom byl pro nás do dnešního dne určitou neznámou. Nepatří mezi tamní elitní celky, ale výkony tady na turnaji ukázal určitou sílu a nečeká nás jistě nic jednoduchého. Přesto si myslím, že pokud bychom zopakovali výkony z dosavadního průběhu přípravy, měli bychom tento dvojzápas zvládnout a postoupit do dalšího kola.“

Zatímco slovinský celek zavítal do Čech, jeho pohárový soupeř absolvoval náročný turnaj polských a východoevropských celků v polském Dzierzonowie. Po včerejší dvoubrankové prohře s Legnicí tam však úřadující český mistr z Karviné skončil až šestý. Na hráčích Baníku se projevila především únava z náročného zápasového programu posledních týdnů, ale pro nepříliš lichotivé umístění na turnaji byla klíčovou prohra s 22:23 (13:11) s ukrajinským Porotvnikem Južnyj v základní skupině. Po tomto zápase cítil český celek kromě zklamání křivdu, především díky třem neuznaným brankám ve zlomové fázi utkání.

Kvalitu a evropskou konkurenceschopnost si ale Karviná dokázala již minulý týden, kdy v Maďarsku odehrála s uspokojivými výsledky silně obsazený GRUNDFOS CUP, na kterém v konkurenci celků jako TBV Lemgo, Bjerringbro - Silkeborg nebo Chambery skončila čtvrtá.

Na další mezinárodní turnaj odjede Baník příští týden do Vídně, a tím zároveň zakončí náročný blok přípravných utkání před startem sezóny.

V zahraniční konkurenci o minulém víkendu překvapil i SKP Frýdek Místek, který obsadil třetí příčku na mezinárodním turnaji v Šale. Svěřenci trenéra Kekrta tak naznačili, že by se SKP mohl pohybovat v nadcházející sezóně ve vyšších patrech extraligové tabulky, než tomu bylo v posledních letech. Tým však bezpochyby v současné době těží z náročné přípravy, která začala dříve než u ostatních celků a skutečnou výkonnost frýdeckomísteckých tak ukáží až ligové duely.