HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
po 6.2.2012 | Ivo Dudek

Díky divákům jsme doma ještě neprohráli

Ve středu začíná pokračování Tipgames extraligy. A to je ideální doba na rozhovor s trenérem našeho týmu Ratislavem Trtíkem o tom jak je spokojený s podzimem, o tom jaké očekávání má od druhé půlky soutěže a v neposlední řadě právě o blížícím se atraktivním duelu s Duklou Praha.

Pane trenére, jak byste ze svého pohledu zhodnotil hru týmu v podzimní části?

Před soutěží, kdy jsem přebíral tým, jsem nevěděl, co můžu od něho čekat. V minulé sezóně jsme skončili čtvrtí, což bylo po dlouhém období bráno jak ústup z pozic. Zároveň odešla řada hráčů, kteří už měli zkušenosti. Ale ti, kteří zůstali, mají chuť se zlepšovat a na sobě pracovat. To je určitě pozitivní. Určitě bylo a je v naší hře dost věcí, které je třeba zlepšovat a které nejsou podle mých představ. Měli jsme na mnohých postech problémy s aktivitou obrany, nebyl jsem spokojený se zakládáním rychlých protiútoků, se spolupráci obrany s brankáři atd. Takže bylo dost věcí na kterých jsme pracovali a stále pracujeme.

Mohl byste se trochu zastavit u jednotlivých hráčů a prohodit o nich pár slov?

Řada hráčů se výrazně zlepšila, slyší na to, že je třeba na sobě pracovat a je to poznat. Například Radek Kružík se výrazně zlepšil jak v obraně tak útoku a v současné době patří mezí výrazné herní opory týmu. Vojta Petrovský se po počátečních opakovaných zdravotních problémech stabilizoval a vypadá velmi dobře.
Vidím ale i výkonnostní vzestup i u starších, nebo řekněme zkušenějších hráčů jako jsou třeba David Kalous a Roman Požárek. U nich jsem taky spokojen s tím jak si plní své úkoly a jak na sobě pracují. Dalším zkušeným je Tomáš Heinz, kterému se už ale přece jen ozývají zdravotní problémy a i vhledem k jeho pracovním povinnostem s ním nemůžeme úplně vždy počítat v přípravě a to se pak odráží i nasazování k utkáním. Věřím ale, že kdykoliv budeme potřebovat pomoct, tak to udělá.
Ze začátku mi velkou radost dělali i mladí hráči Slávek Mlotek a David Krahulec, kteří ještě do nedávna vlastně ani nezkusili co obnáší extraliga a přes to, si vedli velmi dobře. Je ale pravdou, že v těžkých utkáních např. s Duklou nebo se Zubřím dostali prostor a tam se ukázalo, že přece jen ještě nejsou schopni proti těmto zkušenějším a starším hráčům hrát naprosto vyrovnanou partii, i vzhledem ke svým fyzickým parametrům. A když jsme u těch mladých hráčů, je trochu škoda, že momentálně nemáme v juniorce a dorostu zatím žádného dalšího hráče, který by už mohl naskočit do áčka. Ale třeba je to, že si to přečtou bude motivovat k tomu aby v tréninku trochu víc zapracovali a to se jim pak určitě vrátí.
Teď bych se rád zastavil u brankářů. Myslím, že máme velmi vyrovnanou dvojku gólmanů. Dost na sobě zapracoval Kuba Lefan, ale hodně mě potěšil Lubo Drápal. Ten velmi dobře spolupracuje s týmem, obranou a je takovým nenápadným stmelujícím prvkem týmu.
Obrovská škoda pro náš herní projev je to, že se zatím vůbec nemohl do hry zapojit Libor Hanisch. To je hráč, který je mi blízký svým pojetím hry a nasazením a určitě pomohl naši hru posunout zase o kousek výš. Určité rezervy pak vidím v Radkovi Sliwkovi. Ten by se potřeboval trochu víc nabudit na jednotlivá utkání. I přes jeho velkou snahu, to není vždy ono a někdy sklouzává do pasívnější hry. Ale přesto je určitě kvalitním hráčem a v některých utkáních hraje velmi dobře. Například rozhodoval závěr v Plzni a podařených zápasů by se určitě našlo víc.
Hráčem, který když je v pohodě, tak udělá pro tým hodně je Radim Chudoba. Ten má u mě krycí jméno Zeitz, (úsměv), protože mi jej trochu připomíná. Když to trochu přeženu, tak je schopný rozhodnout jednotlivá utkání. Dalším z hráčů, který se pořád zlepšuje je Marek Vančo. I tem se myslím posune ještě dál. Ještě nesmím zapomenout na Pepu Diviše. To je technicky velmi dobře vybavený hráč ale chybí mu trochu více dynamiky, výbušnosti.
Právě tyto vlastnosti - rychlost, dynamika a výbušnost naopak zdobí staronovou posilu Viktora Hastíka, který k nám přišel z Přerova výměnou za Kavku. Od něho čekáme zvýšení úderné síly v útoku kde si hodně slibujeme třeba od jeho spolupráce s Petrovským, ale i v obraně, protože Viktor není jen útočným hráčem ale i dobrým obráncem.
Dalším z hráčů,který s námi trénuje je ostravský Filip Hardt, který prošel některými týmy v regionu a u nás se snaží zapojit do sestavy. Určitě má dobré parametry a předpoklady, je to dobrý střelec, ale to, že někdo střílí góly mnohdy nestačí. Chybí mu herní klid a přehled ve hře. To se teď zdárně učí a věřím, že pokud vydrží a bude trpělivý, tak se mu podaří taky aktivně zapojit do hry.

