HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
po 20.8.2012 | Ivo Dudek

Roman Farář: Projev týmu se mi líbil

Uplynulý konec týdne jsme absolvovali velice kvalitně obsazený turnaj v Polském Dzierżoniowie. Ostatně jak už se stalo v posledních letech dobrým zvykem a tradicí. Letos, po velkých změnách v kádru hráčském, na postu trenéra a vedení klubu jsme byli velmi zvědavi jak si v konfrontaci s kvalitními soupeři povedeme. O tom všem jsme si popovídali s Romanem Farářem.

Romane, jak jsi spokojený s turnajem a co nám dal?
Tento turnaj je každoročně výborně obsazený. Byl tam mistr Ukrajiny, zástupci běloruské a ruské házené a samozřejmě domácí polské týmy, které hrají v domácí soutěži špičku. Z tohoto hlediska byl turnaj určitě pro naše mladé hráče výbornou prověrkou. Vždyť ze zkušených hráčů tam v podstatě byl jen Vojta Petrovský a snad ještě Radim Chudoba. Ostatní měli tento turnaj jako první konfrontaci s evropskými týmy a byla to pro ně výborná zkušenost. Chtěli jsme dát příležitost všem a tak se také stalo.

Na turnaji nebyli ze zdravotních důvodů Vančo s Hanischem. Jak to s nimi vypadá, budou brzo v pořádku?

Určitě. Nemají nic vážného a v brzké doby by měli i oni zase naskočit do přípravy. Snad už tuto středu, kdy hrajeme první domácí utkání této přípravy.

A teď zpět k turnaji v Polsku. Jak si hráči z Tvého pohledu vedli?

Tento tým jsem v ostrém utkání viděl poprvé. Při tom prvním zápasu v Zabrze jsem totiž nemohl být a tak jsem byl zvědavý jak si kluci povedou. Musím říct, že se mi herní projev líbil a na hráčích je vidět ohromná chuť. Měli jsme to těžké proti některým soupeřům, když jsme moc dobře nemohli konkurovat šíři kádru. Někteří soupeři nastoupili třeba i v osmnácti, dvaceti lidech a to se muselo v průběhu turnaje určitě projevit. Přesto jsme odehráli řadu kvalitních utkání a našim nasazením a bojovností jsme tento hendikep mazali.

Zaujal Tě někdo z mladých hráčů svým výkonem?

Těžko někoho vyzdvihovat. Líbil se mi ale hodně například Užek, který si při svém mládí vedl velmi dobře. Šlo mu to v obraně, kde si vedl dobře třeba i Dudek, který toho v áčku také zatím moc nenahrál. Bratři Mecové také podávali kvalitní výkony a tak bych mohl jmenovat další. Myslím ale, že za předvedené výkony si zaslouží pochvalu všichni hráči. Vždyť ke konci turnaje jsme nechali odpočívat Petrovského, který měl drobné zdravotní problémy a taky Mlotka. Takže už tak úzký kádr se nám ještě zúžil a hráči se s touto situací vypořádali se ctí.

Takže když to shrneme, jste v klubu s průběhem turnaje spokojeni?

Ano určitě. Byla to velmi kvalitní příprava a pro hráče velmi cenná zkušenost. Vždyť s týmy podobných kvalit jaké jsme tam potkali se v naší extralize asi nepotkáme.

Jak bude pokračovat dále příprava?

Už tuto středu budeme hrát plánovanou odvetu s Powenem Zabrze. V tomto utkání by snad měli nastoupit už i Vančo s Hanischem. Pak hned jedeme na turnaj do Lucemburska, kde budeme hrát proti dalším kvalitním týmům. Na domácí palubovce nás mohou fanoušci vidět ještě jednou a to ve čtvrtek 30.8. To budeme hrát poslední přípravné utkání s Kopřivnicí.

A co složení týmu - je už konečné? Nerýsuje se ještě nějaká změna?

Myslím, že nějaké podstatné změny už nebudou. Je sice ještě nějaký čas a například post pravé spojky by si zasloužil trochu posílit. Nemáme tam totiž leváka. Takže zatím nechci kategoricky říkat, že už do týmu nikdo nepřijde. Nechejte se překvapit (úsměv).

V kádru HCB OKD Karviná se každý rok odehrají velké změny, Letos byly ale snad rekordní. A to nejen v hráčském kádru. Změnili jsme těsně před začátkem přípravy i trenéra a ve vedení klubu se také letos odehrály změny. Mají všechny tyto skutečnosti vliv na cíle do nové sezóny?

Pro nadcházející sezónu jsme v klubu za cíl dali umístění v první šestce. V klubu, který vždy bojoval o medaile se tento cíl možná zná malý ale bereme letošní sezónu jako jakýsi "restart". Chceme konsolidovat klub, vystavět základy na kterých budeme budovat kvalitní tým do budoucna a postupně se vracet do bojů o přední příčky a medaile.

Děkuji za rozhovor.