HCB Karviná
mládež
ne 23.6.2013 | Jana Hajžmanová

Hodnocení žákovských družstev HCB OKD KARVINÁ v sezóně 2012-13

V tomto článku se s Vámi podělí o své dojmy z uplynulé sezóny mladších i starších žáků paní Jana Hajžmanová. A z jejího hodnocení se dovíte, že pro všechna žákovská družstva byla tato sezóna velmi úspěšná a tak je zřejmé, že pro budoucnost nám vyrůstá řada dalších nadějí, které to jednou mohou dotáhnout daleko. Stačí jen "jediné" - pořád na sobě dále pracovat.

V uplynulém týdnu všechny týmy dostaly své vybojované medaile a poháry. Ve fotogalerii se můžete podívat na fotografie z této události. A teď už samotné hodnocení paní trenérky.

Mladší žáci B (ročník 2001 - trenér Lumír Poncza, vedoucí Danuše Ponczová)

Cílem tohoto družstva bylo získávat zkušenosti. Družstvo bylo zařazeno do soutěže Moravskoslezské ligy II.třídy, kde převážně startují i o rok starší hráči. Družstvo si v této konkurenci vedlo velmi dobře. Chlapci získali stříbrné medaile za 2. místo se ziskem 25 bodů a skórem 259:192. Nejlepším střelcem družstva se stal Matyás Pinkas, který zatížil konto soupeřů 69 brankami. Výrazně se do listiny střelců MSL se zapsali také David Kurnik (66 br.), Zoltán Duna (36) a Richard Belan (31). „Chci poděkovat a pochválit celé družstvo. Kluci hráli velmi dobře, plnili moje pokyny, mají výborný kolektiv. Je to zásluha a úspěch celého kolektivu" hodnotí své svěřence trenér Lumír Poncza.

Sestava B. družstva mladších žáků: Kubata Jakub, Pružinský Jan, Richard Belan, David Danko, Denis Majda, Matyás Pinkas, David Kurnik, Roman Bílek, Patrik Szakal, Zoltán Duna, Martin Ciboran, Adam Podhradský, Pavel Smiga, Sebastián Míra.

Mladší žáci A (ročník 2000 - trenér Soňa Ortová, vedoucí Martin Břenek)

Družstvo mladších žáků bylo v sezóně neobyčejně úspěšné. Po podzimní části soutěže skončilo na 1. místě Moravskoslezské ligy I.třídy a tímto si zajistilo účast v turnajích Česko-Slovenské ligy. Tuto soutěž kluci vyhráli, získali zlaté medaile se ziskem 37 bodů a skórem 349:242. Druhou příčku obsadili hráči z Topolčan a třetí byla Povážská Bystrica. Nejlepším střelcem se stal náš Patrik David se 124 brankami. Skóre soupeřů samozřejmě zatížili i další naši hráči a to David Růža s 63 brankami, Alexandr Zamarski (53) a Jakub Jančička (39). Další úspěchy nedaly na sebe dlouho čekat. Hráči se zúčastnili prosincové krajské kvalifikace Házenkářského desetiboje. Družstvo vyhrálo a postoupilo tak do regionální kvalifikace s Olomouckým krajem. Opět vyhrálo a vybojovalo postup na přebor ČR. I na přeboru ČR byli hráči úspěšní a přivezli stříbrné medaile. Stali se Vicemistrem ČR v Házenkářské desetiboji. I v Moravskoslezské lize I.třídy hráči potvrdili své kvality, ligu vyhráli a získali zlaté medaile s bodovým ziskem 36 bodů a skórem 532:224. Třetím nejlepším střelcem MSL se stal Jakub Jančička s 117 brankami, mezi patnáct nejlepších střelců soutěže se dostali i Patrik David (115 branek), David Růža (88), Alexandr Zamarski a Daniel Břenek (shodně 53). Družstvo tak z významných soutěží přivezlo dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. „ Na tomto úspěchů se nejvíce podílelo několik šikovných kluků, jako jsou Jakub Jančička, Patrik David, Tomáš Buzek, David Růža, Daniel Břenek, Saša Zamarski, Jakub Toráč, Nikolas Noworyta a Daniel Pyszko, Poděkovat chci ale celému kolektivu, všichni se snažili“ spokojeně hodnotí celou sezónu trenérka Soňa Ortová.

Sestava A družstva mladších žáků: Tomáš Buzek, Vojtěch Rada, Jakub Jančička, Jakub Toráč, Patrik David, Nikolas Noworyta, Daniel Břenek, Daniel Pyszko, Alexandr Zamarski, David Růža, Jakub Žák, Radek Cieslar, Jakub Jastrzembski, Miroslav Halama.