Jak vypadá v současnosti tým po zdravotní stránce?

Už jsme zmiňoval Hanische, že se nezapojil zatím do hry a situace bohužel zatím přetrvává. Takže s jeho službami ještě nemůžeme počítat. K němu se přidal Chudoba, který měl nohu v sádře a teď i Mlotek, který má namožené rameno. Takže tito tři hráči se v nejbližší době na palubovce neobjeví.

A teď se podívejme dopředu. Už ve středu nás čeká mistrovská Dukla Praha. Jak se díváte ne ten zápas? Je jako každý jiný nebo je něčím zvláštní?

Určitě je to zvláštní zápas. Nevím čím to je, ale tady v tomto regionu vždy byly zápasy proti pražským týmům vypjaté. Tak jako pro fotbalový Baník je prestižním zápasem duel se Spartou tak pro nás, házenkářský Baník, je to právě utkání s Duklou. V těchto utkáních nikdy není nouze o vypjaté házenkářské momenty, emoce a nezřídka to na palubovce jiskří. A letos je toto utkání pro nás ještě důležitější s ohledem na odlišné pozice z jakých do něho týmy jdou. Dukla je úřadující mistr, je i momentálně v tabulce první a my jsme v ní třetí. Pokud chceme trochu manko na Duklu stáhnout, měli bychom vyhrát i přes to, že Dukla je před utkáním z pohledu na tabulku mírným favoritem. Proto věřím, že i naši fanoušci toto pochopí a přijdou nás v hojném počtu podpořit. Vždyť hlavně díky nim jsme zatím na domácí palubovce neprohráli a rádi bychom to udrželi i ve středu.

Když se podíváme ještě dál dopředu, je před námi nástavba, kde se opět týmy rozdělí do dvou skupin podle postavení v tabulce. Jaké jsou naše vyhlídky, naše cíle?

Ještě je do konce extraligy hodně zápasů a stát se může všechno. Takže z tohoto pohledu není zdaleka nic rozhodnuto a je možné že se bude rozhodovat až v samotném závěru. My ale každopádně chceme medaili a vylepšit naše loňské umístění, kdy jsme skončili na nepopulárním čtvrtém místě. Minimálně bronzovou.... :-)

Pane trenére, děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů.