HCB Karviná
Reprezentace
út 3.4.2012 | www.chf.cz

Junioři uzavřeli přípravu na kvalifikaci druhým místem z Indrustrial cupu

Poslední přípravou před velikonočními kvalifikačními souboji byl pro české juniory domácí turnaj Industrial cup. Čeští reprezentanti podlehli jen silnému soupeři z Dánska a trenér Hudeček věří, že v kvalifikaci družstvo ukáže svou kvalitu a dosáhne stejného úspěchu jako družstvo dorostenců.

Družstvo juniorů ČR 21 v závěru své přípravy na kvalifikaci o postup na ME sehrálo tři utkání v rámci turnaje Industrial Cup, který se uskutečnil v Hostivicích - Břve u Prahy. Turnaj se konal od pátku 30. března do neděle 1. dubna 2012 a čeští reprezentanti se na turnaji postupně střetli s celky Kataru, Turecka a Norska. Domácí junioři v konečném pořadí obsadili druhé místo za celkem Norska, kterému v souboji o první místo podlehli.

Česká republika 21 - Katar 21 31:25 (15:11)

V prvním utkání turnaje se čeští junioři střetli s družstvem Kataru. „Papírově měli naši junioři větší naději na úspěch, což se v samotném utkání potvrdilo. Družstvo Kataru pod vedením slovinského trenéra a dvou výborných hráčů rovněž ze Slovinska, udělali výrazný posun ve své výkonnosti nahoru,“ okomentoval soupeřovu formu trenér českého výběru Jaroslav Hudeček. Bohužel ani toto zlepšení na české házenkáře nestačilo. Domácí reprezentanti si po celou dobu utkání udržovali čtyř až šestibrankový náskok a do hry se zapojili všichni hráči z lavičky. „Výborný výkon družstva podtrhli naši brankáři, kteří měli výrazný podíl na našem vítězství. Naši hru výborně dirigovali Mlotek a Babák. Bohužel se střelecky nedařilo našim hráčům na postu spojek. Soupeř si zaslouží pochvalu za svůj výkon, protože ani při našem vedení o osm branek nepovolil a neustále se svou agresívní hrou snažil o co nejpřijatelnější brankový rozdíl. Kaňkou v utkání bylo zranění našeho hráče Zemana, nad jehož startem v kvalifikaci tak visí otazník,“ pochválil i pokáral české i katarské sportovce Hudeček.

Sestava České republiky: Pyško, Žingor - Blecha 1, Konšel 2, Mlotek 5, Zeman 0, Krahulec 6/3, Petrovský 2, Šlachta 1, Škvařil 1, Babák 4, Syřínek 2, Sýkora 4, Kryštof 0, Vocásek 3, Užek 0

Česká republika 21 - Turecko 21 37:32 (21:16)

Ve druhém utkání se Češi střetli s družstvem Turecka. „Hráči Turecka se prezentovali výborným výkonem proti družstvu Norska, a tak jsme si byli dobře vědomi toho, že nás čeká daleko těžší utkání než s Katarem,“ začal komentář k druhému zápasu český kouč. Domácí hráči měli výborný vstup do utkání a od první minuty dokazovali, že jsou výkonnostně výš než soupeř. „Vycházeli jsme z velice dobře hrající obrany a po zisku míče přecházeli do rychlých útoků. V tomto utkání se nám dařilo i z prostoru spojek, a tak jsme v mnoha případech doslova rozebírali obranu soupeře. Hráči pak předvedli i několik náhozů nad brankoviště a odměnili se tak divákům v hledišti. Naši hru opět výborně dirigovali Mlotek s Babákem. K nim se přidali výborně hrající a střílející Blecha na levém křídle a Konšel na postu levé spojky,“ vyjmenoval příčiny úspěchu Hudeček. Pochválil ale i družstvo soupeře. „Rovněž družstvo Turecka zaslouží pochvalu, že nesložilo zbraně a neustále se svou agresivní hrou snažilo snížit nepříznivé skóre,“ uzavřel domácí lodivod.