Starší žáci B (ročník 1999 - trenér Jana Hajžmanová, vedoucí Lada Užeková)

Starší žáci B byli, podobně jako mladší žáci, zařazeni do soutěže Moravskoslezské ligy II třídy do skupiny s družstvy o rok staršími hráči, ale i se svými vrstevníky. Cílem byla příprava na vyšší soutěž v příštím ročníku a začlenění několika talentovaných hráčů do družstva A týmu. Tento kolektiv, který již v loňské sezóně, kdy byl vedený trenérkou Soňou Ortovou, sbíral nejvyšší trofeje, předvedl v podzimní části soutěže, že je v něm budoucnost. Družstvo vyhrálo podzimní část soutěže a tím si zajistilo účast v Česko-slovenské lize. I v jarní části soutěže družstvo převedlo svou neporazitelnost a Moravskoslezskou ligu vyhrálo se 24 body a skórem 338:203. Získalo tak pohár a zlaté medaile. Nejlepšími střelci branek byli Michal Vaněk 74 branek, Dominik Zachar (42), a Martin Rafaj (31). Stalo se také vítězem vánočního turnaje v Povážské Bystrici. V A týmu získávali zkušenosti Michal Vaněk, Jan Mucha, Patrik Kujan, Dominik Zachar, Jiří Sentiványi a Jakub Kraina. Spojené družstvo z hráčů B a A týmů starších žáků vyhrálo Česko-slovenskou ligu a získalo tak zlaté medaile. Musím hráče pochválit za bojovnost, tréninkovou morálku a pracovitost. Za celý soutěžní rok nepoznali hořkost porážky.

Sestava B družstva starších žáků: Patrik Kujan, Jiří Sentivanyi, Jakub Kraina, Adam Siuda, Adam Klus, Jan Mucha, Dominik Zachar, Dominik Gaspár, Martin Rafaj, Jan Kollar, Domink Tužil, David Olšák, Kristián Klimek, Tomáš Švacho, Michal Vaněk, Daniel Schestág, Daniel Belan.

Starší žáci A (ročník 1997 - trenér Jana Hajžmanová, vedoucí Libor Hanisch)

Cílem družstva bylo postoupit do celostátní Žákovské ligy. Z prvního místa podzimní části soutěže Moravskoslezské ligy byl postup přímý, další místa dávala možnost vybojovat si Žákovskou ligu v regionální kvalifikaci. Družstvo bylo úspěšné, v podzimní části soutěže obsadilo 1. příčku v tabulce a tím si také zajistilo postup do Žákovské ligy 2012-13. Odvetná jarní část soutěže byla pro družstvo také úspěšná a celkem Moravskoslezskou ligu vyhrálo s 36 body, skórem 352:227 a získalo tak zlaté medaile. Nejlepšími střelci družstva byli Luděk Piwko 135 branek, Rosťa Podhrazský (93), Michal Vaněk (78), Jan Sikora (72), Matyáš Poliačik (49) a Radek Kroulík (46). Pro Československou ligu byli spojeni nejlepší hráči obou kolektivů starších žáků. Takto složené družstvo obsadilo 1. místo v tabulce 36 body, skórem 352:227 a zlaté medaile. Nejlepším hráčem soutěže byl vyhlášen Luděk Piwko, který nastřílel soupeřům 90 branek. Druhým nejlepším střelcem našeho kolektivu byl Michal Vaněk s 52 brankami.

Žákovská liga 2012-13 a přebor ČR.

Prvním místem v podzimní části soutěže MSL si zajistilo družstvo účast v celostátní nejvyšší soutěži starších žáků pod názvem Žákovská liga. Soutěž má šest postupových kol. Celkem začíná soutěž 24 družstev z celé České republiky. Hraje se turnajovým způsobem a dle umístění v tabulce se družstva posouvají do dalšího kola. Poslední družstvo v tabulce vždy soutěž opustí. V závěrečném šestém kole se bojuje o postup do finále - přeboru České republiky. Naše družstvo všemi koly postupovalo velmi dobře.
První kolo se hrálo v Praze - 1.místo
druhé kolo v Mostě - 1. místo
třetí kolo v Karviné - 1.místo
čtvrté kolo v Plzni - 2. místo
páté kolo v Liberci - 2.místo
šesté kolo v Novém Veselí - 2.místo.

V šestém kole se družstvo probojovalo na přebor republiky spolu s družstvy Frýdku Místku, Ostravy, Prahy, Mostu a Nového Veselí. Přebor se hrál 1. - 2.6.2013 v Hostivicích - Břve. Losem jsme otevírali přebor hned prvním utkáním s Mostem.

