HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
so 13.8.2011 | Karvinský deník - Oldřich Horák

Baníkovci mají v plánu dvanáct přípravných zápasů

Karviná – Házenkáři karvinského Baníku končí třetí společný týden přípravy na novou sezonu. Nový trenér mužstva Rastislav Trtík, uznávaný odborník se zahraničními zkušenostmi, ordinuje týmu převážně fyzické tréninky s nacvičováním herních stylů. Klasická herní část přípravy přijde na řadu příští týden.

„Musím říct, že snaha se hráčům nedá upřít. Postupně nacvičujeme obranné a útočné signály. Teprve přípravné zápasy nám ale ukáží, kde nás bota tlačí nejvíc. Odešli nám zkušení hráči a z nových lze jmenovat snad jen přerovského Kavku, který má nějaké zkušenosti. Zkoušíme několik mladých hráčů z Ostravy a Šumperka. Základní sestava se ještě nerýsuje, ovšem mohu říci, že mladí hráči z karvinské juniorky mají dveře do áčka určitě otevřené,“ poznamenal Trtík v polovině tohoto týdne.

Jeho tým má v přípravě odehrát dvanáct utkání. Od 18. do 21. srpna se baníkovci zúčastní mezinárodního turnaje v polském Dzierzonówě, kde si ve skupině B zahrají s ukrajinským ZTR Záporoží, běloruským SKA Minsk, dalším ukrajinským celkem Dinamo Poltava, s polským Azoty Pulawy, za které hrají exkarviňáci Łyźwa a Bałwas, a dalšími Poláky z Powen Zabrze.

Ve středu 24. srpna hraje Baník ve Vídni s mistrem Rakouska – Austrií Aon Fivers, druhý den si oba celky „střihnou“ odvetu. „Z Rakouska bychom měli odjet do lucemburského Esche (nachází se na jihu země blízko Dudelange – pozn. aut.), kde kromě domácího týmu bude hrát na místním turnaji nizozemský Lions a belgický Hasselt. A pak už se budeme připravovat na první mistrák s Plzní,“ doplnil program přípravných zápasů trenér Trtík.

Od založení klubu se v Karviné na střídačce objevilo postupně čtrnáct trenérů. Až Rastislav Trtík se ale v pondělí sešel s domácími fandy k podnětné diskuzi. „Byla velmi zajímavá. Bylo tam vedení našich fans s Vladkem Čimalou a Liborem Krawczukem a společně jsme probrali, jak by to mohlo příští sezonu vypadat. Nastínil jsem jim svoji filosofii a požádal je, aby nás kotel v každém střetnutí výrazně povzbuzoval. Zvláště naši mladí hráči to potřebují jako sůl. Ne nadarmo se říká, že fanoušci jsou osmým hráčem týmu na hřišti,“ poznamenal skvělý psycholog Trtík.

Karviná se i letos přihlásila do pohárové Evropy. Jako držitel české pohárové trofeje si zahraje Pohár vítězů pohárů. Los ve Vídni však karvinským borcům určil patrně nejnáročnějšího soupeře - německý SG Flensburg Handewitt, se kterým Baník v posledních letech už několikrát hrál.

„Bohužel je to nejtěžší možný soupeř. I když se umístil v uplynulém ročníku bundesligy až na šestém místě, je to silný tým. Má obrovskou tradici i jméno v evropských pohárech. V mistrovských zápasech mají vždy vyprodanou svou Campushalle, která pojme sedm tisíc diváků, mají tam opravdu pekelný kotel fandů, který dovede vyhecovat domácí k maximálnímu výkonu,“ přiblížil atmosféru zápasů v severoněmeckém městečku Rastislav Trtík.

Pro začátek si baníkovci přáli někoho lehčího než zrovna Němce, ale co se dá dělat. „Musíme se na ně připravit, abychom hráli na palubovce důstojnou roli. Flensburg hraje severským stylem, ale aby ne, když má v kádru šest Dánů a čtyři Švédy,“ poznamenal Trtík.

Před novou sezonou posílili tým Glandorf (Lemgo) a Kaufmann (Göpingen). K oporám mužstva zejména Knudsen, Morgensen, Szilagyi a Djordjić. Trenérem je Lubomír Vranies. Pro karvinského fanouška není Flensburg neznámým týmem. Hráči HCB s ním v Lize mistrů v sezoně 2004/05 prohráli obě střetnutí 24:32 a 27:39, o rok později v téže soutěži to byly prohry 22:28 a 28:35. Ze současného kádru pamatují tyto zápasy Roman Požárek a nestárnoucí Tomáš Heinz.