HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
ne 19.6.2011 | Jaroslav Hudeček

Hodnocení družstva staršího dorostu SCM HCB OKD Karviná v soutěžním ročníku 2010/2011

Družstvo staršího dorostu patří již tradičně k aspirantům v boji o mistrovský titul. V loňské sezóně naše družstvo skončilo na druhém místě za neporaženým družstvem Jičína. Náš cíl byl jasný. Oplatit družstvu Jičína loňské porážky a získat titul zpět. Bohužel se nám náš cíl nepodařilo splnit a my skončili opět na krásném, ale druhém místě.

Po celou sezónu se naše družstvo potýkalo se základním problém a to počtem hráčů!! Sportovní činnost nečekaně ukončil reprezentant ČR 19 Kanaloš Lukáš i Jensen David. V průběhu sezóny pak skončil Kučo a ze studijních důvodů pak i Dohnal. Bohužel ztráta těchto hráčů, byla více jak citelná. Družstvo tak táhla základní sestava, ze které ještě museli hráči hrát i za naši juniorku!! Připočteme-li k tomu i reprezentační starty Mlotka, Krahulce a Užeka, bylo jejich vytížení opravdu veliké.

V průběhu jarní části se nám ještě k naší smůle zranil Mlotek Slavomír a my pak zařadili do družstva hráče mladšího dorostu. Ti svými výkony dokázali jak kvalitní zázemí a hlavně trenéry máme. Hráči do družstva zapadli a např. Paululík se stal jednou z opor týmu. Ale ani další hráči Užek Jirka, Mlotek Tomáš, Borys Adam, Bartoň Radek se neztratili a výrazně družstvu pomohli k zisku stříbrných medailí.

Naše družstvo získalo ve 22 MU 38 bodů a skóre 771 : 608. Stejně jako naši junioři jsme hráli obranný systém 0 : 6 a 1 : 5. I my se snažili o agresívní hru v obraně a z rychlých útoků pak střílet laciné branky. Celkem jsme založili 376 RÚ a dosáhli 283 branek s úspěšností střelby 75%. Z celkového počtu dosažených branek činí 37% branek z rychlého útoku. V loňském ročníku jsme měli 41% procent branek z RÚ. Máme tedy co zlepšovat.

V postupném útoku jsme i my hráli rychlou a kombinační hru s cílem uvolnit prostor pro střelbu hlavně z prostoru brankoviště. Byli jsme si dobře vědomi skutečnosti, že nemáme v družstvu výraznou střeleckou osobnost. Museli jsme tak založit naši hru 1 : 1 a spolupráci s pivotem. Z prostoru spojek jsme měli střeleckou úspěšnost 38%. Nejvíce a s vysokou úspěšností jsme se prosazovali z prostoru pivota 80%, náskoku 72% a zmíněných rychlých útoků. Celková naše střelecká úspěšnost byla vysoká 60%!!

K oporám týmu patřili i brankáři, kteří měli rovněž vysoké procento úspěšnosti 40%. Příslibem pro budoucnost je hlavně brankář mladšího dorostu Bartoň Radek, který v jarní části prokázal svými výkony oprávněnost jeho nominace.

K nejlepším hráčům a oporám družstva, patřili reprezentanti ČR 19 Mlotek Slavomír, Užek Jan a Krahulec David. Výborné výkony pak podávali Niebroj Adam, Vengřín Jiří a Michalisko Tomáš. K nejlepším střelcům patřili Krahulec 173 br., Mlotek Slavomír 153 br., Michalisko 114 br., Užek Jan 92 br., Niebroj 51 br., Paululík za jarní část 42 br.

Celkově i my můžeme hodnotit uplynulou sezónu jako velice úspěšnou. Zisk druhého místa, účast 3 našich hráčů (Mlotek, Krahulec a Užek) na ME dorostu v Černé Hoře je určitě výborná vizitka práce trenérů našeho klubu s mládeží. Jmenovaní hráči nyní přecházejí do družstva juniorů ČR. V širším výběru juniorů ČR 21 jsou ještě Vengřín a Pala.

Družstvo staršího dorostu čekají rovněž změny v kádru. Čeká nás náročná práce, protože chceme navázat na výborné výkony družstva v minulé sezóně a znovu útočit na zisk titulu. Připravit talentované hráče pro jejich zařazení do reprezentačního družstva ČR 19 a postupný přechod do juniorského celku.