HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
út 1.2.2011 | Ivo Dudek

”Bod chceme zpět” říká trenér Hanták

Příprava na druhou část do jisté míry přelomové sezóny 2010/11 končí a o víkendu už se začne kolotoč extraligových utkání. Přelomové sezóny proto, že po letech, jak jistě všichni víte, nebude jejím vrcholem play off, ale nástavbová část, ve které si to mezi sebou o titul rozdá šestice týmů, které budou na tom po dlouhodobé části nejlépe. O tom všem jsme si popovídali s trenérem Jozefem Hantákem.

Pane trenére, máme za sebou 15 kol Zubr extraligy, vedeme tabulku o bod před Lovosicemi. Je to dobrá výchozí pozice? Je podle Vašich představ?

Ano jsme první v tabulce a na první pohled jsme na tom dobře. Ale představoval jsme si, že budeme mít o dva až tři body více. Kdybychom nezkazili zápasy s Jičínem, Lovosicemi doma a taktéž utkání v Zubří, mohlo to být ještě o mnoho lepší. Totiž to, že jsme v tabulce na prvním místě je pěkné, ale tabulka pravdy hovoří o něčem jiném - tam jsou na tom Lovosice lépe než my.

Co z toho pro nás vyplývá?

Znamená to to, že v druhé půlce sezóny, která začíná v neděli, musíme všechny domácí utkání vyhrát a samozřejmě se snažit i vozit body z venku. Zejména ze soubojů s týmy, které skončí po dlouhodobé části v první šestce.

Jak probíhala zimní příprava?

Bohužel neprobíhala tak jak bychom si všichni představovali a přáli. Měli jsme totiž hodně zraněných a nemocných a tak byla příprava nesourodá, okleštěná. Nejednou jsme na tréninku pracovali třeba jen s pěti hráči a třemi brankáři. Takže například při nácviku kombinací jsme museli dost improvizovat. vyvrcholením přípravy měl být námi pořádaný turnaj za účasti kvalitních soupeřů, kde jsme si právě nacvičené kombinace chtěli vyzkoušet. Ale vzhledem k tomu, že jsme turnaj odehráli v podstatě s osmi hráči, kteří tak dostali hodně zabrat, nesplnil ten turnaj na sto procent svůj účel. Ale nemá cenu si stěžovat, poradili jsme si touto situací a jedeme dál.

Je situace v týmu nyní lepší?

Jak jste měl možnost vidět, tak už je situace mnohem lepší. Na tréninku máme čtrnáct hráčů a to už se dobře dá trénovat, nacvičovat kombinace, útočné varianty, které nás čekají v nejbližších střetnutích a můžeme hrát na dvě brány, což ještě nedávno moc nešlo. To už se lépe pracuje.

Připravujete se nějak speciálně na nedělní důležitý duel v Lovosicích?

Lovosice jsou určitě jedním z největších kandidátů na titul a my jsme si toho vědomi. I přes ty problémy se zdravotním stavem hráčů jsme připraveni tam odehrát kvalitní utkání a určitě nejedeme prohrát. Bude to velmi náročné - Lovosice mají podle mě totiž nejlépe složené mužstvo. Jak věkově tak svými zkušenostmi. Vždyť jména jako Berka, Krahulík, Šuma, Motl něco znamenají a rovněž v brance mají lovosičtí opory. Je to mančaft, který toho má hodně odehrané a v této sezóně doma ještě neztratil ani bod a to už něco znamená. V Lovosicích se nikdy nehrálo dobře a letos to může být ještě náročnější.
Na druhou stranu Lovosičtí doma ztratit body nebudou chtít, budou si vědomi toho, že "musí" vyhrát. My můžeme body získat ale oni ztratit. Takže paradoxně psychicky mohou být pod tlakem více než my.

Lovosice nám v Karviné na podzim bod vzali a tak bychom ho měli vybojovat zpět, ne?

Otázkou je, jestli nám ho vzaly. Já si myslím, že jsme jim ho dali sami. Hodněkrát jsme si ten zápas pouštěl a myslím si, že kdybychom tehdy odevzdali aspoň 80% toho, na co máme, tak jsme museli vyhrát. Takže jsme vlastně svými chybami ten bod Lovosicím odevzdali. Ale máte pravdu - minimálně ten bod teď chceme zpátky.

