HCB Karviná
Rozhovory
so 24.11.2012 | Martin Ruščin - Karvinský deník

Marek Vančo žertuje: Slávka Mlotka už na rozehrávku zpátky nepustím

Karviná – Tipgames extraliga házené pokračuje o víkendu posledním kolem první poloviny základní části. Karvinští házenkáři hrají v sobotu od 18 hodin doma s Jičínem, svým velkým rivalem v boji o vrchní polovinu tabulky.

Zatímco krajské týmy Frýdku-Místku a Kopřivnice už se pomalu mohou připravovat na boje ve spodní pětici, před sezonou oslabený karvinský Baník je příjemným překvapením aktuálního ročníku. Produkuje atraktivní líbivý styl handbalu a nadále bojuje o elitní šestku, která si to v roce 2013 rozdá o medaile.

Jedním ze služebně nejstarších, ale stále ještě hodně mladých hráčů v týmu je akademický mistr světa Marek Vančo. Ortodoxní křídelník musel dokonce v posledním duelu v Hranicích zaskočit za distancovaného Slavomíra Mlotka na rozehrávce. „Už jsem Slávkovi říkal, aby začal pilovat náskoky a střelbu z úhlu. Na křídle to bude potřebovat, protože zpátky na rozehrávku ho už nepustím," smál se po vítězném utkání v Hranicích Marek Vančo.

Váš tým udělal v tom zápase snad jen šest technických chyb – nejméně v sezoně. Překvapilo vás to?
Rozhodně ano, čekal jsem spíš opak, zvláště když nám chybí právě Slávek Mlotek, což je tvůrce hry a mozek veškerých akcí. Střední spojka je v házené výsadní pozice, pro spolupráci v útoku rozhodně nejdůležitější, ale nám to i bez něj klapalo. Jsme rádi.

A jak jste se v nové roli cítil?
Ze začátku jsem měl obavy. Jestli jsem na rozehrávce v mužské kategorii odehrál patnáct minut, tak to bylo dost. To bylo ještě za trenéra Trtíka. Jinak jsem s tím zkušenost neměl, ale Slávek chybí, tak za něj prostě musel někdo zaskočit.

Jaká vlastně panuje v karvinské šatně po posledních vystoupeních nálada?
Nálada je samozřejmě výborná, těžkou sérii zatím zvládáme. Už před ní jsme si říkali, že když z ní vytěžíme čtyři body, bude to fajn. Ty máme už teď a před námi je ještě domácí souboj s Jičínem. Byla by obrovská škoda ho promrhat.

Co vymyslíte pro sobotní zápas s Jičínem?
Nějaký taktický plán máme. Jičín je podobný tým jako my, mladý, hodně běhavý. Bude to typově jiný zápas než s Hranicemi. Ty byly spíš silovější. Rozhodovat asi bude hra jeden na jednoho a také to, jak nám půjdou kombinace. Víceméně počítáme i s tím, že nám na nějakou dobu vezmou na osobku Vojtu Petrovského. Nemělo by nás to překvapit.

Celý rozhovor s Markem Vančem v sobotním vydání Deníku

Autor: Martin Ruščin