HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
st 5.1.2011 | Karvinský deník

Ve výběru je spousta bývalých hráčů Karviné

Karviná – Český výběr mužů se v prvním lednovém týdnu zúčastní již tradičního turnaje mužských reprezentací pod názvem Novoroční turnaj. Ve výběru figuruje spousta někdejších hráčů karvinského Baníku OKD.

Na Novoročním turnaji se představí čtyři země a to Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko, přičemž všechny státy se pravidelně střídají v jeho pořádání. Česká republika pořádala tento turnaj naposledy před dvěma lety, když jej v lednu 2009 hostila dvě města Plzeň a Praha. Česko tento turnaj celkově vyhrálo. Letos jej uspořádá Polsko.

Po úspěšném zahájení kvalifikace na ME 2012, kdy ve dvou zápasech zdolali nejprve doma Řecko a o pár dní později venku i Nizozemsko, se čeští reprezentanti vypraví dnes letecky do polského Gdaňsku, kde se koná další ročník Novoročního turnaje.

Zde se utkají již se zmíněnými třemi soupeři – Polskem, Maďarskem a Slovenskem. Po absolvování turnaje se česká výprava v neděli ráno vrací zpět do země. Zvláštností této akce je, že je rozdělena na dvě části. První část tvoří právě tréninky v Praze a turnaj v Polsku, druhou část pak dva dny se čtyřmi tréninky, které proběhnou po návratu celku z turnaje u našich severních sousedů.

Češi se v Gdaňsku postupně utkají s Maďarskem (čtvrtek), domácím Polskem (pátek) a v derby se Slovenskem (sobota).

Kromě srazu reprezentačního áčka čeká akce také na další hráče národního týmu. Borci širšího výběru absolvují soustředění v Zubří, které bude zakončeno dvěma přátelskými duely s Portugalskem. V sobotu se hraje v Karviné, v neděli v Hranicích.

Na obě reprezentační části jsou rozdílné nominace, i když někteří hráči absolvují celé soustředění. Na turnaj do Polska dostávají volno největší opory národního týmu a příležitosti se tak chopí hráči, kteří se neobjevili v nominaci na říjnovou kvalifikaci. Jsou to například brankář Krupa a hráči Číp, Mičkal, Prachař, Prokopec nebo Zdráhala. Po dlouhé době se v reprezentaci objeví také pivot Petr Hrubý.

„Na rozdíl od loňského roku se nepřipravujeme na šampionát a proto jsem se rozhodl dát na turnaji možnost těm, kteří hrají méně nebo vůbec, což je příklad Pavla Prokopce, kterého jsem na žádné akci zatím ještě neměl. Jsem zvědavý na jeho hru vůbec. Zrovna jemu by mohla vyhovovat spolupráce s Tomášem Sklenákem, se kterým hrají v jednom klubu,“ zdůvodnil nominaci na první akci nového roku 2011 trenér Čechů Martin Lipták.

V nominaci na obě akce je šest bývalých hráčů karvinského Baníku. Všichni se v Karviné stali mistry republiky, což vypovídá o síle klubu. Reprezentační pozvánky obdrželi Martin Galia (Lemgo – GER), Martin Prachař (Tonder – DEN), Pavel Prokopec (Essen – GER), Jan Sobol (Prešov), Ondřej Zdráhala (Tonder – DEN), David Juříček (Montpelier – FRA).