Letos po prvé nebude sezóna končit v play off ale nástavbovou částí. Jak se na tuto změnu díváte? Dá se tato nástavba chápat vlastně jako play off? Mužstvo, které chce titul si nemůže dovolit body ztrácet a tam by mělo všechno nebo téměř všechno vyhrát, ne?

Možná máte trochu pravdu. Bude se hrát 10 zápasů, tak jako by se mohlo hrát v play off. Rozdíly v tabulce nejsou moc velké a tak každé utkání bude velmi důležité a nedá se říct že ve vzájemných duelech první šestky bude některý zápas lehký. Ale pořád to bude deset zápasů a nějaké malé zaváhání se ještě dá napravit. Ale v play off byste třeba ve čtvrtfinále prohrál dvě utkání a končíte. Tudíž ten psychický tlak byl větší. O tom, jestli tento model, který letos máme je pro rozvoj házené a pro diváky lepší se jistě bude polemizovat po soutěži.

A co si o tom myslíte vy osobně?

Myslím si, že play off bylo určitě lepší. Ne snad proto, že se Karviné podařilo poslední dvě sezóny otočit postavení před play off a získat titul ale proto, že jeho náboj, atraktivita pro diváky byla určitě větší. Vždyť ať už u nás v Karviné nebo třeba v Zubří, Plzni chodily plné haly a byla skvělá atmosféra. Rovněž pro hráče a pro jejich další růst je lepší, když hrají těžké zápasy pod velkým psychickým tlakem. Při takových zápasech rostou. Když se hraje o bytí a nebytí v soutěži.

Pojďme pryč od play off. Jaký máte cíl pro tuto sezónu?

Tak v Karviné v podstatě jak pro hráče tak pro trenéry nemůže existovat jiný cíl než titul. Samozřejmě může se stát cokoliv. Do konce je ještě daleko a může se třeba zase zranit někdo z klíčových hráčů. Nicméně jasné je to, že chceme obhájit titul. Na druhou stranu, pokud budeme hrát atraktivní házenou, na kterou se rádi budou chodit dívat diváci, odevzdáme vždy na hřišti maximum a i přes to budeme třeba druzí nebo třetí a nebudeme mít titul, ale budeme se vztyčenou hlavou, že jsme pro zisk titulu udělali maximum.

Hráči se pomalu vracejí do sestavy po zdravotních problémech. Kdo ještě stále není v pořádku? Kdo Vám může citelně chybět?

Na podzim jsme se mohli spolehnout například na Mrózka, Sliwku, Požárka, Hantáka a ty teď nemáme. S tím jak se budou postupně zapojovat do sestavy, může jít kvalita nahoru. Na druhou stranu musím říct, že mladí hráči, kteří naskočili do sestavy se vyhráli a jsou čím dál tím platnější. Například Hanisch, Chudoba, Monczka se snaží zacelit díru po těch zkušenější a daří se jim to opravdu dobře. To ukázaly i turnajové zápasy proti Tatabányi, AON Fivers a Kopřivnici. Takže každé zlo je na něco dobré. Tito mladí hráči získali sebevědomí a dovolí si při hře víc než si dovolili v minulé sezóně.

Stejně tak už pracují s týmem další mladí jako třeba Pindej a Dudek. Tato sezóna je pro ně jakousi seznamovací ale už v té příští mohou být, pokud na sobě budou pracovat, platnými hráči. Takže ten proces zapojování vlastních odchovanců, který jsme si před sezónou dali za cíl se nám daří naplňovat. Bez vlastních odchovanců by to bylo v budoucnu těžké a je to určitě ta správná cesta.
Ještě bychom neměli zapomenout na dalšího odchovance, Pepu Diviše, který se taky pomalu, ale jistě vrací do sestavy po svém smolném a dlouhém zranění. V brzké době zase zvětší konkurenci v sestavě na její pravé straně a naše síla tak opět o něco poroste.

Pane Hantáku, děkuji za odpovědi a přeji hodně štěstí do dalších utkání.