HCB Karviná
mládež
ne 24.7.2011 | Redakce

V. LETNÍ OLYMPIÁDA DĚTÍ A MLÁDEŽE

Ve dnech 21.-26.6.2011 se konala v Olomouci V.Letní olympiáda dětí a mládeže. Olympiády se zúčastnilo na 3900 sportovců z celé České republiky. Olympijský oheň zapaloval oštěpař Jan Železný, pozdravit a popřát dětem hodně úspěchů přišla i olympijská vítězka v gymnastice Věra Čáslavská. Vlajkonošem a zástupcem našeho Moravskoslezského kraje byla atletka Táňa Kocembová.

Svými výkony v Moravskoslezské lize si řekli o nominaci v družstvu také hráči našeho týmu starších žáků Marek Drzyzga, Mirek Čavrnoch, Daniel Karšulín, Tomáš Slavíč a Marek Šťastný (v nominaci byl i Honza Mašek, ale ten svou účast na LODM na poslední chvíli vzdal). Škoda, že nás na olympiádě nemohl reprezentovat Igor Vaňko, určitě by svým výkonem byl platným hráčem. Dle vyjádření ČOV musí cizí státní příslušník být na českém území 18 měsíců a Igor přišel z Povážské Bystrice v srpnu 2010, takže hrát na LODM nemohl.

Družstvo bylo složeno s hráčů družstev Sokola Ostravy (Bonček, Varmuža, Jánoš, Kováč, Karpita), HCB OKD Karviné (Slavíč, Čavrnoch, Drzyzga, Karšulín, Šťastný), Frýdku Místku (Rajnoha, Šoltys, Barvík) a Kopřivnice (Pavlík). Hlavním trenérem byl Ing. Jan Martínek z Kopřivnice a jeho asistentem a vedoucím družstva Jana Hajžmanová z Karviné. Olympijského házenkářského turnaje se zúčastnilo celkem 13 družstev, zástupců jednotlivých krajů. Mužstva byla dána do dvou skupin, v naší skupině byla družstva reprezentující kraje Zlínský, Vysočina, Plzeňský, Pardubický, Královehradecký, a Pražský.

Naše družstvo porazilo kraj Královehradecký a Pražský shodně 27:15, Vysočinu 25:4, Pardubický 37:12, nešťastně prohrálo s krajem Plzeňským 18:19 ( plzeňské mužstvo reprezentovalo deset hráčů z Talentu Plzně - Vícemistra ČR 2011) a remizovalo s družstvem kraje Zlínského 24:24 (tvořeného většinou hráči ze Zubří).

Lepším skórem jsme postoupili z druhého místa do finálové šestice, přičemž se výsledky ze základních skupin započítávaly. Ve finále jsme porazili kraj Ústecký 19:12 a kraj Jihomoravský 29:16. Posledním naším soupeřem bylo družstvo kraje Libereckého. Pikantní na tomto utkání bylo, že pokud vyhraje nebo zremizuje naše družstvo, získá stříbrné medaile, v případě prohry skončí až na čtvrtém místě a toto platilo i pro soupeře. Náš soupeř, notně povzbuzovaný svými fanoušky (do haly totiž přijel celý autobus se sportovci reprezentující Liberecký kraj) šel hned od prvního hvizdu rozhodčích za svým cílem. Naopak naši kluci se nemohli dostat do tempa, odpovědnost za výsledek jim svazovala ruce i nohy. Prohrávali jsme 1:7 a poločas 5:9. Hlavně v obraně jsme hodně chybovali a ani střelecky se nám nedařilo. Ani vstup do druhého poločasu změnu nepřinesl a v desáté minutě jsme prohrávali 8:12.

V tomto okamžiku si vzal trenér Martínek oddychový čas, nastala změna v systému obrany i v sestavě. Šestice hráčů Mirek Čavrnoch, Marián Jánoš, Daniel Karšulín, Dominik Varmuža, Marek Šťastný a Lukáš Rajnoha zpřísnilo obranu, také brankáři Ondrovi Bončkovi se začalo dařit. Střelecky se začali prosazovat Dominik Varmuža, Mirek Čavrnoch a Marek Šťastný. Osm vteřin před koncem utkání jsme vyrovnali na konečných 12:12 a hráči se mohli radovat se zisku stříbrných olympijských medailí.

Olympijskými vítězi se stalo družstvo Plzeňského kraje, druhé patří nám, Moravskoslezskému kraji a třetí Zlínskému, čtvrté bylo družstvo Libereckého kraje, pátý Ústecký a šestý Jihomoravský kraj hodnotí turnaj asistent trenéra a vedoucí družstva trenérka Jana Hajžmanová.

Sestava a branky.

Brankáři: Ondřej Bonček, Tomáš Šoltys
Hráči: Dominik Varmuža 45/12, Marián Jánoš 30, Lukáš Rajnoha 24, Marek Drzyzga 23, Miroslav Čavrnoch 20, Jiří Pavlík 18, Marek Šťastný 14, Marek Kováč 11, Tomáš Slavíč 9, Přemysl Barvík 9, Adam Karpita 9, Daniel Karšulín 6/1.

Foto