HCB Karviná
mládež
čt 9.2.2012 | Týdeník Horník

Mladí karvinští žáci opět na jedničku

KARVINÁ – V lednu jsme na tomto místě psali o úspěších mladých karvinských házenkářů za uplynulý rok, a ti v nich neustávají ani na začátku nového roku. Nedávno se v karvinské házenkářské hale konaly moravskoslezské přebory v desetiboji, což je soutěž, která mladšímu žactvu supluje republikový šampionát. A hádejte, kdo všechny disciplíny desetiboje ovládl? Jistě, chlapci z HCB OKD.

„Kluci si tím zajistili postup na republiku, dokonce jsme mimo soutěž postavili do hry i ročník 2000, což jsou o rok mladší chlapci, a oni nám skončili druzí,“ usmívala se trenérka dětí v karvinském klubu Soňa Ortová. „Aspoň si kluci odzkoušeli, co je příští rok čeká,“ dodala na vysvětlenou. Tento ročník totiž čekají ofi ciální soutěže v desetiboji hned v následující sezoně.

Jestliže áčko mladších žáků HCB OKD (ročník 1999) má ve svém středu několik ústředních postav, pak o ročníku 2000 to platí ještě o chloupek více. „Někteří kluci dokonce chodí hrát za starší chlapce mistrovské zápasy. Musím ocenit jejich přístup k tréninku. Když skončí ten normální, zůstávají v hale a trénují dál se svými staršími kamarády z ročníku 1999,“ uznale pokyvovala hlavou Soňa Ortová.

V tomto družstvu jsou tahouny brankář Vojtěch Rada, dle slov trenérky Ortové obrovský talent karvinské házené, dále vnuk legendárního trenéra Baníku Dušana Růži David Růža, vysoký Patrik David na levé spojce či rychlonohý expres Jakub Jančička. K nim se začíná přidávat i střední spojka Daniel Pyszko, který na sobě neustále pracuje.

„To se dá říci vlastně o všech hráčích. Opravdu celý tým na sobě tvrdě dře a hlavně chce na sobě dřít.Klukům přeju, aby jim to vydrželo,“ konstatovala trenérka karvinských dětí. Ty mají díky podpoře společnosti OKD vytvořeny v Karviné výtečné podmínky pro další rozvoj. Například nyní v zimní přípravě mají družstva nejmladších dětí a žactva naplánováno společné soustředění v Řece. „Děti nejen potrénují a připraví se na další důležité sezonní akce, ale také se v přírodě svým způsobem odreagují, a to je dobře,“ doplnila trenérka Jana Hajžmanová, která v HCB OKD zodpovídá za žákovskou sekci.