HCB Karviná
Rozhovory
út 18.9.2012 | Martin Ruščin - Karvinský deník

Vít Schams: Kapříky lovit nebudu

Karviná – Házenkářští fandové Baníku Karviná si zvykají na nové brankáře. Jedním z nich je jedenadvacetiletý Vít Schams, letní posila z Třeboně

Schams vytvořil s dalším mladíkem mezi karvinskými tyčemi Vítem Pyškem dvojici, která se letos pokusí táhnout barvy karvinského klubu.

Oba gólmani se v sobotu představili domácím divákům v duelu s favorizovanou Plzní (26:29), kterou potrápili a v závěru zápasu stahovali její náskok. Nestačilo to. „I díky mě. Nechytil jsem toho tolik a navíc jsem párkrát nezvládl rychlou rozehrávku," namířil Vít Schams kritiku na vlastní osobu. Přitom ve druhé půli chytil pár těžkých plzeňských střel a Baník se začal soupeři ve skóre zase přibližovat. „To možná ano, ale bylo už pozdě. Snažili jsme se s tím do posledních minut něco udělat, ale nám gólmanům se nedařilo od začátku. I proto jsme se v bráně protočili," vysvětloval zklamaně po utkání.

Schams působil ještě vloni v týmu Třeboně. „Jsem rodák odtamtud, jenže Třeboň sestoupila a já měl velký zájem setrvat v extralize. A protože Karviná byla bez brankáře, přes našeho trenéra Vláďu Jordáka jsem se s ní domluvil. Tak jsem teď tady. Navíc mohu pokračovat i ve studiu na místní fakultě Slezské univerzity," pochvaluje si Vít Schams a příliš mu ani nevadí, že moc Jihočechů směr Karviná v minulosti nenabralo.

„To nevadí. Doufám, že v Baníku výkonnostně porostu, protože oproti Třeboni je to velký posun, i co se týče profesionálních podmínek," uznává. Roli jedničky nemá s kolegou Pyškem vymezenou. „Trenér před zápasem určí, kdo tam půjde. Jednou začal Víťa, podruhé já. Komu se daří, zůstává v bráně," pravil Schams po sobotním utkání.

I vzhledem ke svému věku do mužstva bez potíží zapadl. „Máme mladý mančaft, dost kluků je nových, takže je to hlavně o souhře. Já sám ještě nejsem s obranou tak sžitý a například nejsem moc navyklý na bloky, jak je kluci staví. A to je pro součinnost obrany dost důležité. Musím hru dobře číst, takže je potřeba, abych si rychle zvykl," ví Schams přesně, na čem musí akutně zapracovat.

„Hraje se tady většinou obrana 1-5, kdežto v Třeboni se praktikovala zatažená nula šestka. Možná i z toho pramenily naše chyby," přemýšlí. „Ale věřím, že si to co nejdříve sedne," ujišťuje Jihočech.

Á propos, nepřivítali jej noví spoluhráči v karvinském mužstvu stylově, třeba kaprem? „To ne, i když fórky v tomto směru na mě prší v jednom kuse. Hlavně co se týče těch kapříků," přitakává. V Karviné se teď bude snažit, aby mu „góloví kapříci" v brankářských sítích neuvízli. „Budu se snažit je vychytat. Lovit je rozhodně nebudu," směje se Vít Schams.

Celý článek v úterní příloze Deníku KARVINSKO