HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
čt 16.12.2010 | Redakce

Již zítra na semifinále Českého poháru

Na konci tohoto týdne se v Karviné uskuteční další ročník Českého poháru mužů. Během dvou dnů se sehrají tři střetnutí, která rozhodnou o novém držiteli této trofeje.

Od roku 1993, kdy se Český pohár hraje v samostatném Česku, se z vítězství v něm radovalo pět klubů (Kopřivnice, Dukla Praha, Zubří, Plzeň, Karviná). Shodně po pěti titulech z této soutěže má Karviná a Dukla Praha. Ta také zvítězila v posledním ročníku, který se hrál v Praze na Podvinném mlýně. V roce 2009 se do finále probojovala Kopřivnice, pořadatel ČP 2009, která ale ve finále podlehla celku Zubří. A dvakrát předtím se finálový turnaj odehrával v Karviné, která si také vítězství v této soutěži nenechala v domácích podmínkách ujít.

Do letošního semifinále se nedostaly dva ze tří nejlepších týmů aktuální extraligové tabulky Dukla Praha (vyřazena v Třeboni) a Lovosice (podlehly Plzni). Soupiska finalistů se tak z poloviny obměnila, když mezi nejlepšími čtyřmi celky zůstává Zubří a Karviná. Místo Dukly a Lovosic se do Karviné o trofej přijede premiérově poprat také Třeboň a podruhé v historii by na ni mohla dosáhnout také Plzeň. Postup do finálové části je bezesporu největším úspěchem pro tým Třeboně, která v současnosti okupuje deváté místo extraligové tabulky. Největším favoritem je naopak Karviná, která hostí po dvou letech finále ČP ve své hale. Finálový turnaj bude rozhodovat trio rozhodcovských dvojic, finále pak odřídí naše v současnosti asi nejlépe mezinárodně hodnocená dvojice Jiří Novotný - Václav Horáček.

Pořadatelem finálového turnaje je agentura RC Sport ve spolupráci s Českým svazem házené a klubem HCB OKD Karviná. Dějištěm pak bude karvinská sportovní hala Stars v Cihelní ulici. Všechny zápasy se hrají vždy do rozhodnutí. V případě nerozhodného výsledku na konci řádné hrací doby by došlo k prodloužení (první případně druhé prodloužení v délce trvání 2 x 5 minut). Pokud by se ani v prodloužení nerozhodlo, následovaly by sedmimetrové hody.

Vítěz nebo poražený finalista pak budou mít právo zúčastnit se poháru EHF. Vítězné družstvo kromě poháru pro vítěze ČP získá i finanční prémii 50.000 Kč, poražený finalista pak 30.000 Kč a také pohár. Poražení semifinalisté získají finanční odměnu ve výši 7.500 Kč.

Po dohodě ČSH a společnosti eSports.cz bude možno oba semifinálové zápasy i finálové utkání sledovat prostřednictvím Onlajnů!

A jak vidí svoje účinkování v poháru trenéři semifinálových týmů?

1.semifinále: Karviná - Plzeň

Martin Kostelník (Karviná): "Zcela určitě má vítězství v českém poháru svou hodnotu. Jedná se o druhou soutěž, která běží souběžně s ligou. Určitě je z pohledu některých oddílů brána jako nutné zlo, ale pro týmy s nejvyššími ambicemi a cílem hrát evropské poháry je to cesta, jak získat účast v evropském poháru. Případné vítězství samozřejmě otevírá cestu k účasti v PVP. My se utkáme s Plzní, která stejně jako my bude mít v týdnu hráče na soustředění juniorského týmu a ti se tak ke svým celkům připojí až těsně před samotným semifinále."

Vladimír Haber (Plzeň): "My jsme samozřejmě v první řadě rádi, že jsme se mezi nejlepší čtyřku dostali. Bohužel nám to teď komplikuje kolize termínů, kdy máme do pátku tři hráče na srazu juniorky. K tomu se přidala množství zranění, takže je pro nás složité se na ten souboj připravit. Určitě nepojedeme k semifinálovému střetnutí v roli favorita, ale chceme potvrdit a odvést dobré výkony, které nás zdobily na začátku sezóny. A co říci k soupeři? Přiznám se, že jsem si ho i přál, protože pokud by se nám podařilo domácí porazit, měli bychom šanci zvítězit i ve finále poháru."

2.semifinále: Zubří - Třeboň

Vladislav Jordák (Třeboň): Pro náš klub je to samozřejmě obrovský úspěch a je to úspěch pro celé Jižní Čechy, protože takový úspěch se zatím v mužské házené ještě nepodařil. My si zápas jedeme užít a určitě ne jen odehrát, přestože přijedeme v kombinované sestavě. To, jakým je postup překvapením dokazuje i to, že někteří hráči si již na tyto dny naplánovaly dovolené :) Ale je to pro nás neskutečná a krásná výzva, protože takový výsledek se v těchto podmínkách může povést třeba jen jednou za život. Co se týká soupeře, tak ať Zubří mluví o jakýchkoliv ztrátách nebo absencích, je jednoznačným favoritem, to je zkrátka fakt. Nasvědčuje tomu jednak postavení v tabulce i naše vzájemné výsledky za poslední léta.

Účastníci:

TJ Jiskra Lázně Třeboň
Talent M.A.T. Plzeň
HCB OKD Karviná
HC Gumárny Zubří


Rozhodčí:

Kosmák – Hanák, Bečička – Horák, Horáček – Novotný.

Rozlosování Českého poháru

pátek 17. prosince 2010

16:00 Karviná - Plzeň,
rozhodčí: Bečička, Horák - Jakub
18:00 Zubří - Třeboň, rozhodčí: Hanák, Kosmák - Dolejš

sobota 18. prosince 2010

10:00 finále PP ČT4,
rozhodčí: Horáček, Novotný - Dolejš

12:15 vyhlášení a předání cen

Vítězové Českého poháru mužů od roku 1993

1993 Tatra Kopřivnice
1994 Dukla Praha
1995 Dukla Praha
1996 Dukla Praha
1997 Cabot Zubří
1998 Kovopetrol Plzeň
1999 Dukla Praha
2000 Karviná
2001 Karviná
2002 Karviná
2003 - 2006 nehrálo se
2007 Karviná (Karviná)
2008 Karviná (Karviná)
2009 Zubří (Kopřivnice)
2010 Dukla Praha (Praha)