HCB Karviná
Rozhovory
út 9.10.2001 | Makůvka

Věřím, že do Švýcarska pojedou naši fandové

Překvapili váš něčím házenkáři St. Gallenu, které jste v úvodním zápase druhého předkola Ligy mistrů porazili na své palubovce 38:27?


"Vůbec ne, měli jsme jejich hru velice dobře nastudovánu. Pomohlo nám hodně video a všechno, co jsme si o Švýcarech řekli, také vyšlo. Díky tomu, že jsme dokázali velmi slušně plnit taktické pokyny, jsme si vytvořili snad nadějný náskok před odvetou."
Od kterých hráčů soupeře hrozilo největší nebezpečí?
"Potvrdilo se, že zkušený maďarský reprezentantant Sotónyi je skvělý hráč s obrovským přehledem a hra St. Gallenu je na něm postavená. Klíčovým mužem ofenzívy byl zase Rakušan Dittert, který nám dělal potíže. Snad jen trochu více jsme očekávali od levé spojky Kellera, na jehož formě se asi podepsalo dlouhodobé zranění."
Báječně vám vyšel úvod. Bylo záměrem takto soupeře zaskočit?
"Opravdu jsme se chtěli pokusit Švýcary překvapit vysunutou obranou, docela nám to vyšlo, ale pak si jejich trenér vzal oddechový čas a našel recept na naši defenzívu. Jen se potvrdilo, že St. Gallen rozhodně není hloupý tým, který bychom mohli podcenit."
Čím byl způsoben výpadek v polovině první půle, který prakticky smazal váš pracně získaný šestigólový náskok z úvodu utkání?
"Je to typický znak karvinské házené. Nevím, čím to je, ale prostě deset minut zvládnem famózně a pak přijde útlum. Možná je to polevením v koncentraci. Stačí, abychom dvě tři akce nedokázali zakončit gólem, naopak soupeř se trefí a z tribuny to vypadá, že v tu chvíli hrajeme hrozně."
Možná bylo štěstím, že švýcarští gólmani neměli zrovna svůj den.
"To je největší slabina St. Gallenu. Věděli jsme i od Václava Lanči, který ve Švýcarsku hraje, že brankáři rozhodně nejsou oporami a jen se to potvrdilo. Rozhodně nedosáhli ani zdaleka úrovně našich gólmanů Miloše Slabého a Martina Galii."
Dvanáctibrankový náskok v prvním předkole proti Kaunasu vám stačil k postupu. Bude se při téměř totožném vedení historie opakovat?
"Já jsem spíše opatrnější, proto nechci nikoho předem odsuzovat k porážce. Míč je kulatý. Všichni vědí, jak je důležitý každý gól v síti soupeře v pohárech, proto jsme se soustředili do poslední chvíle. Samozřejmě se v odvetě budeme hodně snažit, protože do základní skupiny Ligy mistrů bychom moc chtěli. Procentuální šance na postup ovšem odhadovat nebudu, nedělám to rád."
Karvinský zápas provázela hodně bouřlivá kulisa. Myslíte, že vás takové peklo čeká i v St. Gallenu?
"Z videa je patrné, že hala je velká a chodí tam i dost fanoušků. Dobrá atmosféra nám vůbec nevadí, spíše nás vyhecuje. A také věřím, že do Švýcarska dorazí i naši věrní fanoušci, kteří nám pomohou k vytouženému postupu."