Sestava České republiky: Žingor, Machalický - Blecha 4, Konšel 5, Mlotek 8, Krahulec 1, Petrovský 0, Šlachta 1, Škvařil 3, Babák 4, Kafka 1, Syřínek 2, Sýkora 1, Kryštof 2, Vocásek 4, Užek 1

Česká republika 21 - Norsko 21 28 : 35 (15:13)

V posledním utkání se čeští junioři střetli s celkem Norska. Toto utkání bylo vyvrcholením celého turnaje - soubojem o první místo. „Výborným a koncentrovaným výkonem v prvním poločase jsme zaskočili hráče Norska. Naše obrana byla velice dobrá, a co prošlo na bránu, s tím si poradil brankář Machalický (48% úspěšnost). Škoda, že jsme nedokázali naši převahu vyjádřit i brankově,“ povzdechl si nad slabinou českého družstva jeho trenér. Do šaten Češi odcházeli jen s dvoubrankovým náskokem. „Ve druhém poločase náš soupeř zvýšil agresivitu v obranné činnosti a zpřesnil hru v postupném útoku. Naši hráči se jen těžce prosazovali proti tvrdé a dobře hrající obraně hostů. Začali jsme hrát staticky, bez ostrých náběhů a tím i razance a přesnosti střelby. Naše trápení se pak přeneslo i do obranné činnosti. Hráči Norska výbornou hrou 1:1 připravovali pozice pro své střelce z dálky, nebo pivoty. Nepomohla nám ani změna obranného systému ani oddechový čas. Soupeř nás doslova válcoval. Bohužel druhý poločas nevyšel ani našim brankářům, kteří měli pouze 17% úspěšnost. Na obranu brankářů musím podotknout, že chytat za nefungující obranou je velice složité,“ popsal nevydařený druhý poločas Hudeček. Chce však, aby si z tohoto vzali hráči především poučení pro rychle se blížící kvalifikační souboje. „Pro nás i naše hráče je tato porážka varováním před zápasy kvalifikace. Každý takovýto nepochopitelný výpadek, může mít kruté následky! Věřme, že si hráči z tohoto utkání vezmou ponaučení, a kvalifikaci zvládnou dle našich přání a cílů,“ uzavřel zhodnocení zápasů zkušený trenér.

Sestava České republiky: Žingor, Machalický - Blecha 1, Konšel 2, Mlotek 5, Krahulec 0, Petrovský 2, Šlachta 1, Škvařil 2, Babák 5/2, Kafka 3, Syřínek 1, Sýkora 1, Kryštof 1, Vocásek 4, Užek 0

Nejlepším střelcem turnaje se stal Slavomír Mlotek s 18 brankami.

Tento turnaj byl posledním testem a přípravou juniorského družstva na kvalifikaci a také zkouškou nových posil. „Turnaj byl výbornou prověrkou před kvalifikací. V naší sestavě se objevili dva noví hráči: levé spojky Matěj Konšel z Litovle a Rudolf Kafka z HC Zlín. Oba hráči nás potěšili svým výkonem a my máme další možnosti s obsazením těchto postů při zranění Zemana a Strýce,“ pochválil nováčky Hudeček. „Dalším hráčem, který se v naší sestavě po delší objevil, je Konečný Kryštof z Dukly Praha na pravém křídle. I on prokázal nárůst výkonnosti, hlavně v obranné činnosti. V současné době tak máme příjemné problémy s tím koho vybrat z tohoto širokého kádru,“ pousmál se při komentování sestavy Hudeček.

Hráči se po turnaji rozjeli domů a opět se sjedou ve středu 4. 4. v Hostivicích u Prahy. „Ve středu hráči absolvují krátký trénink a regeneraci. Ve čtvrtek je pak čekají dvě tréninkové jednotky a regenerace a v pátek 6. 4. se v ranních hodinách přesuneme autobusem do Krefeldu. Tady máme v podvečer zajištěný trénink. V sobotu nás již čeká první prověrka s družstvem Ukrajiny, o kterém do současné doby nemáme žádnou zprávu,“ nastínil nejbližší program Hudeček. Po Ukrajině budou měřit čeští junioři síly s Holandskem. „V neděli narazíme na velice silného soupeře, družstvo Holandska, a v pondělí nás čeká domácí družstvo Německa. Věřme, že dokážeme stejně jako v letech minulých svou kvalitu a nebudeme na šampionátu, který se koná v Turecku chybět,“ uzavřel předkvalifikační komentář Hudeček.

Děkujeme trenéru Jaroslavu Hudečkovi za poskytnuté podrobné informace.