HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
út 15.10.2013 | Týdeník Horník

Talentům se neuzavíráme, říkají v „líhni“ házenkářů

V lehce nadživotní velikosti má ve vestibulu ZŠ Slovenská v Hranicích fotku ze hry její vůbec první zahraniční žák Igor Vaňko. A nyní již bývalí spolužáci dobře vědí, že tam mohou být klidně místo něj právě oni – pokud dosáhnou ještě větších úspěchů v házené, což je pro tuto školu sport číslo jedna!

„ZŠ Slovenská je škola z rozšířenou výukou tělesné výchovy se zaměřením právě na házenou, profilujeme se podobně jako třeba ZŠ Dělnická coby škola fotbalová,“ vysvětloval ředitel Jiří Král. Líhní družstev HCB OKD se stala před šesti lety po sloučení se ZŠ Žižkova (do té doby též házenkářskou).

„Naši žáci, kteří to s tímto sportem myslí vážně, mají ve svých volitelných předmětech posílené hodiny tělesné výchovy,“ pokračoval ředitel s tím, že s tréninkem ve školní tělocvičně a také v hale HCB OKD v Novém Městě začínali donedávna od čtvrtých, výjimečně i třetích ročníků. Hlavní trenérkou mládeže v karvinském házenkářském klubu je Jana Hajžmanová, která také na ZŠ Slovenská vyučuje zájmovou tělesnou výchovu.

A škola má ostatně v rámci rozšířené výuky tělocviku i smlouvu s klubem HCB OKD Karviná. „Novinkou od letošního školního roku je pak miniházená, kterou chceme tento sport přiblížit žákům prvních až třetích tříd,“ přidala se zástupkyně ředitele Jana Čechovská. Každé pondělí tak nejmladší žáci začínají první dvě hodiny v házenkářské hale na Cihelní ulici. ZŠ Slovenská, postavená původně na hornickém sídlišti, nyní navštěvují více než dvě stovky dětí, a proto se nebrání ani individuálnímu náboru. „Kdykoliv nás lze kontaktovat,“ řekla Čechovská.

A úspěchy? Mladší žáci ZŠ Slovenská vyhráli Československou ligu 2013, starší se umístili na třetím místě v Žákovské lize 2013. Lukáš Piwko, který nyní chodí do deváté třídy, byl vloni ve druhé zmíněné soutěži vyhlášen nejlepším hráčem starších žáků. Poháry a cenami se škola chlubí hned ve vestibulu.