HCB Karviná
Liga mistrů
po 12.11.2001 | Makůvka

Radčenko zcela vyčerpán, ale šťastný

Šatna karvinských házenkářů byla nabitá veselím. Jak by nebyla, když v té pro hosty truchlil španělský mistr a jak známo, španělská házenkářská liga je nejlepší na světě. Do toho trenér Hargaš řekl: "Děkuji vám všem a blahopřeji. V této chvíli už máme více bodů, než se od nás čekalo. Zítra máte celý den volno, uvidíme se až večer!"


Hrdina utkání, osmadvacetiletý Rus ALEXANDER RADČENKO nemohl ukrýt stopy úplného vyčerpání, i kdyby chtěl. "Zpočátku jsme byli hrou soupeře poněkud zaskočeni a z toho nervózní," poznamenal. Důležité zlomy viděl dva. První, když se Karviné podařilo srovnat skóre z 2:5 na 5:5, druhý, když z 9:9 Španělům odskočila na 12:9. "V přestávce jsme si řekli, že se s nimi dá hrát, ale musíme se zlepšit a prosadit v útoku. Třemi čtyřmi střelami z dálky jsme se potřebně chytli."

Zatímco v prvním poločase z pěti střeleckých pokusů neskončil gólem ani jediný, ve druhém Radčenko zatížil konto Dána Hvidta sedmkrát. "Začal jsem si věřit a zodpovědnost jsem bral na sebe. Nemám kdovíjak tvrdou ránu, proto jsem se zakláněl, aby mě brankář neviděl." Byl to nejlepší zápas Karviné? ptali se novináři. "Nebyl. V St. Gallenu jsme hráli stejně dobře a trenér nám říkal, že takový výkon bude stačit i na Španěly. Měl pravdu."

"Je to skvělé, skvělé, skvělé!" zářil DAVID JUŘÍČEK, který nemusel mít výčitky, že ve 47. minutě byl potřetí vyloučen a ze hry diskvalifikován. Jak dopadlo srovnání videozáznamu hry Leonu ve španělské lize a reality v Lize mistrů? "Trošku méně jim hrál levák na pravé spojce. Díky naší vysunuté obraně hru tahali do pivotu, více kombinovali." Co bylo pro konečné vítězství podle Davida Juříčka nejdůležitější? "Každý gól, který jsme k vedení přilepili. Ve 20. minutě byl stav 6:6, vypadalo to na málo gólů, ale nakonec jsme dali 29 a díky tomu jsme vyhráli."