HCB Karviná
Rozhovory
st 12.9.2012 | Týdeník Horník

Radim Chudoba měl nabídky, ale zůstal v HCB

KARVINÁ – Nejlepším karvinským střelcem nedělního zahajovacího utkání nové sezony mezi celky Frýdku-Místku a HCB OKD (31:32) byl Radim Chudoba (na snímku). Navíc zařídil vítězný gól svého mužstva a Baník tak zahájil novou sezonu vítězstvím.

Naposledy v zahajovacím utkání nebodoval přesně před deseti lety v roce 2002, shodou okolností ve Frýdku-Místku. „Ten zápas byl náročný už jen z toho důvodu, že byl první. Na začátku sezony ještě mužstva pociťují určitou nesehranost, tedy i my. Jinak ale utkání probíhalo ve vysokém tempu, vedlo se maximálně o dva góly, bylo to dramatické. Jsme rádi, že jsme to zvládli,“ usmíval se po zápase Radim Chudoba.

Vítězný gól jste dal vy. Cítíte se jako hrdina zápasu?
To ne, o úspěšný výsledek se zasloužili všichni. Na mě holt vyšla poslední akce.

Ale musely to být nervy...
Bylo to dvacet sekund před koncem, možná, že jsem střelu uspěchal, protože pak jsme ještě museli patnáct sekund odbránit. Ale zaplaťpánbůh mi to tam spadlo.

Přijít v závěru o výhru, to by vás asi hodně mrzelo, že?
To určitě ano, výhra na začátku sezony vždy hodně povzbudí. Ve Frýdku se nikdy nehraje lehce. Navíc ten závěr byl vypjatý. Hráli jsme v oslabení, protože Marek Vančo dostal červenou kartu. Podle mě to ani nebyl zákrok na červenou, maximálně na dvě minuty. Ale bylo to na samém konci zápasu, tak šel ven. Naštěstí jsme to už ubránili.

Start se tedy povedl, přestože máte k dispozici nový tým. Jak myslíte, že by to letos mohlo fungovat?
Příprava naznačila, že by to snad jít mohlo. Tým se sice obměnil, ale je to o souhře. Když si dáme míč do kombinace a rozběhá se to, umíme zahrát. Postupem času se naberou i zkušenosti.

Přestože je vám stále jen 21 let, už patříte mezi služebně nejstarší a sám abyste pomalu mladším kolegům rozdával rady a zkušenosti...
Je to nezvyk. Teď je nás v týmu hodně hráčů ročníků 1990, 91 nebo 92. Ale mladí kluci už naznačují, že se s nimi musí počítat. Výhoda našeho užšího kádru je, že teď každý dostane šanci a pořádně si zahraje. Nominačka na zápas je prakticky hotová bez prodlev (smích). To může mladým v nabírání zkušeností jen prospět.

V létě odešla z týmu spousta hráčů, vy jste ale zůstal. Proč?
Ještě jsme se domluvili, že Karviné na dva roky pomůžu. Taky jsem měl nabídky, konkrétně z Plzně, ale jsem doma a chci pomoct klubu v rozjezdu. Za dva roky už si ale nějaké jiné angažmá chci vyzkoušet.

Právě Plzeň k vám přijede v sobotu. A nejspíš v roli favorita, nebo ne?
Asi ano, soupeř slušně posílil, hlavně na spojkách. Letos bude bojovat nahoře. Zřejmě nás čeká pravý domácí křest. Budeme ale bojovat jako ve Frýdku a doufat, že uhrajeme aspoň takový výsledek, jaký jsme uhráli v prvním kole.