Utkání jsme hráli velmi dobře a zaslouženě vyhráli 22:17. Škoda, že se v úvodu utkání zranil Daniel Wilczek, halu bohužel opouštěl na nosítkách, pro zranění kolena a do konce přeboru již nenastoupil. Družstvu citelně chyběl, hlavně v obraně. Ve druhém našem utkání náš čekal soupeř z Frýdku, utkání jsme vyhráli 30:21. Třetím soupeřem bylo družstvo Dukly 6, kluci od začátku utkání hráli velmi dobře. Utkání bylo velmi vyrovnané, rychlé a bojovné. Ale ani náš velmi dobrý výkon tentokrát nestačil na vítězství. Po prohraném utkání vždy hledám chyby na našem předvedeném herním výkonu, ale tentokrát nemůžu hráčům nic vytknout. Dukla k těsně vyhrála 14:13. Prohra nás velice mrzela, hráli jsme opravdu moc dobře, měli jsme na vítězství. Tímto utkáním měla Dukla „zajištěny“ zlaté medaile. „Tolik pláče, pocitu křivdy a bezmoci v naší šatně po utkání jsem neviděla za celou svou trenérskou praxi. Po tomto utkání jsme měli hodně práce dát kluky psychicky dohromady„ hovoří trenérka. Ale museli jsme to zvládnout, čekala nás další utkání. Bohužel utkání s Ostravou nezvládl brankář Honza Juraš, do branky nastoupil mladý Patrik Kujan. Ten měl výborné zákroky, družstvo podržel, ale jeho výkon přesto nestačil a utkání jsme těsně prohráli 18:19. Stále jsme, ale byli ve hře o medaile. V posledním utkání nás čekalo družstvo z Nového Veselí. Utkání jsme vyhráli 21:17 a získali bronzové medaile. Nejlepším hráčem přeboru se stal Luděk Piwko. V týmu All star nejlepší střední spojkou byl vyhlášen opět Luděk Piwko a nejlepším pravým křídlem se stal Michal Vaněk. Druhým nejlepším střelcem přeboru se stal Rostislav Podhrazský s 29 brankami.

Pohled na jednotlivé hráče očima trenérky:

V družstvu jsou šikovní kluci, na střední spojce bezkonkurenčně Luděk Piwko a na levém křídle bezesporu také Matyáš Poliačik a Radek Kroulík. Kluci jsou velmi rychlí, ale i technicky dobře připraveni. Vysoký pivot Daniel Wilczek je výborný v obraně (v útoku to sice někdy zaskřípalo, ale věřím, že v dorostu herně „vyzraje“, je to velký talent). Velký bojovník je také Rostislav Podhrazský, velmi pracovitý, poctivý a výborný v obraně. Oporou družstva byl brankář Jan Juraš. Nesmím zapomenout také na Honzu Sikoru. Začal hrát házenou později, ale je velice pracovitý, určitě vše dožene.. Na pivotu Tomáš Novák vysoký jedinec s obrovským potenciálem, v žákovském věku ho však ještě neuměl využít. Věřím ale, že v dorostu už ho využije. Družstvo doplňuje Daniel Pilch, chytrý kluk, atletické postavy, jen potřebuje herně vyrůst a bude oporou. Taktéž Dominik Gaspár je moc šikovný, ale prozatím mu chybí kila. Je úžasně rychlý, někdy až k jeho škodě, zatím mu chybí zkušenost. Do budoucna z něj bude výborný hráč. Rychlé křídlo Jakub Targoš potřebuje vyrůst a házenkářsky dospět a bude přínosem, ale chce to trpělivost a čas.

Ještě bych se ráda zastavila u Olympiády dětí a mládeže. Ta probíhá koncem června ve Zlíně. Do olympijského výběru Moravskoslezského kraje se dostali hráči Radek Kroulík, Matyáš Poliačik, Luděk Piwko, Rosťa Podhrzaský a Michal Vaněk.

Sestava A družstva starších žáků: Jan Juraš, Patrik Kujan, Jiří Sentivanyi, Radek Kroulík, Matyáš Poliačik, Jan Sikora, Dominik Zachar, Luděk Piwko, Dominik Gaspár, Jan Mucha, Daniel Wilczek, Tomáš Novák, Daniel Pilch, Rostislav Podhrazský, Jakub Targoš, Michal Vaněk.

Závěrem bych chtěla touto cestou poděkovat všem trenérům a vedoucím družstev za výbornou a obětavou práci v klubu při výchově mladých hráčů. Zároveň poděkování patří všem učitelům a vedení ZŠ Slovenská Karviná za výbornou spolupráci při vzdělávaní našich žákovských házenkářů. Byla to velmi úspěšná sezóna, žákovská družstva celkem získala ve svých významných soutěžích 5 zlatých, 2 stříbrné a 1 bronzovou medaili.

Jana Hajžmanová - Hlavní trenér SCŽ, HCB OKD Karviná