HCB Karviná
Rozhovory
čt 8.9.2011 | Martin Ruščin - Karvinský deník

HCB vstupuje do nové sezony s týmem odchovanců

Karviná – Extraligoví házenkáři Karviné budou v letošní sezoně víc než kdy jindy sázet na bojovnost a podporu diváků. Do nového ročníku české nejvyšší soutěže vstupují s mladým týmem vlastních odchovanců a s renomovaným koučem Rastislavem Trtíkem, vysokoškolským profesorem pedagogiky na lavičce.

Novinkou pro karvinské fanoušky je pozměněný začátek domácích utkání. Baníkovci budou nově nastupovat ke svým zápasům v hale STaRS v soboty od 18 hodin. Pokud zrovna nebude na nedělní dopoledne plánován televizní přenos. „Získáme den volna na regeneraci. Já věřím, že fanoušci si k nám najdou cestu a podpoří kluky, které dobře znají, kteří pocházejí z místních zdrojů a s kterými letos budeme hrát,“ podotýká Trtík.

Jak on jako trenér a sportovní ředitel klubu vidí možnosti karvinského kádru? „U nás se vždy vycházelo z výborné práce s mládeží. Mladí hráči procházeli od žáčků přes dorost a juniorku až do prvního mužstva a Karviná vždy dokázala vychovat takové talenty, kteří se prosadili i do reprezentace. Mladých nadějných hráčů teď máme v našem týmu poměrně dost, teď jde jen o to dát mužstvu formu, jakou by se mělo prezentovat,“ nastiňuje Trtík.

Pro karvinské mládežnické trenéry je poctou, že na přípravném turnaji v Lucembursku byl nejlepším hráčem turnaje vyhodnocen právě jeden takový produkt z karvinské líhně, „bažant“ Slavomír Mlotek, kterého Trtík vzal do přípravy společně s druhým novicem Davidem Krahulcem z karvinského dorostu.

Evropský tým ne, pracovitý ano

Tým karvinských hráčů se v letní přípravě potkával s širokou škálou herních stylů, a to jak na turnaji v Polsku, tak na lucemburském podniku. Nevedl si špatně, přestože zvláště na turnaji v Polsku byl přímo ukázkově vidět markantní rozdíl mezi kvalitním českým týmem a špičkovým zahraničním.

„Tady je třeba si uvědomit, kde je moderní vyspělá házená a kde je ta česká klubová. My v týmu nemáme hráče, kteří by svými somatotypy odpovídali dnešnímu házenkářskému trendu. Parametry světových hráčů jsou skutečně někde jinde, to se týká hlavně spojkové řady a pivotů,“ poukázal trenér Baníku na zásadní rozdíl.

Proto také museli baníkovci na turnaji v Polsku hrát úplně jinak, kombinačně, na brejky, přesně. Sotva se mohli poměřovat s o hlavu vyššími a o pár desítek kilo těžšími borci.

„Takové hráče nemáme, avšak máme v týmu hráče, kteří se i svým stylem hry umí a dokáží proti těmto týmům prosadit. U kluků si nesmírně cením jedné věci. Oni hrozně chtějí. Pouštíme jim sestřihy ze zápasů, kde dominuje tempo a dynamika, nejlepší fragmenty a oni se chtějí téhle házené přiblížit, chtějí na sobě v tomto ohledu pracovat. To je hrozně sympatické. Sami za mnou chodí pro rady a postřehy. Dává mi to novou motivaci s týmem pracovat,“ poznamenává Trtík, který jde v nové sezoně s kůží na trh.

V Karviné momentálně nemá takový soubor jedinců jako měl v Prešově, Melsungenu či národním týmu. „To víte, vše je dáno ekonomickými možnostmi. Ten současný stav se dokonce nedá porovnat ani s dobou před těmi třemi lety, kdy jsme s klukama získali titul,“ připomněl Trtík vítěznou jízdu Baníku za titulem v roce 2008, kdy si házenkáři připsali na své konto jubilejní desátý titul.

Přesto se Trtík nebojí, že s týmem vyhoří nebo vyloženě neuspěje, jako se to loni „povedlo“ trenéru Hantákovi. „Pocit z dobře odvedené přípravy mi kalí jen série zranění. Pracoval jsem v létě na tom, abychom vytvořili určitou kostru mužstva, ale ta zranění jsou nepříjemná. Hanisch je mimo, Požárek taky, něco s prstem má Mlotek a vůdčí typ Tomáš Heinz je po operaci,“ povzdechl si Rastislav Trtík.

K tomu se zdravotní neduhy nevyhýbají ani střelci Petrovskému. „Vojta snad neměl v přípravě tři po sobě jdoucí dny tréninku,“ kroutí hlavou trenér HCB OKD. A mistrovská soutěž se blíží!

„I přes tyto problémy mě jako trenéra velice potěšil osobní herní progres jednotlivých hráčů. Například takový Kružík. To byl hráč, který byl v předchozích letech v Baníku nevyužívaný. Ovšem teď? Tahoun! Herní nárůst kvality pozoruji nejen u něj, ale i na pravé straně, kterou se nám podařilo trochu oživit. Spolupráce Diviše se Sliwkou mě v přípravě nadchla,“ nachází Trtík výrazně pozitivní momenty Karviné v přípravě.

A co teprve obě střední spojky Kavka s Mlotkem! „Mladý Mlotek opravdu vyskočil, to nás všechny těší. U Martina Kavky je vidět, že je to zkušený hráč, pan střelec. Ví, kde má být a co hrát, i tady je spolupráce mezi hráči hodně plodná. Vyzdvihnout musím i spolehlivost mezi tyčemi v podobě Kuby Lefana, který vytvoří s Ľubem Drápalem opět skvělou dvojku. Kdyby se tolik nedbalo na diplomacii, musel být Kuba vyhlášen na turnaji v Lucembursku nejlepším gólmanem. Ale už nám dali nejlepšího hráče, tak si asi řekli, že dva z jednoho klubu by byli moc,“ usmívá se Trtík. To vše mu dává záruku toho, že by to i v letošní sezoně přeci jen mohlo klapat. „Asi se v našem případě nedá hovořit o evropském týmu, ale v domácích podmínkách se chceme o nějakou tu medaili sportovně poprat,“ uzavřel Trtík.